ΟΗΕ: Ένοπλες οργανώσεις εξακολουθούν να στρατολογούν παιδιά στο Σουδάν

ΟΗΕ: Ένοπλες οργανώσεις εξακολουθούν να στρατολογούν παιδιά στο Σουδάν Facebook Twitter
0

Κάποιες ένοπλες οργανώσεις στο Σουδάν εξακολουθούν να στρατολογούν παιδιά, κατήγγειλε ο ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα τις προσπάθειες του Χαρτούμ να εμποδίσει την πρακτική αυτή.


«Απευθύναμε έκκληση στις ένοπλες οργανώσεις να εφαρμόζουν πλήρως το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των παιδιών», επεσήμανε ο Όλοφ Σκουγκ επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την παιδική εργασία και τις ένοπλες συγκρούσεις.


Σε ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους από το Χαρτούμ, ο Σκουγκ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός στη συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση των παιδιών στις περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις στο Σουδάν, όπως οι Πολιτείες Νότιο Κορντοφάν και Μπλε Νείλος.


Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ομάδα εργασίας του συναντήθηκε με παιδιά-στρατιώτες και ότι πολλοί ανήλικοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα των ένοπλων οργανώσεων. «Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό, όμως η κατάσταση με ανησυχεί», τόνισε.


Στις περιοχές των συγκρούσεων τα παιδιά είναι θύματα κάθε είδους κακοποιήσεων: φόνων, ακρωτηριασμών, σεξουαλικών επιθέσεων, απαγωγών, ενώ τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι συχνά στόχοι επιθέσεων, υπογράμμισε ο Σκουγκ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του Σουδάν έχει καταβάλει προσπάθειες για να εμποδίσει τη στρατολόγηση παιδιών αφού υπέγραψε τον Μάρτιο του 2016 ένα «σχέδιο δράσης» με τον ΟΗΕ. Κάποιες οργανώσεις των ανταρτών υπέγραψαν το σχέδιο αυτό, όμως δεν το εφαρμόζουν πλήρως, εξήγησε ο Σκουγκ.

«Παρά το σχέδιο δράσης που υπεγράφη από κάποιες από αυτές τις οργανώσεις, χρησιμοποιούν παιδιά- στρατιώτες, κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δεσμεύσεών τους», τόνισε. Εξάλλου σημείωσε ότι τα παιδιά που παραδίδουν τα όπλα, εντάσσονται γρήγορα στην κοινωνία.


Πέρυσι το Σουδάν απελευθέρωσε 21 παιδιά- στρατιώτες, που είχαν αιχμαλωτιστεί στο Νταρφούρ το 2015 στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Αντάρτικου Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM