20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Ταξίδι της μεγάλης μέρας στη νύχτα

Ταξίδι της μεγάλης μέρας στη νύχτα Facebook Twitter
Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη τήρηση των κανόνων για τους σιδηροδρόμους. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΣΕ σα σκιά η ανατριχιαστικά προφητική ανακοίνωση της ΔΕΣΚ-Σιδηροδρομικών από τις 7 Φεβρουαρίου, που περιφερόταν χθες στα μέσα και στο διαδίκτυο, στοιχειώνοντας ακόμα περισσότερο το ζοφερό σκηνικό: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».

Μια εβδομάδα μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη τήρηση των κανόνων για τους σιδηροδρόμους.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2022, όπως μας υπενθύμισε χθεσινό άρθρο του Press Project, είχε παραιτηθεί από τη θέση του ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS, αρμόδιας για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, Χρήστος Κατσιούλης, καταγγέλλοντας με επιστολή του την ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Η «Ελλάδα 2.0», η Ελλάδα της υψηλής ανάπτυξης και της ψηφιακής απογείωσης, μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα εσωτερικό αστείο που το πετάμε αντανακλαστικά πού και πού για παρηγοριά, επειδή ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ είναι η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην απελπισία.

Κάποια στιγμή, μέσα στον ορυμαγδό θλίψης, απελπισίας, οργής, κραυγής, καταγγελίας της χθεσινής ατέλειωτης μέρας, έπεσα πάνω σε μια άλλη ανακοίνωση, νωπή αυτή τη φορά – την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που καλούσε τα μέλη της να συνδράμουν «στο έργο των συναδέλφων μας της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας».

Ύψιστη ανάγκη φυσικά η φροντίδα όσων είχαν άμεση και αδιανόητα τραυματική σχέση με την τραγωδία –είτε ως επιζώντες είτε ως συγγενείς και οικείοι των νεκρών και των αγνοούμενων–, φαινόταν όμως σα να έχουμε όλοι χθες ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Μπορούσες να νιώσεις το βάρος του υπαρξιακού τρόμου στην ατμόσφαιρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα Τέμπη που δαιμονοποιήθηκαν και πάλι χθες με αξιοθαύμαστη γλαφυρότητα: «καταραμένος τόπος», «σύγχρονη κατοικία του Μινώταυρου» (!), «κοιλάδα των νεκρών», «ενεργειακό ναρκοπέδιο». 

Δεισιδαιμονία, μοιρολατρία και εξιλαστήρια θύματα. «Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο πρωθυπουργός (ο ίδιος πρωθυπουργός που είχε πει στη Βουλή «εμείς μετράμε στρέμματα εσείς μετράτε φέρετρα»), εξαίροντας επίσης την ευθιξία του θλιβερού υπουργού του, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά μόνο όταν η πίεση έφτασε στο απροχώρητο και έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί. Ήταν ο όγδοος στη σειρά, αν δεν κάνω λάθος, αρμόδιος υπουργός, από την εποχή του Σημίτη που αποκτήθηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων, που δεν εδέησε να το λειτουργήσει.

Η «Ελλάδα 2.0», η Ελλάδα της υψηλής ανάπτυξης και της ψηφιακής απογείωσης, μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα εσωτερικό αστείο που το πετάμε αντανακλαστικά πού και πού για παρηγοριά, επειδή ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ είναι η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην απελπισία.

Daily
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος, θα προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές με δορυφόρους. Θα δουλέψει;

Περιβάλλον / Φέτος, θα προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές με δορυφόρους. Θα πετύχει;

Με μικροδορυφόρους σε τροχιά και έναν νέο νόμο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές, η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά με προσδοκίες. Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Daily / Ιστορίες καθημερινής τρέλας: Όπλα στην Kρήτη

Παρά την διασπορά των νοσηρών και «παράλογων» εγκληματικών περιστατικών ανά την επικράτεια, η Κρήτη παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, εκπληρώνοντας κάθε τόσο την πιο δυσοίωνη εικόνα που μπορεί να έχει κανείς για το νησί και τα «ιδιαίτερα» ήθη του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το περιβόλι του τρελού: Ο Ζακ Γαλιφιανάκης παραδίδει σεμινάρια κηπουρικής στο Netflix

Daily / Το περιβόλι του τρελού: Ο Ζακ Γαλιφιανάκης παραδίδει σεμινάρια κηπουρικής στο Netflix

Η σειρά «This Is a Gardening Show» αποτελείται από έξι απολαυστικά 15λεπτα επεισόδια στα οποία ο διάσημος κωμικός μεταδίδει τη βαθιά πεποίθησή του ότι «το μέλλον είναι γεωργικό».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ