Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη άνοιξε τις πόρτες της

Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Η Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών της Μαδρίτης. Φωτ.: Patrimonio Nacional
0

Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών της Μαδρίτης (Galería de las Colecciones Reales), που εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου, συγκεντρώνει τους πιο αξιόλογους θησαυρούς του ισπανικού στέμματος κάτω από μία στέγη.

Σηματοδοτεί το αποκορύφωμα 25 ετών εργασίας για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου σε μια συλλογή που, μέχρι σήμερα, ήταν διασκορπισμένη μεταξύ βασιλικών χώρων σε όλη τη χώρα ή φυλασσόταν σε αποθήκες.

Τα σχέδια χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930, αλλά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ματαίωσε την κατασκευή. Το 1998, η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε την πρωτοβουλία, προκαλώντας μια μεγάλη ανατροπή για τις διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα βασιλικές συλλογές.

Με κόστος περίπου 173 εκατ. ευρώ, το πιο φιλόδοξο μουσειακό έργο της Ισπανίας εδώ και χρόνια επιβλέπεται από τον εθνικό οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς Patrimonio Nacional, ο οποίος φροντίζει για περισσότερα από 1.000 κτίρια και 24 βασιλικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων παλατιών, μοναστηριών, εξοχικών κατοικιών και κήπων. Σχεδιασμένο ως μια διεθνής βιτρίνα για τις βασιλικές συλλογές, το νέο μουσείο εκθέτει 650 κομμάτια επιλεγμένα μέσα από τεράστιες συλλογές περίπου 160.000 αντικειμένων συνολικά, από αριστουργηματικούς πίνακες του Γκόγια, του Βελάσκεθ και του Καραβάτζιο μέχρι ταπισερί, αντικείμενα διακοσμητικών τεχνών και μια μεγάλη συλλογή όπλων. 

Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Caravaggio, H Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Φωτ.: Patrimonio Nacional

Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες, ωστόσο, ότι η Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών θα αποτελέσει πλήγμα για τον πολιτιστικό τουρισμό στις περιοχές της Ισπανίας, εμπλουτίζοντας περαιτέρω μια πρωτεύουσα που ήδη διαθέτει φημισμένα μουσεία.

Η διευθύντρια του μουσείου, Leticia Ruiz, λέει ότι τα αντικείμενα που εκτίθενται στη Μαδρίτη έχουν επιλεγεί προσεκτικά ώστε να «μην αφήσουν κανένα κενό» στις εκθέσεις των προηγούμενων χώρων τους. Στο βασιλικό παλάτι La Granja de San Ildefonso, για παράδειγμα, ένα παλάτι του 18ου αιώνα που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη κοντά στη Σεγκόβια, η Ruiz λέει ότι το Patrimonio Nacional «πήρε κάποια έργα αλλά και πρόσθεσε ακόμη περισσότερα» για να «ενισχύσει» το μουσείο του.

Αρκετά έργα στο νέο μουσείο έχουν μεταφερθεί από το μοναστήρι του San Lorenzo de El Escorial, που βρίσκεται μια ώρα μακριά από τη Μαδρίτη. Το μοναστήρι είναι ο δεύτερος πιο επισκέψιμος βασιλικός χώρος της Ισπανίας, προσελκύοντας 375.000 επισκέπτες το 2022 – κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των ετήσιων επισκεπτών του βασιλικού παλατιού της Μαδρίτης.

Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Luisa Roldan, Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ νικά τον διάβολο, 1692. Φωτ.: Patrimonio Nacional

«Είναι σπουδαίο που θέλουν να ενισχύσουν τον τουρισμό στη Μαδρίτη, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με κόστος τη μείωση των επισκεπτών σε άλλες περιοχές που τον χρειάζονται ακόμη περισσότερο», λέει ο Carlos Tarrío, δημοτικός σύμβουλος από το San Lorenzo de El Escorial.

Το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε πέρυσι το Patrimonio Nacional να σταματήσει τη μεταφορά αντικειμένων από το μοναστήρι στη Βασιλική Πινακοθήκη, αλλά η προσπάθεια απέτυχε. Το συμβούλιο ζήτησε επίσης την επαναλειτουργία δύο μουσείων στο μοναστήρι, τα οποία είναι κλειστά από το 2015, αλλά ο Tarrío λέει ότι δεν έλαβε σαφή απάντηση. 

Ενώ ορισμένα από τα αντικείμενα της Πινακοθήκης Βασιλικών Συλλογών θα γυρίσουν τελικά πίσω στις αρχικές τους τοποθεσίες, ο Tarrío λέει ότι οι κάτοικοι του San Lorenzo είναι απογοητευμένοι από την «παντελή έλλειψη πληροφοριών» από τους αξιωματούχους της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Δεν είμαστε εναντίον του έργου, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος να προχωρήσουμε», λέει.

Η νέα Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών στη Μαδρίτη άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Άποψη του "Πολυπτύχου της Ισαβέλλας της Καθολικής", του Χουάν ντε Φλάντερς.

Η Ruiz αντιτείνει ότι οι προθήκες της Μαδρίτης αποτελούν μια καινοτόμο προσθήκη στο ισπανικό και ευρωπαϊκό μουσειακό τοπίο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και άλλες βασιλικές τοποθεσίες, και επισημαίνει την αξία της επανερμηνείας των αντικειμένων.

«Ο κόσμος νομίζει ότι αυτό το μουσείο μπορεί να λεηλατεί περιφερειακά μουσεία, ενώ δεν είναι έτσι», λέει. «Από τουριστική άποψη, η Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών είναι σαν μια βιτρίνα κάθε βασιλικού χώρου στο πιο κεντρικό σημείο».

Τα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βασιλικών Συλλογών συμπίπτουν με την έναρξη της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ειδικού πολιτιστικού προγράμματος εντός και εκτός Ισπανίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Με στοιχεία από galeriadelascoleccionesreales.es., El pais, The Artnewspaper






 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM