Θάνατος Ναβάλνι: Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή να δολοφονηθεί, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή να σκοτωθεί, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες Facebook Twitter
Αλεξέι Ναβάλνι / φωτ.: ΕΡΑ
0

Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή για τον θάνατο του Ναβάλνι, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Tο σχετικό δημοσίευμα θέλει τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν καταλήξει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δολοφόνησε τον Αλεξέι Ναβάλνι. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο. 

Η Wall Street Journal στο άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, αναφέρει ότι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τον φόνο του Ναβάλνι, παρά τα όσα λένε οι υποστηρικτές του Ναβάλνι. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαλλάξει τον Ρώσο πρόεδρο από κάθε ευθύνη για τον θάνατό του, καθώς ο αντιφρονών ήταν στόχος των ρωσικών αρχών επί χρόνια, είχε φυλακιστεί για αδικήματα τα οποία η Δύση έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι το 2020. 

Οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal δήλωσαν ότι το συμπέρασμα της μη εμπλοκής του Πούτιν στον θάνατο του Ναβάλνι «είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών και έχει υιοθετηθεί από πολλές υπηρεσίες – ανάμεσά τους η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και η υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». 

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε διάφορες πληροφορίες, περιλαμβανομένων απόρρητων, και στην ανάλυση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι και πώς το γεγονός επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, χαρακτήρισε τα αμερικανικά ευρήματα αφελή και γελοία. 

Όσα λέγονται για τον θάνατο του Ναβάλνι από τα δύο «στρατόπεδα» στη Ρωσία 

Ο 47χρονος Ναβάλνι ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του Πούτιν. Οι συνεργάτες του έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι ζήτησε τη δολοφονία του και έχουν προσθέσει ότι θα παρουσιάσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους. 

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι οι ρωσικές αρχές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του αντιφρονούντα. Τον Μάρτιο ο Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και επεσήμανε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να τον παραδώσει στη Δύση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με την προϋπόθεση ότι ο αντιφρονών δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM