Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Η μεγάλη σειρά των κεραμικών γλυπτών, οι πίνακες και τα κεντήματά του συνδέονται με αυτοβιογραφικά στοιχεία που συναντούν αφηγήσεις εμπνευσμένες από την παράδοση, την αγιολογική γραμματεία και τη λαϊκή μυθολογία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

0

Στην έκθεση του Κωνσταντίνου Λαδιανού στην γκαλερί CAN τα έργα του των τελευταίων τεσσάρων ετών φέρουν τον αινιγματικό τίτλο «Το χρονικό της αναισθησίας». Τα κεραμικά του συγκροτούν μια άτυπη κοινότητα έργων υψηλής αισθητικής και έντασης, μαγικής υφής, με τις τρισδιάστατες φιγούρες να έχουν ξεπηδήσει από τους πίνακες γύρω μας. Η μεγάλη σειρά των κεραμικών γλυπτών, οι πίνακες και τα κεντήματά του συνδέονται με αυτοβιογραφικά στοιχεία που συναντούν αφηγήσεις εμπνευσμένες από την παράδοση, την αγιολογική γραμματεία και τη λαϊκή μυθολογία. Κάθε έργο δημιουργεί έναν αυτόνομο χώρο που λειτουργεί ως καταγραφή, μεταφέροντας μια ατμόσφαιρα, ένα συναίσθημα, την αίσθηση μιας εποχής, ένα κεφάλαιο που εντάσσεται σε μια ευρύτερη αφήγηση, σε μια συνεκτική μορφή εξιστόρησης από την οποία ξεπηδούν ελεύθερα και άτακτα νέες προσωπικές ιστορίες και μύθοι που πλάθει ο θεατής.

Ο Κωνσταντίνος, που φοίτησε στην Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Κοντού, ήθελε πάντα να γίνει ζωγράφος και δεν άλλαξε ποτέ μέσο, ενώ ακόμα και στα κεντήματά του ζωγραφίζει με βελονιές έργα με επιρροές από πολλούς πολιτισμούς. Στην περιπέτεια της κεραμικής μπήκε πριν από λίγα χρόνια, όταν ένας φίλος του, που κάνει κεραμική και του πόζαρε για το έργο «Καυσοκαλυβίτης», του έδωσε ένα κομματάκι πηλό και του είπε «πάρε κι εσύ να κάνεις κάτι». 

Η αναισθησία έρχεται ως το αντίθετο της ευαισθησίας, μιας λέξης πολύ φορτισμένης και βαρύγδουπης, που στην εποχή μας χρησιμοποιείται κατά κόρον και η σημασία της εργαλειοποιείται.

«Έφτιαξα κάτι και ο φίλος μου μού το έφερε ψημένο. Έπαθα σοκ από τη χαρά μου που το είδα τελειωμένο. Τότε άρχισε όλη αυτή η ιστορία, με συνεπήρε όλο αυτό ως διαδικασία και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στην αρχή, από θέματα της ζωγραφικής μου έκανα σειρές με κεραμικά. Είχα αυτό το σκεπτικό, τα θέματα να γίνουν τρισδιάστατα σε διάφορες εκδοχές. Δουλεύοντας με αυτό το μέσο, με τον πηλό, τα πρόσωπα που κατασκευάζω ως κομμάτια της προσωπικής μου μυθολογίας τα εμπνέομαι ξανά και βγαίνουν καινούργια. Έτσι συγκροτείται ένα προσωπικό ημερολόγιο που κινείται ανάμεσα στο βίωμα, τον μύθο, το θαύμα και το τερατώδες», λέει.

Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Κωσταντίνος Λαδιανός, Andrius, 2025.

Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για την κεραμική, ανατρέχει σε μια παλιά ανάμνηση: «Όταν ήμουν παιδί, πριν φύγουμε για διακοπές, μου έπαιρνε η μητέρα μου πηλό από τον Καρδιακό στο Μαρούσι και με αυτόν έφτιαχνα παιδικά πράγματα. Προφανώς αυτό είχε μείνει μέσα μου ως μνήμη, ως πληροφορία της επιδεξιότητας των χεριών. Έτσι, όταν ξανάπιασα τον πηλό, ήταν σαν να ασχολιόμουν πάντα με αυτό το μέσο, ήταν κάτι οικείο και είχα επιτυχία, δεν μου έσπαγαν τα αντικείμενα στο καμίνι, μου έβγαιναν τα χρώματα και οι φόρμες ωραίες, ήταν κάτι ενθαρρυντικό». 

Οι πίνακες και τα γλυπτά ξεπηδούν από έναν κοινό κόσμο σε αλληλεπίδραση και διάλογο, από μια ιστορία που είναι ένα ημερολόγιο, ένα χρονικό. Ρωτώντας για τη σημασία της αναισθησίας, μου εξηγεί ότι ως καλλιτέχνης, όταν αρχίσει να δουλεύει τα έργα του πρέπει να κάνει μια παύση, να πάρει μια απόσταση από όσα συμβαίνουν στον κόσμο και γύρω του. Η αναισθησία δεν είναι μόνο μια κατάσταση αλλά και μια στάση απέναντι σε περιστατικά που μας διαμόρφωσαν. Σημαίνει την απώλεια αίσθησης ή την αδράνεια που συνοδεύει την ψυχική ή τη σωματική εξάντληση. «Το λέω και με μια δόση ειρωνείας απέναντι σε εμπειρίες που μας συνταράσσουν. Η αναισθησία έρχεται ως το αντίθετο της ευαισθησίας, μιας λέξης πολύ φορτισμένης και βαρύγδουπης, που στην εποχή μας χρησιμοποιείται κατά κόρον και η σημασία της εργαλειοποιείται», λέει.

Παίρνοντας την απαραίτητη γι’ αυτόν απόσταση από τα πράγματα, όταν δουλεύει, η αδράνεια γίνεται μορφή δράσης και η αναισθησία γίνεται κι αυτή ένα συναίσθημα – ίσως το πιο αναγκαίο στην καλλιτεχνική δημιουργία μαζί με το χιούμορ που συναντά κάποιος σε όλα του τα έργα, μια μικρή δόση, σχεδόν αόρατη, ανεπαίσθητη, που φωτίζει το δυσβάσταχτο, μαλακώνει τις εντάσεις και δημιουργεί νέες αφηγήσεις και ιστορίες, οι οποίες μεταφέρονται με ορμή στους προσωπικούς μας μικρόκοσμους. 

Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Οι γλυπτές ζωικές φιγούρες που λειτουργούν ως καθρέφτες εσωτερικών καταστάσεων του δημιουργού τους και αναφέρονται σε δικές του φάσεις και ψυχολογικές περιόδους εκφράζουν ατμόσφαιρες και διαφορετικές πτυχές του ψυχισμού του, μετατρέποντας το ζωικό βασίλειο σε χάρτη συναισθημάτων, ενστίκτων και επιθυμιών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι γλυπτές ζωικές φιγούρες που λειτουργούν ως καθρέφτες εσωτερικών καταστάσεων του δημιουργού τους και αναφέρονται σε δικές του φάσεις και ψυχολογικές περιόδους εκφράζουν ατμόσφαιρες και διαφορετικές πτυχές του ψυχισμού του, μετατρέποντας το ζωικό βασίλειο σε χάρτη συναισθημάτων, ενστίκτων και επιθυμιών. Μια καμήλα βασανίζεται από έναν κόμπο που έχει στον λαιμό, ένας λύκος αεροδυναμικός, ελεύθερος και «τρελός», τρέχει στους πάγους, ένα πρόβατο επάνω σε πέτρες που θυμίζουν θυσιαστήριο οδηγείται σε οικειοθελή θυσία, ένας δικέφαλος αετός ετοιμάζεται να φάει τις σάρκες του, ένα χταπόδι που κρύβει το κεφάλι του με τα πλοκάμια του στέκει σχεδόν ντροπαλά απέναντί μας. Από απλές αναπαραστάσεις τα ζώα αποκτούν την πυκνότητα συμβόλων και γίνονται ενσαρκώσεις υπαρξιακών εντάσεων. Τα σώματά τους, οι μύες και οι εκφράσεις τους φέρουν λεπτές ανθρώπινες αποχρώσεις· δεν είναι ανθρωπόμορφα, αλλά αποκαλύπτουν το ανθρώπινο μέσα από τη στάση ή τα βλέμματά τους.

Παράλληλα, στη δουλειά του η ένωση του ζωικού και του ανθρώπινου συνομιλεί και με έναν άλλο κόσμο συμβόλων: εκείνον των συναξαριών, των αγιολογικών κειμένων και της «Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου». Κινούμενες ανάμεσα στο υπερφυσικό και το παράλογο, οι αναρχικές συχνά μορφές του Μάξιμου του Καυσοκαλυβίτη και του αγίου Ονουφρίου εμφανίζονται στα έργα του ως αλληγορικές παρουσίες, φέρνοντας την ένταση του μύθου αλλά και του ονείρου.

Η έλξη που ασκούν αυτά τα κείμενα στον Κωνσταντίνο Λαδιανό έχει ως αφορμή τις επισκέψεις σε εκκλησίες στα παιδικά του χρόνια. «Πάντα μου άρεσε η ζωγραφική και άρχισα να ζωγραφίζω από πολύ μικρός. Πηγαίναμε σε μουσεία, αλλά είχα και έναν θείο που ήταν μανιακός με τις παλιές εκκλησίες και χάρη σ’ αυτόν επισκέφθηκα πολλές από αυτές. Θυμάμαι, έλεγε “αν θέλετε να δείτε τέχνη της Ελλάδας παλιά, τη βλέπετε σε μια εκκλησία που τις συγκεντρώνει όλες, τη ζωγραφική, την κεντητική, την ξυλογλυπτική”. Έτσι συνδέθηκα βαθιά με τη βυζαντινή τέχνη, που τη μελετώ διαρκώς και στην οποία αναφέρομαι όπως άλλοι στην αρχαία Ελλάδα. Εκεί θαύμασα και απόλαυσα και μελέτησα τη ζωγραφική και ήταν αυτή η τέχνη που με οδήγησε σε μια ελεύθερη χρήση του χρώματος· τα βουνά, για παράδειγμα, στις αγιογραφίες είναι κάποιες φορές μοβ και γαλάζια, κάτι που μου δημιούργησε ένα πολύ απελευθερωτικό συναίσθημα όταν ήθελα να απομακρυνθώ από τον ρεαλισμό».

Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Κωσταντίνος Λαδιανός, Η Καμήλα, 2025.
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Κωσταντίνος Λαδιανός, Το Πρόβατο, 2025.
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Κωσταντίνος Λαδιανός, Το Πρόβατο, 2025 (λεπτομέρεια)

Τα πρόσωπα που εικονίζονται στους πίνακες του Λαδιανού, σαν βιβλικές μορφές, μοιάζουν να ξεπηδούν από βίους αγίων. «Μελετώ τους βίους των αγίων, είναι θαυμαστοί και μυθιστορηματικοί και μέσα σε αυτούς υπάρχει πάντα μια στιγμή, ένα περιστατικό που με εντυπωσιάζει. Ας πούμε, στον πίνακα με τον άγιο Ονούφριο με εντυπωσίασε ότι πήγε να πιει νερό με τα άλλα θηρία και τον πέρασαν για ζώο. Η σκηνή που μπερδεύεται ο άνθρωπος με το ζώο είναι πολύ δυνατή, έχει αυτό το στοιχείο στο οποίο ο άνθρωπος δεν υποβιβάζεται. Μάλιστα, πιστεύω ότι δεν έχει μελετηθεί όσο της αξίζει. Ο Καυσοκαλυβίτης είναι τρεις ίδιες φιγούρες, η μία φτιάχνει ένα σπίτι, η άλλη το καίει και η τρίτη απομακρύνεται από αυτό. Είναι μια αλληγορία στην οποία υπάρχει κάτι αναρχικό: να καις το σπίτι σου που το έχεις φτιάξει αλλά και να μπορείς να αποκοπείς από την ασφάλειά του, να απομακρυνθείς από αυτό που σε έχει εγκλωβίσει και να το αναδημιουργήσεις», λέει.

Οι μορφές στα έργα του δεν είναι απλώς δανεισμένες από τα κείμενα αλλά γεννιούνται μέσα από τη σχέση του καλλιτέχνη με τους δικούς του ανθρώπους. Τα χαρακτηριστικά και οι προσωπικές τους ιστορίες τού εμπνέουν ενσαρκώσεις αυτών των μυθικών και αγιολογικών χαρακτήρων. Εδώ το προσωπικό μπλέκεται με τον μύθο, με τη ζωή και τις εμπειρίες του καλλιτέχνη, με την επαφή με τους ανθρώπους γύρω του και παραβολικά δημιουργεί έναν νέο χώρο συνύπαρξης του μύθου και της αλληγορίας με την καθημερινή εμπειρία. 

Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Οι μορφές στα έργα του δεν είναι απλώς δανεισμένες από τα κείμενα αλλά γεννιούνται μέσα από τη σχέση του καλλιτέχνη με τους δικούς του ανθρώπους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κατεβαίνοντας στο υπόγειο της CAN, στο υποβλητικό παλιό καταφύγιο της SAS, της μονάδας της Αεροπορικής Υπηρεσίας των Ειδικών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού στην Αθήνα, δυο κεραμικά μπούστα που αναπαριστούν με φαντασία το κυκλοφορικό και το νευρικό μας σύστημα βρίσκονται ανάμεσα σε υπέροχα έργα κεντητικής. Σε ένα βαμβακερό γαλάζιο σατέν πανό ζωντανεύουν χρυσοί φοίνικες, με τα χρυσά κορδόνια τους να έχουν γίνει παραγγελία στα παλιά εργαστήρια του Μέντη. Κοιτάζοντας τα έργα σε ύφασμα με τους φοίνικες και τον ήλιο, ανακαλύπτεις τις χιλιάδες λεπτές βελονιές τους, μια ζωγραφική με κλωστές. Όπως μας λέει ο καλλιτέχνης, «δεν χρειάζεται να σε μάθει κάποιος να κεντάς, είναι χρώματα και συνδυασμοί». 

Όπως στα γλυπτά του, που ξεπήδησαν από τους πίνακες και απέκτησαν τρισδιάστατη υπόσταση, έτσι και στα κεντήματα, η χειροποίητη υλικότητα των έργων παραμένει κεντρική στη σκέψη και την πρακτική του καλλιτέχνη, που δημιουργεί κάθε έργο από την αρχή μέχρι το τέλος διατηρώντας μια άμεση και σωματική σχέση με το κάθε αντικείμενο.

«Η χειροτεχνία σήμερα», λέει, «έχει σβήσει. Αναρωτιέμαι πώς εξαφανίστηκε όλη αυτή η ενέργεια και η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι, πού πήγε; Οι τεχνίτες, οι γυναίκες που έφτιαχναν αυτά τα συναρπαστικά υφάσματα και υφαντά δεν έφτιαχναν μόνο χρηστικά αντικείμενα, έβαζαν το γούστο τους και μια καλλιτεχνική υπογραφή. Ακόμα και στα κεραμικά το βλέπεις αυτό, στη φόρμα ή σε ένα μικρό σχέδιο, ένα στολίδι. Είναι μια απώλεια το ότι όλη αυτή η παράδοση χάθηκε, όλη αυτή η χειροτεχνική εργασία που δεν λειτουργούσε μόνο πρακτικά αλλά και πνευματικά και ψυχικά».  

Αν αυτή η έκθεση λειτουργεί ως ημερολόγιο του δημιουργού, στις σελίδες του αποκαλύπτεται ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα και μέσα. Μπορεί να είναι προσωπική και μυθική, χιουμοριστική και σοβαρή, να κινείται από την επιφάνεια της ζωγραφικής ως τη σωματικότητα της γλυπτικής χειρονομίας, ως τόπος συνύπαρξης αντιθέσεων και συναισθημάτων που δονούνται και γεννούν ιστορίες και νέες εμπειρίες.

Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης  Facebook Twitter
Κωσταντίνος Λαδιανός, Ο Καυσοκαλυβίτης, 2025.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Chronicles of Anesthesia» εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ