Ισραήλ - Παλαιστίνη: Το χθες και η επόμενη μέρα

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Το χθες και η επόμενη μέρα Facebook Twitter
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο οργανώθηκε μια τόσο μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ αναφέρουν ως πιθανότερο τη διακοπή της προσέγγισής του με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, αν ολοκληρωνόταν, θα λειτουργούσε εναντίον της Χαμάς. Φωτ.: Getty Images
0

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ στη στρατιωτική του υπεροχή μαζί με την οικονομική του ανάπτυξη, στην οποία συνεισέφεραν και εργατικά χέρια Παλαιστινίων από τα κατεχόμενα εδάφη, φαίνεται πως το είχε οδηγήσει σε κάποιου είδους εφησυχασμό, ο οποίος το εμπόδισε να αξιολογήσει ορθά την κατάσταση που επικρατούσε στη Γάζα και –κυρίως– τις επιχειρησιακές ικανότητες της Χαμάς και την υποστήριξη που είχε. 

Έτσι, το σχετικά καθησυχασμένο Ισραήλ, που απολάμβανε την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη, το περασμένο Σάββατο είδε τους πολεμιστές της παραστρατιωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς να εισβάλλουν από τα σύνορα της Γάζας, σκοτώνοντας όχι μόνο στρατιωτικούς αλλά και αμάχους και παίρνοντας ομήρους ακόμα και μικρά παιδιά, όπως έγινε γνωστό από τα βίντεο που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα.

Σε μια επίδειξη βίας, η Χαμάς διοχέτευσε επίσης βίντεο με κακοποιημένες γυναίκες τις οποίες είχε απαγάγει, με πτώματα και βαριά τραυματισμένους ομήρους τους οποίους περιέφεραν στη Γάζα και έφτυναν οργισμένοι Παλαιστίνιοι.

Παρά τις συγκρούσεις και τον διχασμό των Παλαιστινίων όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τελευταία επίθεση όχι μόνο δεν τους δίχασε αλλά φαίνεται να τους ενώνει. Ακόμα και η μετριοπαθής ηγεσία της Φατάχ δεν αντιτάχθηκε στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αλλά υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται με όλα τα μέσα στις δυνάμεις κατοχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόκληση τρόμου ήταν μέρος της ψυχολογικής επιχείρησης και ότι χρησιμοποιήθηκαν και τα επικοινωνιακά μέσα για αυτό, παρότι οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν αυθόρμητες, λόγω της οργής που κυριαρχεί και βράζει. Το σοκ που προκλήθηκε και ο ψυχολογικός αντίκτυπος που είχε στους Ισραηλινούς παρομοιάζεται από τους ίδιους με εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι στόχοι της Χαμάς

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Το χθες και η επόμενη μέρα Facebook Twitter
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά την επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 260 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Supernova. Φωτ.: EPA/ATEF SAFADI

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο οργανώθηκε μια τόσο μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ αναφέρουν ως πιθανότερο τη διακοπή της προσέγγισής του με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, αν ολοκληρωνόταν, θα λειτουργούσε εναντίον της Χαμάς.

Άλλοι αναλυτές στέκονται στον μεγάλο αριθμό των απαχθέντων που επιδίωξαν να πάρουν ως ομήρους και υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να τους ανταλλάξει η Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Ορισμένοι, ωστόσο, περίμεναν κάποια επίθεση της Χαμάς ως απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική εισβολή που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην πόλη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από δέκα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός. 

Ο λόγος που εισέβαλε στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ τον Ιούλιο είναι η εξόντωση των νέων ένοπλων ομάδων που έχουν δημιουργηθεί εκεί, οι οποίες είναι σε σύγκρουση και με τη μετριοπαθή ηγεσία της Φατάχ που κυβερνάει (αν και εκλογές στην Παλαιστίνη έχουν να γίνουν από το 2006).

Κάποιοι Άραβες αναλυτές εκτιμούσαν εδώ και καιρό –ίσως όχι χωρίς πληροφόρηση– ότι η εισβολή δυνάμεων του Ισραήλ στην Τζενίν τον Ιούλιο μπορεί να προκαλούσε ακόμα και μια νέα ιντιφάντα, μια τρίτη μεγάλη παλαιστινιακή εξέγερση.

Οι στόχοι της Χαμάς ωστόσο μπορεί να είναι όλοι οι παραπάνω, μαζί με το διαρκές αίτημα που για τη Χαμάς είναι η καταστροφή του Ισραήλ και όχι μόνο η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως ζητούσε ο Γιάσερ Αραφάτ και ζητά και σήμερα ο διάδοχός του, ο οποίος όμως έχει σχεδόν περιοριστεί στη Ραμάλα, αφού κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο και της Δυτικής Όχθης, με τη δημιουργία των νέων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων που εμφανίστηκαν τελευταία και επεκτείνουν την επιρροή τους. 

Δυτική όχθη και Γάζα

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Το χθες και η επόμενη μέρα Facebook Twitter
Εναέρια εικόνα της περιοχής Jabalia μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Φωτ.: Stringer/Anadolu via Getty Images

Στη Ραμάλα, την έδρα της Δυτικής Όχθης και της «επίσημης» Παλαιστίνης, κυριαρχεί ακόμα ο 88χρονος Μαχμούντ Αμπάς, με διαρκώς μειούμενη επιρροή και ισχύ. Από τότε που διαδέχθηκε τον Αραφάτ στην ηγεσία της Φατάχ και της Παλαιστίνης, η τελευταία βαθμιαία συρρικνώνεται και η πρώτη έχασε το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής της.  

Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η σύγκρουση της Φατάχ με τη Χαμάς κλιμακώθηκε. Η οργάνωση των σκληρών ισλαμιστών, όμως, κέρδισε τη Γάζα και εκδίωξε από τα εδάφη της τη Φατάχ. 

Η επικράτηση της Χαμάς στη Γάζα είχε ως συνέπεια το Ισραήλ να επιβάλει ακόμα σκληρότερο αποκλεισμό, αλλά κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει ότι η Γάζα είναι αποκλεισμένη όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την Αίγυπτο. Παρ’ όλα αυτά, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, δεν επιχειρήθηκε ξανά να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της. 

Το καινούργιο όμως βρίσκεται αλλού. Παρά τις συγκρούσεις και τον διχασμό των Παλαιστινίων όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τελευταία επίθεση όχι μόνο δεν τους δίχασε αλλά φαίνεται να τους ενώνει. Ακόμα και η μετριοπαθής ηγεσία της Φατάχ δεν αντιτάχθηκε στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αλλά υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται με όλα τα μέσα στις δυνάμεις κατοχής.

Το γεγονός αυτό μαζί με τις υπόλοιπες αντιδράσεις καταδεικνύει την ομόθυμη υποστήριξη των Παλαιστινίων στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την εκρηκτική οργή που υπάρχει, όχι μόνο εντός της Γάζας πια, αλλά σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ