Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 19 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε εκκλησία

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 19 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε εκκλησία Facebook Twitter
0

Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στον καθεδρικό ναό στο νησί Χόλο, στις νότιες Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν 48.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας ανέφερε πως η μία βόμβα εξερράγη εντός του ναού και η άλλη στον εξωτερικό χώρο. 

Στις απώλειες συμπεριλαμβάνονται αρκετοί άνδρες του στρατού, οι οποίοι έσπευσαν στην εκκλησία αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη στην πόλη Χολό, στην επαρχία Σουλού, 1.000 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο Όσκαρ Αλμπαγιάλντε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, πρόσθεσε.

Ο Μπεσάνα έκανε επίσης λόγο για θύματα στις τάξεις του στρατού: μίλησε για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης αυτής στο νησί Χολό, το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (

Είναι εξάλλου ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία αυτής της νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο ήταν η πρόνοια-κλειδί στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την οργάνωση.

«Δεν κλίνουμε προς κάποια εκδοχή ακόμη», είπε ο Αλμπαγιάλντε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να επρόκειτο για ενέργεια οποιασδήποτε από τις οργανώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί απειλή και δρα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

«Θα είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε (τους δράστες) μόλις μάθουμε τι είδους μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο αξιωματικός του στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.

«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM