Ζελένσκι: Όσο η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει δεν θα υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη στη διπλωματία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΡΩΣΙΑ Facebook Twitter
Σε νέα δήλωση, ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στη διπλωματία όσο η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει» / Φωτ. αρχείου
0

«Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στη διπλωματία όσο η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι «όσο η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους και να καταστρέφει τις υποδομές μας, δεν θα υπάρχει επαρκής δημόσια εμπιστοσύνη στην ενεργή διπλωματία».

«Αυτό είναι σημαντικό να το κατανοήσουν όλοι οι εταίροι της Ουκρανίας - στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», πρόσθεσε και  υπογράμμισε, ότι «τα ζητήματα ασφάλειας είναι η βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», την ώρα που η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων κατά αμάχων και ενεργειακών υποδομών.

«Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο σε συνδυασμό με πραγματικά εγγυημένη ασφάλεια», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι έδωσε λεπτομέρειες για τη νυχτερινή ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα: τρία μικρά παιδιά και ο πατέρας τους. Όπως ανέφερε, η μητέρα των παιδιών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Συνολικά 129 ρωσικά drones εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, η οποία ανέφερε ότι τα 112 από αυτά καταρρίφθηκαν ή εξουδετερώθηκαν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το δημοσίευμα για «εκλογές και δημοψήφισμα» στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι οι ΗΠΑ έθεσαν προθεσμία για τη λήξη του πολέμου έως τον Ιούνιο, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει, ότι «η Ουκρανία επεξεργάζεται σχέδιο για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και δημοψηφίσματος για μια ειρηνευτική συμφωνία, ενδεχομένως ήδη από τον Μάιο», με την Ουάσιγκτον να πιέζει το Κίεβο να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διαφορετικά διακινδυνεύει να χάσει κρίσιμες εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι FT επισημαίνουν, ότι η διεξαγωγή εκλογών θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις μέχρι πρότινος τοποθετήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τις οποίες ήταν αδύνατο - ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο - να πραγματοποιηθούν εκλογές εν μέσω ενεργού πολέμου, καθώς πολλοί ψηφοφόροι είτε έχουν εκτοπιστεί είτε υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και δυσκολεύονται να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να ανακοινώσει το σχέδιο ακόμη και στις 24 Φεβρουαρίου, στην τέταρτη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.
 

Με πληροφορίες από Guardian, Financial Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Ο Πάπας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για ζητήματα θεολογίας»

Ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, άσκησε κριτική στον ποντίφικα για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη «σωστή» θεολογική προσέγγιση
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου στην ΕΕ προκαλεί καθυστερήσεις έως και τριών ωρών

«Η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού θα είναι απλώς μη διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM