Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη; Μη χάσετε αυτές τις εκθέσεις  Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης του Wolfgang Tillmans με τίτλο Rien ne nous y préparait – Tout nous y préparait στο Κέντρο Πομπιντού, Παρίσι. Centre Pompidou, Paris, 2025. Φωτ.: Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Κέντρου Πομπιντού

5 εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία που αξίζουν το ταξίδι

0

«Rien ne nous y préparait – Tout nous y préparait» στο Παρίσι

Τον Σεπτέμβριο το Παρίσι φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως η Εβδομάδα Design (4-8 Σεπτεμβρίου), η Γιορτή των Κήπων (20-21 Σεπτεμβρίου) και το διάσημο Φεστιβάλ Φθινοπώρου (8-15 Σεπτεμβρίου), με εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφου και μουσικής.

Τελευταία ευκαιρία για να αποχαιρετήσουν οι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός το Κέντρο Πομπιντού, που θα μείνει κλειστό από το φθινόπωρο του 2025 μέχρι το 2030 για ανακαίνιση, είναι η έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Wolfgang Tillmans που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2025. Τίτλος της έκθεσης, «Rien ne nous y préparait – Tout nous y préparait» («Τίποτα δεν μας προετοίμαζε γι’ αυτό – Όλα μας προετοίμαζαν γι’ αυτό»), μια ποιητική και αντιφατική φράση που παίζει με τις έννοιες της προετοιμασίας και της μνήμης, υποδηλώνοντας πως οι εμπειρίες μας μπορεί να φαίνονται ανεπαρκείς –αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύονται επαρκείς– μπροστά σε ό,τι έρχεται.

Ο Tillmans είναι ο πρώτος φωτογράφος και ο πρώτος μη Βρετανός καλλιτέχνης που απέσπασε το 2000 το βραβείο Τέρνερ. Δεν σταματά να τολμά, να πειραματίζεται και να εξερευνά τις υλικές ιδιότητες της εικόνας, παίζοντας με το φως, την κίνηση, το χρώμα και την ίδια τη φωτοευαισθησία του χαρτιού. 

Ο καλλιτέχνης πήρε «carte blanche» από το μουσείο και με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία έκανε κατάληψη στα 6.000 τ.μ. του δεύτερου ορόφου, αξιοποιώντας το ήδη άδειο περιβάλλον της βιβλιοθήκης, διατηρώντας ίχνη από το χαλί, τα ράφια, τα τραπέζια και τα φωτιστικά, ακόμα και το θρυλικό δωμάτιο αντιγράφων ως δομικά στοιχεία της εγκατάστασης αλλά και ως αναμνηστικά του χώρου που θα μεταμορφωθεί εν όψει της ανακαίνισης. Ο Tillmans, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους –σε περισσότερα από 35 χρόνια δημιουργίας έχει να επιδείξει πορτρέτα, τοπία, νεκρές φύσεις, αρχιτεκτονική και ντοκουμέντα του σύγχρονου κόσμου σε ποικιλία μεγεθών και υλικών–, δημιούργησε μια εγκατάσταση που περιλαμβάνει κινούμενες εικόνες, ήχο, μουσική, κείμενο, περφόρμανς και ηχητικές εγκαταστάσεις και δεν είναι χρονολογική αλλά σχεδιασμένη ως «διαλογισμός πάνω στη γνώση», στην οπτική αντίληψη και στις πολιτικές αλλαγές μετά το 1989.

Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη; Μη χάσετε αυτές τις εκθέσεις  Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Rien ne nous y préparait – Tout nous y préparait» στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι. Φωτ.: Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Κέντρου Πομπιντού
Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη; Μη χάσετε αυτές τις εκθέσεις  Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Rien ne nous y préparait – Tout nous y préparait» στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι. Φωτ.: Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Κέντρου Πομπιντού

Τα σημάδια από τα ράφια και το παλιό χαλί συνθέτουν μια ατμόσφαιρα «φωτογραφικού αρνητικού», ένα παλίμψηστο με συμβολικό βάθος, ενώ η χρήση αντικειμένων της βιβλιοθήκης, σε συνδυασμό με έργα πολύ διαφορετικών μεγεθών, εξυψώνει την εμπειρία πέρα από την απεικονιστική αναπαράσταση. Η έκθεση παρουσιάζει μια «συζήτηση» μεταξύ του χώρου, της μνήμης, της γνώσης και της φωτογραφίας – κάτι βαθιά πολιτικό και αισθητικά εμπλουτισμένο από έναν καλλιτέχνη, ο οποίος, μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ασκεί πολιτική και κοινωνική κριτική, υπερασπίζεται τις queer κοινότητες, προσεγγίζει με σεβασμό το σώμα, τη γυμνότητα και τη σεξουαλικότητα και δεν παραλείπει να είναι ενεργός σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, σε καμπάνιες κατά του Brexit και υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων. Μάλιστα, ως ιδρυτής του Between Bridges υποστηρίζει κοινωνικά και καλλιτεχνικά πρότζεκτ. 

Ο Tillmans είναι ο πρώτος φωτογράφος και ο πρώτος μη Βρετανός καλλιτέχνης που απέσπασε το 2000 το βραβείο Τέρνερ. Δεν σταματά να τολμά, να πειραματίζεται και να εξερευνά τις ιδιότητες της εικόνας, παίζοντας με το φως, την κίνηση, το χρώμα και την ίδια τη φωτοευαισθησία του χαρτιού. 

Grayson Perry: Delusions of grandeur στο Λονδίνο

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Delusions of grandeur» στο Λονδίνο. Φωτ.: © Trustees of the Wallace Collection

Το Λονδίνο έχει Μιγέ στη National Gallery και Μόνα Χατούμ στο Barbican, το Θέατρο Πικάσο στην Tate Modern και μια έκθεση για τη Μαρία Αντουανέτα και το στυλ της που ξεκινά στο V&A – εκεί θα δείτε άλλη μια με κοσμήματα Cartier που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως αντικείμενα τέχνης, φαντασίας, δημιουργικότητας και ασύλληπτης τεχνικής. Πέρα από αυτά, όμως, αξίζει να γνωρίσετε το έργο μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη και ακτιβιστή, του Grayson Perry, που εκτίθεται στη Συλλογή Wallace

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Delusions of grandeur», φιλοξενεί περισσότερα από 40 νέα έργα του Perry, του 65χρονου καλλιτέχνη που αλληλεπιδρά με τον κόσμο όπως κανένας άλλος. Το έργο του έχει βαθιά απήχηση στον θεατή, αμφισβητώντας, προκαλώντας και αντανακλώντας τη σύγχρονη κοινωνία, από το υψηλό έως το παράλογο. Έχει δημιουργήσει την Claire, μια πολύ ιδιαίτερη θηλυκή περσόνα/εναλλακτικό εαυτό που αποτελεί βασικό στοιχείο της δημόσιας παρουσίας και της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Εμφανίζεται συχνά δημοσίως ντυμένος ως Claire, φορώντας εκκεντρικά, πολύχρωμα ρούχα που θυμίζουν παιδικά φορέματα, φουτουριστικά κοστούμια ή παραμυθένια ενδύματα. Την περιγράφει ως κομμάτι του εαυτού του, μια ταυτότητα μέσω της οποίας εκφράζεται με απόλυτη ελευθερία. Την αποκαλεί με τρυφερότητα «η άλλη μου πλευρά» – δεν είναι ένας χαρακτήρας αλλά η προέκτασή του, ενώ μέσω της Claire διερευνά ζητήματα όπως το φύλο, οι κοινωνικές προσδοκίες, η κοινωνική τάξη και η ταυτότητα. Δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς αλλά ως ετεροφυλόφιλος άντρας που εκφράζει μια πλευρά του εαυτού του με «θηλυκή» μορφή και ενσαρκώνει τη σύγκρουση μεταξύ προσωπικής ελευθερίας και κοινωνικής σύμβασης. Η Claire είναι γνωστή και δημοφιλής φιγούρα στη βρετανική ποπ κουλτούρα και στα μέσα ενημέρωσης.

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Ο σπουδαίος Grayson Perry εμφανίζεται συχνά δημοσίως ντυμένος ως Claire, φορώντας εκκεντρικά, πολύχρωμα ρούχα που θυμίζουν παιδικά φορέματα, φουτουριστικά κοστούμια ή παραμυθένια ενδύματα. Φωτ.: Richard Ansett/Τhe Wallace Collection

Στην έκθεση συναντάμε, μεταξύ άλλων, κεραμικά, ταπισερί και έργα σε χαρτί που θα εκτίθενται παράλληλα με μερικά από τα αριστουργήματα της Συλλογής Wallace, τα οποία ενέπνευσαν τον Perry και τον βοήθησαν να διαμορφώσει το όραμά του γι' αυτή την ιστορική έκθεση. Άλλωστε και τα νέα του έργα ανταποκρίνονται στην περίφημη μόνιμη Συλλογή Wallace, με τον καλλιτέχνη να έχει αξιοποιήσει την ευρύτερη ποικιλία τεχνικών, ειδών και μορφών που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. 

Ο Perry έχει μια μακροχρόνια σχέση με τους θησαυρούς στο Hertford House. Ενθουσιασμένος από την αντίθεση ανάμεσα στην ακραία θηλυκότητα του γαλλικού ροκοκό του 18ου αιώνα και την απροκάλυπτη αρρενωπότητα των όπλων και των πανοπλιών, θυμάται πόσο είχε εντυπωσιαστεί όταν, ως νεαρός καλλιτέχνης, είχε αντικρίσει το διάσημο πορτρέτο της Μαντάμ ντε Πομπαντούρ του Φρανσουά Μπουσέ. Οι ιστορικά άκαμπτοι έμφυλοι ρόλοι αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην πολυετή καριέρα του, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην παρούσα έκθεση.

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Grayson Perry, «Η Αγία Μίλισεντ πάνω στο θηρίο της», 2024. © Grayson Perry. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Victoria Miro.

Το «Delusions of grandeur» διερευνά την ίδια τη φύση της χειροτεχνίας και την τελειομανή προσπάθεια ενός καλλιτέχνη. Παρουσιάζει περίπλοκα χειροποίητα αντικείμενα μαζί με έργα κατασκευασμένα με ψηφιακή τεχνολογία, συγκρίνοντας ένα αντικείμενο που μπορεί να χρειάστηκε χιλιάδες ώρες για να δημιουργηθεί με ένα που ήταν δυνατό να γεννηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Μέσα από αυτές τις αντιθετικές προσεγγίσεις, ο Perry θέτει ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα και τον ρόλο του καλλιτέχνη στο μέλλον. Κατά την ανάπτυξη της έκθεσης, δημιουργήθηκε η φανταστική περσόνα της Shirley Smith, μιας γυναίκας που ξυπνάει στο Hertford House έπειτα από μια κρίση και πιστεύει ότι είναι η νόμιμη κληρονόμος των έργων τέχνης που την περιβάλλουν. Μέσα από πορτρέτα προγόνων και αντίγραφα παλαιών δασκάλων, αυτή η φανταστική ζωή θα αγγίξει τις πραγματικές ιστορίες, τις επιρροές και τις δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να φέρει στο προσκήνιο η τέχνη. 

Πάολο Βερονέζε (1528-1588) στη Μαδρίτη

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Πάολο Βερονέζε, «Ο Χριστός ανάμεσα στους δασκάλους», περ. 1560. Μαδρίτη, Μουσείο Πράδο

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2025, το Μουσείο Πράδο παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη μονογραφική έκθεση στην Ισπανία αφιερωμένη στον Πάολο Βερονέζε, έναν από τους πιο λαμπρούς και αξιοθαύμαστους δασκάλους της Βενετσιάνικης Αναγέννησης. Η έκθεση αναδεικνύει την εικαστική ευφυΐα ενός κορυφαίου καλλιτέχνη, ο οποίος δημιούργησε ένα μοναδικό μορφοπλαστικό σύμπαν. Πρόκειται για έναν ζωγράφο με ολιστική αντίληψη της τέχνης, που περιλάμβανε άπειρες αισθητικές και πολιτιστικές αναφορές, τις οποίες απέδιδε με τεράστια ελευθερία έκφρασης, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς τη σύλληψη. Η έκθεση αυτή αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας μακροχρόνιας διαδικασίας μελέτης και επαναξιολόγησης της συλλογής του Πράδο σε έργα της βενετσιάνικης σχολής, μίας από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Έρχεται ως συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων για τον Τισιανό (2003), τον Τιντορέτο (2007) και τον Λορέντζο Λότο, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική επισκόπηση της ζωγραφικής της Βενετσιάνικης Αναγέννησης.

Ο Βερονέζε έδρασε σε μια κρίσιμη εποχή για τη Βενετία, κατά την οποία αναδύονταν θρησκευτικές εντάσεις και εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια οικονομικής και πολιτικής παρακμής – όλα καμουφλαρισμένα με μαεστρία από τα πινέλα ενός καλλιτέχνη ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην αποτύπωση του «μύθου της Βενετίας», που διατηρείται έως σήμερα. Όπως όλοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες, έτσι και ο Βερονέζε ξεπέρασε την εποχή του. Η ομορφιά και η κομψότητα των συνθέσεών του γοήτευσαν συλλέκτες και καλλιτέχνες για αιώνες – από τον Φίλιππο Δ΄ και τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ έως τον Ρούμπενς, τον Βελάσκεθ, τον Ντελακρουά και τον Σεζάν. 

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Πάολο Βερονέζε, «Η Καμίλα Γκονζάγκα, κόμισσα του Σαν Σέκοντο και οι γιοι της» (1535–37), Μαδρίτη, Μουσείο Πράδο

Με περισσότερα από 100 έργα που βρίσκονται σε διάλογο με εμβληματικούς πίνακες της μόνιμης συλλογής του Πράδο, η έκθεση χωρίζεται σε έξι θεματικές και χρονολογικές ενότητες. Στην ενότητα «Από τη Βερόνα στη Βενετία» εξετάζεται η μαθητεία του καλλιτέχνη στη γενέτειρά του, τη Βερόνα, μια πόλη με πλούσιο ρωμαϊκό παρελθόν και ζωντανή καλλιτεχνική παράδοση: ο Βερονέζε επηρεάστηκε από τον Τισιανό, τον Ραφαήλ και τον Παρμιτζανίνο, αλλά ανέπτυξε γρήγορα το δικό του ύφος, με κομψότητα και έντονα χρώματα, που τον ανέδειξαν θριαμβευτικά στη Βενετία το 1551. Στο «Μεγαλοπρεπές θέατρο» φωτίζεται η προσέγγιση του Βερονέζε στον χώρο και στην αφήγηση, καθώς και στον θεατρικό συμβολισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους φημισμένους «Δείπνους» του, που αποτυπώνουν την πολυτέλεια της βενετικής αριστοκρατίας.

Στην ενότητα «Δημιουργική διαδικασία: Εφεύρεση και επανάληψη» διερευνάται η ζωγραφική ευφυΐα του Βερονέζε και η λειτουργία του εργαστηρίου του, ενός από τα πλέον παραγωγικά της εποχής, ενώ στην ενότητα «Αλληγορία και Μυθολογία» εξετάζεται πώς ο Βερονέζε διακρίθηκε στην αλληγορία και τη μυθολογική θεματολογία, ώστε να φτάσει στο επίπεδο του Τισιανού και να κληρονομήσει τους πελάτες του. Στην ενότητα «Ύστερος Βερονέζε» αναλύεται η τελευταία δεκαετία της ζωής του, κατά την οποία το ύφος του γίνεται πιο σκοτεινό, δραματικό και συμβολικό. Το τοπίο αποκτά νέα σημασία και οι συνθέσεις γίνονται αστάθμητες. Αυτή η μεταστροφή οφείλεται τόσο σε αισθητικές επιρροές (π.χ. Τιντορέτο, Μπασάνο) όσο και στο θρησκευτικό κλίμα που επικρατούσε μετά τη Σύνοδο του Τρέντο. Στην έκτη ενότητα παρουσιάζονται η κληρονομιά του και οι καλλιτέχνες που επηρέασε, όπως ο Ελ Γκρέκο, ο Ρούμπενς, ο Βελάσκεθ, ο Τιέπολο, ο Ντελακρουά και ο Σεζάν. 

Πρόκειται για μια ιστορική έκθεση που προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στο έργο ενός εκθαμβωτικού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, που επέδρασε όσο λίγοι στη ζωγραφική του ισπανικού Χρυσού Αιώνα. 

H απίθανη μόδα του 20ού αιώνα στη Φλωρεντία

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης

Δεν θα μπορούσε η Φλωρεντία να μη διαθέτει ένα ανανεωμένο μουσείο μόδας. Μέσα στο Palazzo Pitti, λοιπόν, στο Μουσείο Κοστουμιών και Μόδας εκτίθενται σε εννέα νεόκτιστες αίθουσες ενδύματα του 20ού αιώνα, συνθέτοντας σε μια ενιαία αφήγηση τα στυλ του περασμένου αιώνα, από το τσάρλεστον της δεκαετίας του 1920 έως την εκθαμβωτική δεκαετία του ’80 του Enrico Coveri, περνώντας από τις εκπληκτικές δημιουργίες των Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin και Roberto Capucci.

Η έκθεση αφηγείται τη μόδα του 20ού αιώνα ως οπτική και πολιτισμική γλώσσα, σε διαρκή διάλογο με τη ζωγραφική και τις τέχνες. Ακριβώς έναν χρόνο μετά την πλήρη ανακαίνιση και την επανέναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης, η επιλογή των έργων του 20ού αιώνα παρουσιάζεται κυκλικά, προσφέροντας στο κοινό ένα νέο, μαγευτικό κεφάλαιο στην ιστορία του κοστουμιού. Με μια συλλογή 15.000 ιστορικών ενδυμάτων και αξεσουάρ από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, το μουσείο αποφάσισε να ανανεώνει τις εκθέσεις του κάθε χρόνο, προβάλλοντας ενδύματα που φυλάσσονταν σε αποθήκες προσεκτικά αποκατεστημένα αλλά ποτέ ξανά εκτεθειμένα. Έτσι, περνώντας από τις αίθουσες που είναι αφιερωμένες στη μόδα του 17ου και του 18ου αιώνα και στα ρούχα των Μεδίκων, φτάνουμε στην ενότητα «Η μόδα του τσάρλεστον – Πρωτοπορία και εξωτισμός», όπου η εξωτική αισθητική συναντά την καλλιτεχνική πρωτοπορία. Μπροστά στο εντυπωσιακό Τρίπτυχο του Γαλιλαίου Σίνι που μετατρέπει την αίθουσα σε σκηνή δραματική και όμοια με όπερα του Πουτσίνι εκτίθεται το φόρεμα που φορούσε η σύζυγος του ζωγράφου στην πρεμιέρα της «Τουραντότ» στη Σκάλα του Μιλάνου το 1926.

Εκτίθενται επίσης υπέροχα φορέματα από πολυτελή μετάξια με διακοσμητικά μοτίβα εμπνευσμένα από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, αποδεικνύοντας πως ο οριενταλισμός συνδέθηκε άρρηκτα με την επιθυμία των flappers για χειραφέτηση και πειραματισμό – πρόκειται για τις γυναίκες που τόλμησαν να αψηφήσουν τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής τους. Ακολουθούν δύο αίθουσες αφιερωμένες στον Μεσοπόλεμο με εντυπωσιακά ενδύματα που αντανακλούν την αρ ντεκό κουλτούρα, τις πρωτοποριακές τάσεις και τη λάμψη της δεκαετίας του ’30. Σε αυτό το σκηνικό, ο πίνακας του Felice Casorati «Ο Ξένος» («Lo straniero») λειτουργεί ως αντίστιξη στα έργα των Elsa Schiaparelli και Madeleine Vionnet.

5 EKUESEIS Facebook Twitter
Βραδινό φόρεμα του Εμίλιο Φεντερίκο Σούμπερτ, 1955. Φωτ.: Archivio Luce Cinecittà
5 EKUESEIS Facebook Twitter
Γυναικείο παπούτσι που σχεδίασε ο Σαλβατόρε Φεραγκάμο, 1960. Φωτ.: Archivio Luce Cinecittà

Η διαδρομή συνεχίζεται με μια ενότητα αφιερωμένη στη μεταπολεμική μόδα με ένα σπανιότατο φόρεμα του νεαρού Yves Saint Laurent, ο οποίος ανέλαβε δημιουργικός διευθυντής του οίκου Dior το 1957, μετά τον θάνατο του Christian Dior. Παρουσιάζονται επίσης τρία φορέματα που ανήκαν στην Ingrid Bergman, ανάμεσά τους και ένα της Gattinoni. Ακολουθούν τρεις αίθουσες αφιερωμένες στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με αποκορύφωμα την εξερεύνηση του Space Age Movement, ενός κινήματος με μινιμαλιστική αισθητική, εμπνευσμένη από τις διαστημικές αποστολές και την τεχνολογική πρόοδο της εποχής. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ενδύματα εμβληματικών σχεδιαστών όπως οι André Courrèges, André Laug και Pierre Cardin.

Μια άλλη ενότητα εστιάζει στον Roberto Capucci, μία από τις πιο τολμηρές και καινοτόμες μορφές της ιταλικής μόδας, που σε μια εποχή που κυριαρχούσαν η νιότη, η μίνι φούστα και το προσιτό prêt-à-porter εκείνος παρέμεινε πιστός σε μια σχεδόν αρχιτεκτονική και γλυπτική προσέγγιση, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση. Η έκθεση ολοκληρώνεται εκρηκτικά με τον Enrico Coveri: ο τρόπος που χρησιμοποιούσε τις παγέτες τη δεκαετία του 1980 έγινε σύμβολο του εκκεντρικού, χιουμοριστικού και αντισυμβατικού του ύφους.

«Between your teeth» στη Λισαβόνα

Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη; Μη χάσετε αυτές τις εκθέσεις  Facebook Twitter
Paula Rego, Τρίπτυχο, 1998. © Estate of Paula Rego

«Between your teeth» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Centro de Arte Moderna Gulbenkian που παρουσιάζει την Πορτογαλίδα Paula Rego και τη Βραζιλιάνα Adriana Varejão, δυο καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, οι οποίες συνυφαίνουν τα θέματά τους και παρουσιάζουν νέες αναγνώσεις.

Πριν από λίγα χρόνια, συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν μια έκθεση. Ο θάνατος της Rego το 2022, ωστόσο, έκανε τη Varejão να οργανώσει την έκθεση με 80 έργα που περιγράφουν έναν διάλογο μεταξύ δύο γυναικών που δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με ένταση και φαντασία. 

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το βιβλίο «Ποιήματα για τους άνδρες της εποχής μας» της Βραζιλιάνας ποιήτριας και μυθιστοριογράφου Χίλντα Χιλστ, το οποίο γράφτηκε το 1974 ως σαφής υπόδειξη της κατάστασης που βίωνε η ​​Βραζιλία λόγω της δικτατορίας.

Η συνάντηση των δύο καλλιτέχνιδων πραγματοποιείται σε 13 αίθουσες που έχουν αναδιαμορφωθεί δημιουργώντας λαβυρινθώδεις χώρους. Σε κάθε αίθουσα εντοπίζουμε τα διάφορα «στρώματα» πίσω από τα θεματικά σύμπαντα των δύο καλλιτέχνιδων. Άυλα και ανεπαίσθητα στην περίπτωση της Rego, πιο φυσικά στα έργα της Varejão, μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από το δέρμα κάθε καλλιτέχνη.

Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη; Μη χάσετε αυτές τις εκθέσεις  Facebook Twitter
Adriana Varejão, Πλακάκια κουζίνας με διάφορα μοτίβα, 1995. Ιδιωτική Συλλογή. Φωτ.: Vicente de Mello © Adriana Varejão

Η πρώτη ύλη που εξερευνούν είναι η ανθρωπότητα, η ιστορία της και η ιστορία της βίας και της αδικίας – είτε πολιτισμικής είτε προσωπικής φύσεως. Οι καλλιτέχνιδες αποδομούν και ανατρέπουν επίσημες αφηγήσεις, πολλαπλές αναφορές, λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές, ιστοριογραφικές, εκτρέποντας το αρχέγονο νόημα αυτών των διαφορετικών πηγών.

Η Paula Rego και η Adriana Varejão προέρχονται από διαφορετικές γενιές, από δύο διαφορετικές ηπείρους, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, που τις χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός, αλλά η δραστηριότητά τους συνέπεσε και απλώθηκε σε μια περίοδο τριών δεκαετιών. Ακολούθησαν αυτόνομες πορείες, οι οποίες συχνά συνέκλιναν σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει σημεία τομής όπου αυτές οι πορείες συνδέονται και δημιουργούν φωτεινά σημεία σε μια δραματουργία στην οποία τα επιλεγμένα έργα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάουλα Ρέγκο: Μια φεμινίστρια και τα τολμηρά έργα της για τις αμβλώσεις στην Tate Britain

Εικαστικά / Πάουλα Ρέγκο, η εικαστικός που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες

Η βίαιη, άσεμνη, ωμή απεικόνιση των γυναικών στο έργο της έδειχνε τη φυσική και πραγματική θέση των γυναικών σε έναν κόσμο όπου συνήθως απεικονίζεται ο εξιδανικευμένος τύπος της, κυρίαρχος τόσο στο μυαλό όσο και στον τρόπο που την αποδίδουν οι άντρες καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ