Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία καταγγέλλουν εχθρικό κλίμα: «Έκαναν αστεία με πυραύλους και γελούσαν»

Ουκρανοί που ζουν Πολωνία καταγγέλλουν επιθετικές συμπεριφορές: «Έκαναν αστεία με πυραύλους και γελούσαν» Facebook Twitter
Ουκρανή περιγράφει το bullying που βιώνει η κόρη της στο σχολείο / Φωτ.: Freepik
0

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία καταγγέλλουν επιθέσεις -ιδίως λεκτικές- εις βάρος τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη δημιουργία ενός αντιουκρανικού κλίματος, το οποίο φαίνεται να ενισχύεται εν μέσω πολιτικής πόλωσης και της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.

Παρά το αρχικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί Ουκρανοί σήμερα καταγγέλλουν ξενοφοβικές -και συχνά εχθρικές- συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή.

Η Σβιτλάνα, μια μητέρα από την Ουκρανία που ζει στην Πολωνία, λέει στο BBC, ότι η κόρη της λάτρευε το σχολείο της στην Πολωνία. Τα πράγματα όμως άλλαξαν απότομα για εκείνη.

«Ακόμη και όταν μετακομίσαμε σε άλλη περιοχή, δεν ήθελε να αλλάξει σχολείο», περιγράφει η 31χρονη Ουκρανή μητέρα. «Της άρεσε τόσο πολύ. Δεν υπήρχε καθόλου bullying».

Πλέον, η ατμόσφαιρα στο σχολείο -και γενικά στην Πολωνία- έχει αλλάξει. «Πριν από δύο εβδομάδες, ήρθε σπίτι και είπε: "Ένα αγόρι μου είπε σήμερα "Γύρνα πίσω στην Ουκρανία". Έμεινα άναυδη» καταγγέλλει η μητέρα από την Ουκρανία και δεν είναι η μόνη.

Η Σβιτλάνα, είναι μόνο μία από τους δεκάδες Ουκρανές που ζουν στην Πολωνία και δήλωσαν στο BBC ότι το αντιουκρανικό κλίμα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

«Φώναζαν "Πύραυλος! Πέστε κάτω!" και γελούσαν»

Πολλοί από εκείνους έγιναν στόχος προσβολών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκφοβισμού στα σχολεία και ξενοφοβικού περιεχομένου στο διαδίκτυο εν μέσω της πολωτικής προεκλογικής περιόδου στην Πολωνία.

Την επόμενη μέρα από το περιστατικό με το σχόλιο, η κακοποίηση με θύμα την κόρη της Σβιτλάνα έγινε ακόμη πιο δύσκολη να τη διαχειριστεί το μικρό κορίτσι.

«Κορίτσια από την πάνω τάξη άρχισαν να παραπονιούνται που μιλούσε ουκρανικά. Μετά έκαναν πως πέφτουν στο έδαφος φωνάζοντας "Πύραυλος! Πέστε κάτω!" και γελούσαν», λέει η Σβιτλάνα. «Ήρθε σπίτι κλαίγοντας», θυμάται.

Μερικές ημέρες πριν, ένας ρωσικός πύραυλος είχε χτυπήσει την πόλη από όπου κατάγεται η Σβιτλάνα στην Ουκρανία, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Η Σβιτλάνα -αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα, καθώς φοβάται για αντίποινα- δεν ήθελε να ταυτοποιηθεί. Μας έδειξε στιγμιότυπα συνομιλιών με προσωπικό του σχολείου, όπου διαμαρτύρεται για τη μεταχείριση της κόρης της» γράφει το BBC.

«Στη δουλειά, πολλοί λένε ότι οι Ουκρανοί έρχονται εδώ και συμπεριφέρονται άσχημα. Και οι Ουκρανοί φίλοι μου λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί οι Πολωνοί δεν μας δέχονται. Είναι τρομακτικό να ζεις εδώ τώρα».

Όπως προκύπτει από κυβερνητικά στοιχεία, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στην Πολωνία, αποτελώντας σχεδόν το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Όταν ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υπήρξε ένα κύμα συμπόνιας από τους Πολωνούς που αγκάλιασαν τον πληττόμενο από τον πόλεμο λαό. «Ήταν συγκλονιστικό. Κάθε μέρα οι άνθρωποι τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν: 'Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;'» λέει η ακτιβίστρια Νατάλια Παντσένκο, επικεφαλής του ιδρύματος «Στεκόμαστε με την Ουκρανία» που εδρεύει στη Βαρσοβία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM