Πέθανε η αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού

ΛΙΛΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Facebook Twitter
Η αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού που έφυγε από τη ζωή / Eurokinissi
0

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού. Γεννημένη το 1938 με καταγωγή από τον Μουντάδο της Τήνου, σπούδασε αρχαιολογία και έκανε διδακτορική διατριβή το 1969 στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας.

Ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου, αφήνει πίσω της ένα σπουδαίο βιβλιογραφικό έργο για τις Κυκλάδες.

Η αγάπη για τις Κυκλάδες την οδήγησε να γίνει αρχαιολόγος για να ερευνήσει τις συνήθειες και τους τρόπους των ανθρώπων που κρατούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Λίλα Μαραγκού: Συνέδεσε το ανασκαφικό της έργο με την Αμοργό

Υπήρξε η πρώτη επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και με το έργο της Αρχαία ελληνική τέχνη Συλλογή Ν. Π. Γουλανδρή κατέγραψε με 323 λήμματα με λεπτομερείς περιγραφές τα αντικείμενα του μουσείου.

Η Λίλα Μαραγκού πήρε μέρος στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ‘80 στο νοτιοδυτικό άκρο της Κέρου, στις θέσεις Κάβος και Δασκαλιό, με ανασκαφείς την ίδια, τον Colin Renfrew και τους Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Κωνσταντίνο Τσάκο, Χρίστο Ντούμα.

Συνέδεσε το ερευνητικό και ανασκαφικό της έργο με την Αμοργό και υπήρξε επί σειρά ετών διευθύντρια των ανασκαφών στη Μινώα της Αμοργού. Συνέγραψε το βιβλίο Αμοργός Ι - Η Μινώα, Η Πόλις, Ο Λιμήν και η μείζων περιφέρεια, ενώ συνέχισε το έργο της εργαζόμενη με πάθος στο μοναδικό αρχαίο μνημείο που στέκεται όρθιο στην Αμοργό είναι ο μνημειακών διαστάσεων πύργος 'σ το Χωριό', ο πολυθρύλητος Πύργος του Βασίλη, στην ύπαιθρον χώραν της αρχαίας πόλεως της Αρκεσίνης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Από το 1983 όπως έγραψε στο βιβλίο της Αμοργός ΙΙ. Οι αρχαίοι πύργοι «δοκιμάζαμε κάθε καλοκαίρι, μόνον με την εθελοντική εργασία των φυλάκων Μ. Δεσποτίδη και Σ. Γιαννακού να ελευθερώσαμε, προσωρινά τουλάχιστον, την πρόσβαση στο μνημείο και να απαλλάξομε τους τεράστιους κρεμάμενους λίθους από τον καταστρεπτικό εναγκαλισμό των αυτοφυών. Έτσι, "κομμάτι κατορθώνουμε, κομμάτι, παίρνουμ' επάνω μας, κι αρχίζουμε να 'χουμε θάρρος και καλές ελπίδες". Χάρις στην συνεχή, επί δεκαετία (1993-2002), ετήσια χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν χρονοβόρες και δαπανηρές εργασίες αποψίλωσης, εκτεταμένοι επιφανειακοί καθαρισμοί, συντήρηση και στήριξη ετοιμόρροπων λίθων, μεταφορά εκτός του μνημείου πεσμένων οικοδομικών μελών, καθώς και η απαραίτητη για την "ανάδειξή" του επιστημονική έρευνα. Έτσι, όχι μόνον άλλαξε ριζικά η εικόνα του μνημείου, αλλά έγινε προσιτό και στους πολυάριθμους επισκέπτες.

Η Λίλα Μαραγκού επέμενε μέχρι τέλους στην προστασία του νησιού της Αμοργού και τον σεβασμό προς τον τόπο και το βυθό του που είναι γεμάτος αρχαιότητες.

Για την υποδειγματική αποκατάσταση του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, το μοναδικό αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκεται όρθιο εδώ και 2330 χρόνια απέσπασε το βραβείο Europa Nostra το έτος 2011.

Από το συγγραφικό της έργο ξεχωρίζουν:

  • Αμοργός ΙΙ. Οι αρχαίοι πύργοι, Αθήνα: Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, 2005
  • Αμοργός Ι: η Μινώα: η πόλις, ο λιμήν και η μείζων περιφέρεια Αθήνα: Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, 2002
  • Το Ίδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή : πεπραγμένα 1991-1999 Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2000
  • Αρχαία Ελληνική Τέχνη - Συλλογή Ν. Π. Γουλανδρή, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 1996
  • Αρχαία ελληνική τέχνη από τη συλλογή Σταύρου Σ. Νιάρχου, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 1995
  • L eau et les hommes en Méditerranée et en Mer Noire dans l' antiquité, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 1992
  • Μινωικός και ελληνικός πολιτισμός - Από τη συλλογή Μητσοτάκη, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 1992
  • Το Ίδρυμα Νικολάου Πέτρου Γουλανδρή : από την ιδιωτική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 1991
  • Αμοργός : μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, Υπουργείο Αιγαίου 1988
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πολιτισμός / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 96 ετών: Ο γιος του λέει ότι αποσύρθηκε οριστικά από τον κινηματογράφο

Η καριέρα του Κλιντ Ίστγουντ εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός / Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Ο Εντγκάρ Μορέν, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της σύγχρονης Ευρώπης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Μέχρι το τέλος παρέμεινε ένας ακούραστος ερμηνευτής της Ιστορίας και των μεγάλων προκλήσεων του καιρού του.
THE LIFO TEAM
Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM