Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους Facebook Twitter
H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί ήταν προειδοποίηση για τον αδελφό του Αμίν Κεσασί, ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε ενοχλήσει πολύ τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΜΑΣΣΑΛΙΑ. Στις 13 του Νοέμβρη δυο άνθρωποι που επέβαιναν σε μηχανή δολοφόνησαν τον Μεχντί Κεσασί, αδελφό του Αμίν Κεσασί, οικολόγου ακτιβιστή στον αγώνα εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών της πόλης. Δολοφονία-προειδοποίηση γι’ αυτόν τον τελευταίο, ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε ενοχλήσει πολύ τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. O Ιταλός Ρομπέρτο Σαβιάνο έσπευσε στη Μασσαλία, μίλησε θερμά για τον αγώνα του Αμίν Κεσασί και, για μια ακόμα φορά, αναφέρθηκε στην τρομακτική διείσδυση των μαφιόζων στη ζωή πολλών χωρών. Ο Σαβιάνο, συγγραφέας και ερευνητής που έχει συγκρουστεί μετωπικά με την Καμόρα και τις πατρονίες της, ζει εδώ και είκοσι χρόνια υπό απειλή. «Μου έχουν κλέψει τη ζωή», όπως είπε, ξεσπώντας σε λυγμούς, σε ένα δικαστήριο με κατηγορούμενο ένα αφεντικό της Καμόρα που είχε εκτοξεύσει απειλές κατά του συγγραφέα.

Δεν είχα κατά νου να γράψω για τον Σαβιάνο, που τον είχα θαυμάσει κυρίως για τη συναρπαστική του έρευνα γύρω από τη δολοφονία του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε τη δεκαετία του ’80. Κατά καιρούς πέφτω σε βίντεο ή γραπτές συνεντεύξεις του, και πάλι τώρα με αφορμή αυτό που συνέβη στη Μασσαλία. Επειδή όμως, με τις τακτικές «εκκαθαρίσεις λογαριασμών στη νύχτα», και αυτό το θέμα έχει αντανακλάσεις στην Ελλάδα, θέλω να σταθώ σε κάτι που μου κάνει εντύπωση.

Ο Σαβιάνο μας καλεί να αποσπάσουμε τη συζήτηση από τη φιλολογία περί άγριων προαστίων, μεταναστευτικών ντίλερ και αρχηγίσκων του γκέτο, θέλοντας να αναδειχτεί η σημαντική θέση του ναρκεμπορίου στις εθνικές οικονομίες χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Σαβιάνο δεν στρογγύλεψε την κριτική του και για τις γαλλικές αρχές και μίλησε, ξανά, για τη μέινστριμ συζήτηση σε σχέση με τη ναρκο-εγκληματικότητα. Στην πραγματικότητα, δείχνει ως μέρος του προβλήματος τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική κάθε φορά που ένα έγκλημα, κάποιο μεγάλο ή μικρό συμβάν βίας, έρχεται στη δημοσιότητα. Τώρα, ας πούμε, με τη δολοφονία στη Μασσαλία πάλι άρχισαν τα παράπονα για laxisme, για επιείκεια και δειλία απέναντι στους εγκληματίες, ενώ και η ισχυρή ακροδεξιά της πόλης σπεύδει να αξιοποιήσει το κλίμα. Μια συζήτηση ρηχή, έτοιμη να στρέψει τον φακό στους μετανάστες, στις συμμορίες του δρόμου, στους μικρομεσαίους παίκτες ενός δράματος που εμπλέκει όμως μια διεθνική δομή εξουσίας.

Είναι αυτό το προβλέψιμο θυμωμένο σχόλιο που εκβάλλει πάντα σε μια αστυνομικο-κατασταλτική λιτανεία και στις αλληλοκατηγορίες για τις άδειες των κρατουμένων ή για τις επιεικείς ποινές.

Και από την άλλη, έχουμε μία ακόμα ανώδυνη διαχείριση, που κι αυτή όμως απονευρώνει το θέμα. Τώρα, για παράδειγμα, ένας σοσιαλιστής πολιτικός πρότεινε να απονεμηθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον ακτιβιστή Αμίν Κεσασί. Ο στόμφος της ποινικής σκλήρυνσης εναλλάσσεται έτσι με το ιδιότυπο θάψιμο της υπόθεσης μέσα από τιμητικά βραβεία και επικολυρικά λογύδρια.

Ο Σαβιάνο κάνει κάτι άλλο: μετά λόγου γνώσεως, μας καλεί να αποσπάσουμε τη συζήτηση από τη φιλολογία περί άγριων προαστίων, μεταναστευτικών ντίλερ και αρχηγίσκων του γκέτο. Δεν υποτιμά φυσικά αυτές τις διαστάσεις, θέλει όμως να αναδειχτεί η σημαντική θέση του ναρκεμπορίου στις εθνικές οικονομίες χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία και στην ίδια την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Πόλεις άλλωστε όπως η Μασσαλία, από παλιά είχαν έναν ισχυρό πόλο εγκληματικής επιχειρηματικότητας με σχέσεις με τα τοπικά πολιτικά δίκτυα της δεξιάς, της ακροδεξιάς αλλά και διεφθαρμένων μερίδων της σοσιαλιστικής γραφειοκρατίας.

Αναλογίζομαι και τις δικές μας επιφανειακές και θυμωμένες συζητήσεις για τις εγκληματικές ομάδες στην Κρήτη, κουβέντες καθηλωμένες στην εθνογραφική νοστιμιά ή στη μυθολογία της βεντέτας. Έχουμε πολλά παραδείγματα του πώς καθορίζεται μια ατζέντα δημόσιας συζήτησης, παραμερίζοντας καίριες πλευρές ως προς την οικονομία και τις πολιτικές προεκτάσεις των εγκληματικών δικτύων.

Ο τρόπος με τον οποίο πολλοί μιλούν για το εμπόριο ναρκωτικών προωθεί μια νεοφασιστική λογική: σαν αυτή στη Βραζιλία με την εκατόμβη νεκρών από τη σαρωτική επέμβαση των ειδικών μονάδων στη φαβέλα ή σαν τα αδιάκριτα δολοφονικά πλήγματα που διατάζει ο Τραμπ στα πλοιάρια της Βενεζουέλας, με τη δικαιολογία της μάχης κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο Αμίν Κεσασί, οι άνθρωποι του παραδείγματος και της πραγματικής έρευνας αποκαθιστούν τη συστημική διάσταση του προβλήματος. Δεν στέκονται στον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή στην υπερ-αστυνομική δημαγωγία. Ανιχνεύουν εκείνα που συνήθως απωθούνται ή αναφέρονται επί τροχάδην.

Ο Σαβιάνο υπενθυμίζει βεβαίως «γνωστά σε όλους πράγματα».  Έτσι όμως μπορεί κανείς να τιμήσει τα θύματα των εγκληματιών: όχι με παράσημα και τελετές αλλά καλώντας στην πραγματική αναγνώριση της σημασίας του αγώνα τους.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM