Όσα δεν φτάνει η συγγνώμη των πολιτικών

Όσα δεν έφτασε η πρωθυπουργική συγγνώμη Facebook Twitter
Μεγάλο το πλήθος και το πάθος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σωματεία, φορείς και συλλογικότητες χτες στην Αθήνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Φωτ.: KOSTAS TSIRONIS/ EPA
0

ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΕΣ και το πλήθος και το πάθος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σωματεία, φορείς και συλλογικότητες στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις για το τραγικό –το δολοφονικό, για την ακρίβεια– δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε 57 ζωές και τραυμάτισε βαριά πολλές άλλες, σωματικά και ψυχολογικά.

Ήδη από το πρωί στο Σύνταγμα, έξω από ένα ασφυκτικά ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις Κοινοβούλιο, άρχισαν να συρρέουν χιλιάδες κόσμου – πολλοί οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι μεγαλύτεροι, οικογένειες ακόμα με μικρά παιδιά στο χέρι.

Το ενθαρρυντικό μάλιστα για πολλούς παρατηρητές ήταν πως δεν επρόκειτο στην πλειοψηφία του για τον συνήθη κόσμο που κατεβαίνει σε πολιτικές εκδηλώσεις αλλά για ανθρώπους που μπορεί μεν να μην είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι αλλά αντιλαμβάνονται πως αυτό όλο που ζούμε στην Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, να πληρώνουμε δηλαδή βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των ανύπαρκτων ή βαθιά προβληματικών υπηρεσιών και υποδομών που προσφέρει διαχρονικά στους πολίτες της αυτή η χώρα, απλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γιατί, επιτέλους, όπως ανέγραφε και το μεγάλο πανό που ξετυλίχτηκε μπροστά στον Άγνωστο, «Οι ζωές μας μετράνε»· πρέπει να μετράνε, δεν γίνεται να μη μετράνε ή να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, με τα κέρδη συν την αφασία των διαφόρων ανευθυνοϋπεύθυνων στην πρώτη και καλύτερη.

Το πιο εξωφρενικό απ' όλα ήταν ότι δακρυγόνα και ασφυξιογόνα δέχτηκαν αναπόφευκτα και επιβιώσαντες του δυστυχήματος ή φίλοι και συγγενείς εκλιπόντων, που επίσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση ήταν οργισμένη, δυναμική, αλλά ειρηνική, ωσότου κάποιοι «μπάχαλοι» –εξίσου αδιάφοροι, φοβάμαι, με τους ένστολους απέναντι στον «άμαχο πληθυσμό» ολόγυρα– θέλησαν να κάνουν το δικό τους «κομμάτι», ξεκινώντας λίγο μετά τις 12:30 τα σπασίματα και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ. Τα οποία ήταν προκλητικά τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία με πλήρη εξάρτυση, για να θυμίζουν προφανώς ότι η μόνη ασφάλεια στην οποία έχουν επενδύσει, σε εμμονικό, μάλιστα, βαθμό, οι κυβερνώντες τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία, συνοψίζεται στο «περισσότερη αστυνομία παντού», έστω ως ντεκόρ και με κατοχυρωμένο το ακαταλόγιστο για τις όποιες, εξαιτίας «υπερβάλλοντος ζήλου», παρεκτροπές της.

Με κύριο αντικείμενο, κιόλας, όχι την πάταξη του κοινού εγκλήματος που οργιάζει και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά την προστασία της κυβερνώσας πολιτικοοικονομικής ελίτ αφενός, την άγρια καταστολή διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, οποιασδήποτε δραστηριότητας αμαυρώνει τη μαγική εικόνα περί πρωτόγνωρης ευνομίας, τάξης και ασφάλειας που επετεύχθη χάρη στην καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε μεταπολιτευτικά αφετέρου.

«Στρατηγική» που οι δυνάμεις καταστολής έσπευσαν να εφαρμόσουν και χτες στην πράξη, απαντώντας με υπέρμερτη βία στα μικροεπεισόδια που ξέσπασαν, χτυπώντας αδιάκριτα επί δικαίους και αδίκους, εντελώς αδιάφοροι για το γεγονός ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, πνίγοντας στα χημικά και τις κρότου-λάμψης όλο το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, με ανάλογο σκηνικό να επαναλαμβάνεται στην Ακαδημίας και στην Ομόνοια λίγο αργότερα. Με εμφανή στόχο, όπως καταγγέλλεται, όχι να απομονώσουν κάποιους τραραξίες αλλά να διαλύσουν τη συγκέντρωση καθαυτή.

Από κοντά και το... ιππικό,  εποχούμενοι σε μηχανές αστυνομικοί της ομάδας Δίας να τραμπουκίζουν και να τρομοκρατούν κόσμο με ευθεία απειλή για τη σωματική του ακεραιότητα, παραπέμποντας στις αντίστοιχες πρακτικές της εν λόγω Ομάδας το ’11, πάλι στο Σύνταγμα, όταν και παρέσυραν, τραυματίζοντας σοβαρά, μια γυναίκα.

Τη φορά αυτή «ξεχώρισε» ο τραυματισμός φωτορεπόρτερ στην κοιλιά από χημικό που του έριξε σε ευθεία βολή αστυνομικός, ενώ αστυνομικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων καταγγέλθηκαν και στην πορεία της προηγούμενης Παρασκευής. 

Το πιο εξωφρενικό απ' όλα ήταν ότι δακρυγόνα και ασφυξιογόνα δέχτηκαν αναπόφευκτα και επιβιώσαντες του δυστυχήματος ή φίλοι και συγγενείς εκλιπόντων που επίσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση, και μάλιστα λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προβεί σε μια καθυστερημένη, παρότι... πληθωρική δημόσια συγγνώμη εκ μέρους όχι μόνο της δικής του αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων – τόσο «large» αλλά και τόσο ανακόλουθος αν όχι υποκριτής, όπως έδειξαν τα νέα αστυνομικά κατορθώματα.

Γιατί, είπαμε, για το μακελειό των Τεμπών δεν έφταιγε η «κακιά η ώρα» αλλά η κακιά η χώρα...

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ