Ο ΠΟΕ προειδοποιεί: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, με τρόπους αναπάντεχους

Ο ΠΟΕ προειδοποιεί: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, με τρόπους αναπάντεχους Facebook Twitter
0

Οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η οργισμένη αντίδραση χωρών όπως η Κίνα επιτείνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Εμπορικοί πόλεμοι μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή και με τρόπους που δεν περιμένουμε», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, ο Χομπέρτο Αζεβέντου, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο στη Γενεύη.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μέλος να υιοθετήσει μέτρα που κάποιο άλλο μέλος να θεωρήσει μονομερή και αναίτια και να αντιδράσει. Τη στιγμή που θα ανταποδώσει, θα αρχίσει η κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Αζεβέντου.

Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επιβάλλει υψηλούς δασμούς σε εισαγόμενα μεγάλα πλυντήρια και ηλιακά πάνελ για να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ.

Η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι έχουν ήδη αντιδράσει στους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον, ζητώντας να υπάρξουν διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ.

Εάν οι διενέξεις δεν διευθετηθούν στις διαβουλεύσεις εντός των ορίων του ΠΟΕ, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντιμετωπίσει μέτρα αντιποίνων.

Ο Αζεβέντου σχολίασε ότι του λείπει το εποικοδομητικό πνεύμα που επεδείκνυε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πρόσφατο παρελθόν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ, ενώ εμποδίζει την ανάδειξη μελών των οργάνων επίλυσης των διαφορών του διεθνούς αυτού οργανισμού.

«Δεν βλέπω σε αυτό το στάδιο (να διεξάγεται) μια συζήτηση που θα μπορούσε να μας κάνει να πιστέψουμε πως οδεύουμε σε λύση», σημείωσε.

Πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού διαβεβαίωσε πως δεν θεωρεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον ΠΟΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΡΕ ΑΝΙΕΛΙ ΙΤΑΛΙΑ

Διεθνή / Πέθανε σε ηλικία 100 ετών η Μαρία Σόλε Ανιέλι, κεντρικό πρόσωπο της δυναστείας Ανιέλι

Διετέλεσε δήμαρχος στο Καμπέλο σουλ Κλιτούννο, στην Ούμπρια, από το 1960 έως το 1970, σε μια περίοδο που η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ήταν περιορισμένη στην Ιταλία
THE LIFO TEAM