Αρχαίο οινοποιείο στην Πέρρη της Μικράς Ασίας θα παράγει ξανά κρασί

Αρχαίο οινοποιείο στην Πέρρη της Μικράς Ασίας θα παράγει ξανά κρασί Facebook Twitter
Άποψη της αρχαίας Πέρρης του βασιλείου της Κομμαγηνής / φωτ.: Wikipedia
0

Στην αρχαία Πέρρη, μια από τις πέντε μεγάλες πόλεις του Βασιλείου της Κομμαγηνής στη Μικρά Ασία, που βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας του Αντίγιαμαν στην Τουρκία, οι αρχαίες μέθοδοι παραγωγής θα συναντήσουν τη σημερινή τεχνολογία.

Το Βασίλειο της Κομμαγηνής ήταν ένα ελληνιστικό-περσικό βασίλειο από το 163 π.Χ. έως το 72 μ.Χ.. Κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Κομμαγηνής, η Πέρρη ήταν μια μεγάλη πόλη και χρησίμευε ως ζωτικό πλεονέκτημα λόγω της στρατηγικής της θέσης σε μια διαδρομή που ένωνε τα Σαμόσατα, μια άλλη τοπική πρωτεύουσα, και τη Μελητηνή (σημερινή Μαλάτια της Τουρκίας). Σε ιστορικές πηγές λέγεται ότι η περιοχή αυτή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο ανάπαυσης και αναφέρεται ότι και το νερό της είναι όμορφο. Η ρωμαϊκή κρήνη όπου ρέει το νερό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα εντυπωσιακά μνημεία της. Η Κομμαγηνή παρουσίαζε μια μοναδική κουλτούρα που συνδύαζε περσικές, ελληνικές και τοπικές επιρροές. Αυτή η ποικιλομορφία είναι ξεκάθαρη στην τέχνη, τη θρησκεία και την αρχιτεκτονική της. Στην περιοχή αυτή, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών ζούσαν μαζί, λατρεύοντας Έλληνες θεούς όπως ο Δίας, ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, καθώς και τοπικές και περσικές θεότητες. Οι βραχώδεις τάφοι στην αρχαία Πέρρη, που έχασε τη σημασία της μετά τη Βυζαντινή περίοδο, προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα θέα.

Αρχαίο οινοποιείο στην Πέρρη της Μικράς Ασίας θα παράγει ξανά κρασί Facebook Twitter
Άποψη της αρχαίας Πέρρης του βασιλείου της Κομμαγηνής / φωτ.: Wikipedia

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ένα φιλόδοξο έργο για την αποκατάσταση ενός αρχαίου μύλου σταφυλιών που χρονολογείται πριν από 1.800 χρόνια, με στόχο να ενισχύσει την τουριστική απήχηση της Πέρρης. Αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται όχι μόνο να διατηρήσει ένα σημαντικό κομμάτι κληρονομιάς, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, οι τοπικές αρχές πρόκειται να δώσουν νέα πνοή σε έναν αρχαίο μύλο σταφυλιών αναβιώνοντας τις παραδοσιακές πρακτικές οινοποίησης και ενσωματώνοντάς τις με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό το έργο στοχεύει να μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, προσφέροντάς τους μια μοναδική, πρακτική εμπειρία ιστορικών μεθόδων παραγωγής κρασιού.

Αρχαίο οινοποιείο στην Πέρρη της Μικράς Ασίας θα παράγει ξανά κρασί Facebook Twitter
Άποψη της αρχαίας Πέρρης του βασιλείου της Κομμαγηνής / φωτ.: Wikipedia

Οι επισκέπτες, ντόπιοι αλλά και από το εξωτερικό, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι τις τεχνικές οινοποίησης του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μηχανισμών πίεσης με μοχλό που χρησιμοποιήθηκαν στην αμπελουργία πριν από 1.800 χρόνια.

Ο βαλής της περιοχής Οσμάν Βαρόλ έδωσε πληροφορίες για αυτό το εκτεταμένο έργο, τονίζοντας τη σημασία της αρχαίας κατασκευής. «Αυτός ο τόπος ήταν κάποτε ένα εργαστήριο οινοποίησης. Θα το επαναφέρουμε σε κατάσταση λειτουργίας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αντικατοπτρίζει την τεχνολογία της εποχής και μια αναπαράσταση θα δείξει πώς γινόταν η παραγωγή στο παρελθόν», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αναψυχή θα αποτελείται από τέσσερα διακριτά στάδια.

Αρχαίο οινοποιείο στην Πέρρη της Μικράς Ασίας θα παράγει ξανά κρασί Facebook Twitter
Άποψη της αρχαίας Πέρρης του βασιλείου της Κομμαγηνής / φωτ.: Wikipedia

Η εργολαβική επιχείρηση εξακολουθεί να εργάζεται για την ολοκλήρωση του έργου, με τις τοπικές αρχές να συνεχίζουν επίσης τις υπερβολικές προσπάθειες υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού, σημείωσε. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη Πέρρη συνεχίζονται ακόμη στην τοποθεσία, είπε ο Βαρόλ, προτρέποντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την ιστορική επαρχία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ