ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ισραήλ - Χαμάς: «Πόλεμος» δηλώσεων Μπλίνκεν, Ραϊσί, Σολτς

Ισραήλ - Χαμάς: «Πόλεμος» δηλώσεων Μπλίνκεν, Ραϊσί, Σολτς Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει στόχους στη Γάζα, ο πρόεδρος του Ιράν το κατηγόρησε ότι διαπράττει «γενοκτονία».

Ο Ιμπραήμ Ραϊσι δήλωσε για τον πόλεμο Ισράηλ - Χαμάς επίσης ότι η πολιορκία της Γάζας -όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων- παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες.

Στο αντίποδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που έφτασε νωρίτερα στο Ισραήλ, τόνισε πως «αυτό που ξεχωρίζει το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες δημοκρατίες όταν πρόκειται για δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή, είναι ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο και τους νόμους του πολέμου». Πρόσθεσε ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, o Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα μέτρα σε βάρος οργανώσεων που υποστήριξαν τη Χαμάς και δήλωσε στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ πως το Ιράν φέρει ευθύνη επειδή επέτρεψε στην οργάνωση αυτή να αναπτυχθεί σε σημείο που να εξαπολύσει την επίθεση του Σαββάτου εναντίον του Ισραήλ.

«Ενώ δεν έχουμε κατηγορηματική απόδειξη ότι το Ιράν υποστήριξε επιχειρησιακά αυτή τη δειλή επίθεση, είναι σαφές σε όλους εμάς ότι, χωρίς την ιρανική υποστήριξη, η Χαμάς δεν θα ήταν ποτέ ικανή να πραγματοποιήσει αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση», δήλωσε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος πρόσθεσε πως στο έδαφός της, η Γερμανία θα απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση χρημάτων και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς και θα θέσει επίσης υπό απαγόρευση τη Σαμιντούν, τη διεθνή ακτιβιστική οργάνωση η οποία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, αλλά για την οποία οι γερμανικές αρχές λένε πως προωθεί ομιλίες μίσους και απευθύνει εκκλήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ.

«Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει μια απαγόρευση δραστηριοτήτων για τη Χαμάς στη Γερμανία», δήλωσε ο Σολτς ενώπιον των Γερμανών βουλευτών. «Ενώσεις όπως η Σαμιντούν, τα μέλη της οποίας γιορτάζουν στους δρόμους τις πιο βάναυσες τρομοκρατικές ενέργειες, θα απαγορευθούν στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία θα αναστείλει επίσης κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια επανεξέταση της βοήθειας αυτής ώστε να εξασφαλισθεί πως εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε επίσης ο Σολτς. «Το μέτρο μας θα είναι αν και πώς τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, δεν θα διαθέσουμε νέους πόρους αναπτυξιακής συνεργασίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω - όμως αυτό είναι σφάλμα της Χαμάς και της επίθεσής της στο Ισραήλ».

Μέτρα για αποκλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Ο Σολτς δήλωσε ακόμα πως είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση της βίας και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ, μια άλλη υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση στο Λίβανο, χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ, να μην διακινδυνεύσει μια επίθεση στο εβραϊκό κράτος.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, ο οποίος έχει διαύλους με τη Γάζα. Θα μιλήσω σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και θα υποδεχθώ τον Εμίρη του Κατάρ», πρόσθεσε. «Και οι τρεις τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο καγκελάριος κάλεσε επίσης τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη σιωπή του. «Αναρωτιέμαι, πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της τρομοκρατικής βίας (της Χαμάς) από την Παλαιστινιακή Αρχή και από τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς; Η σιωπή τους είναι επαίσχυντη!», δήλωσε ο Σολτς.

H θέση του ΝΑΤΟ

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στην Σύνοδο των Υπουργών 'Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι έχει το δικαίωμα να αμύνεται με αναλογικότητα έναντι αυτών των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υπουργός 'Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων και υπηκόων πολλών Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι μόνο του».

Οι Σύμμαχοι κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να προστατεύσει τους αμάχους. Κατέστησαν επίσης σαφές ότι κανένα έθνος ή οργάνωση δεν πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να την κλιμακώσει.

Ορισμένοι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι παρέχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM