Ο Ορμπάν ζητά εκεχειρία στην Ουκρανία για να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Όρμπαν ζητά εκεχειρία στην Ουκρανία για να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Facebook Twitter
Συνάντηση Βϊκτορ Όρμπαν - Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτ.: EPA
0

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο σημαντικότερος επικριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έφτασε στο Κίεβο, στην πρώτη του επίσκεψη μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο να εξετάσει κατά πόσο μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, στους δημοσιογράφους μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός που οραματίζεται θα είναι «χρονικά περιορισμένη». «Είπα (σ.σ. στον Ζελένσκι) ότι οι πρωτοβουλίες του απαιτούν πολύ χρόνο λόγω των διεθνών διπλωματικών κανόνων» πρόσθεσε ο Ορμπάν.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι η επίσκεψή σας αρχίζει αμέσως μετά την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη των ευρωπαϊκών μας προτεραιοτήτων, πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πόσο σημαντικό είναι να επιλυθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να δημιουργηθούν νέα θεμέλια για την ενίσχυση της Ευρώπης, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην πρόταση του Ορμπάν για κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι η Ουγγαρία θα ανοίξει ένα πρώτο σχολείο ουκρανικής γλώσσας για τους πρόσφυγες που ζουν εκεί. «Η ουσία του διαλόγου μας για όλα τα σημερινά θέματα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο διμερές έγγραφο μεταξύ των κρατών μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η πρώτη συνάντηση του Ορμπάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή, πραγματοποιείται μόλις μια ημέρα αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελεί μια σπάνια χειρονομία σε μια σχέση που υπήρξε τεταμένη μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα μπλοκάρει ή αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να παρασχεθεί στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλεια καθ' όλη τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου, απογοητεύοντας τον Ζελένσκι. Δεν επιτρέπει τη μεταφορά δωρεών δυτικών όπλων στην Ουκρανία μέσω των κοινών συνόρων των δύο χωρών.

Ο εθνικιστής ηγέτης έχει επίσης καταγγείλει την κίνηση της ΕΕ να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες ένταξης με το Κίεβο -αν και απείχε αντί να ασκήσει βέτο- ενώ διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ορμπάν , που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, συναντήθηκε με τον Πούτιν τον Οκτώβριο του 2023 σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο, και έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που το έκανε από την έναρξη του πολέμου.

Με πληροφορίες από WSJ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM