Όσα δεν φτάνει η συγγνώμη των πολιτικών

Όσα δεν έφτασε η πρωθυπουργική συγγνώμη Facebook Twitter
Μεγάλο το πλήθος και το πάθος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σωματεία, φορείς και συλλογικότητες χτες στην Αθήνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Φωτ.: KOSTAS TSIRONIS/ EPA
0

ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΕΣ και το πλήθος και το πάθος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σωματεία, φορείς και συλλογικότητες στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις για το τραγικό –το δολοφονικό, για την ακρίβεια– δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε 57 ζωές και τραυμάτισε βαριά πολλές άλλες, σωματικά και ψυχολογικά.

Ήδη από το πρωί στο Σύνταγμα, έξω από ένα ασφυκτικά ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις Κοινοβούλιο, άρχισαν να συρρέουν χιλιάδες κόσμου – πολλοί οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι μεγαλύτεροι, οικογένειες ακόμα με μικρά παιδιά στο χέρι.

Το ενθαρρυντικό μάλιστα για πολλούς παρατηρητές ήταν πως δεν επρόκειτο στην πλειοψηφία του για τον συνήθη κόσμο που κατεβαίνει σε πολιτικές εκδηλώσεις αλλά για ανθρώπους που μπορεί μεν να μην είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι αλλά αντιλαμβάνονται πως αυτό όλο που ζούμε στην Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, να πληρώνουμε δηλαδή βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των ανύπαρκτων ή βαθιά προβληματικών υπηρεσιών και υποδομών που προσφέρει διαχρονικά στους πολίτες της αυτή η χώρα, απλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γιατί, επιτέλους, όπως ανέγραφε και το μεγάλο πανό που ξετυλίχτηκε μπροστά στον Άγνωστο, «Οι ζωές μας μετράνε»· πρέπει να μετράνε, δεν γίνεται να μη μετράνε ή να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, με τα κέρδη συν την αφασία των διαφόρων ανευθυνοϋπεύθυνων στην πρώτη και καλύτερη.

Το πιο εξωφρενικό απ' όλα ήταν ότι δακρυγόνα και ασφυξιογόνα δέχτηκαν αναπόφευκτα και επιβιώσαντες του δυστυχήματος ή φίλοι και συγγενείς εκλιπόντων, που επίσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση ήταν οργισμένη, δυναμική, αλλά ειρηνική, ωσότου κάποιοι «μπάχαλοι» –εξίσου αδιάφοροι, φοβάμαι, με τους ένστολους απέναντι στον «άμαχο πληθυσμό» ολόγυρα– θέλησαν να κάνουν το δικό τους «κομμάτι», ξεκινώντας λίγο μετά τις 12:30 τα σπασίματα και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ. Τα οποία ήταν προκλητικά τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία με πλήρη εξάρτυση, για να θυμίζουν προφανώς ότι η μόνη ασφάλεια στην οποία έχουν επενδύσει, σε εμμονικό, μάλιστα, βαθμό, οι κυβερνώντες τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία, συνοψίζεται στο «περισσότερη αστυνομία παντού», έστω ως ντεκόρ και με κατοχυρωμένο το ακαταλόγιστο για τις όποιες, εξαιτίας «υπερβάλλοντος ζήλου», παρεκτροπές της.

Με κύριο αντικείμενο, κιόλας, όχι την πάταξη του κοινού εγκλήματος που οργιάζει και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά την προστασία της κυβερνώσας πολιτικοοικονομικής ελίτ αφενός, την άγρια καταστολή διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, οποιασδήποτε δραστηριότητας αμαυρώνει τη μαγική εικόνα περί πρωτόγνωρης ευνομίας, τάξης και ασφάλειας που επετεύχθη χάρη στην καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε μεταπολιτευτικά αφετέρου.

«Στρατηγική» που οι δυνάμεις καταστολής έσπευσαν να εφαρμόσουν και χτες στην πράξη, απαντώντας με υπέρμερτη βία στα μικροεπεισόδια που ξέσπασαν, χτυπώντας αδιάκριτα επί δικαίους και αδίκους, εντελώς αδιάφοροι για το γεγονός ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, πνίγοντας στα χημικά και τις κρότου-λάμψης όλο το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, με ανάλογο σκηνικό να επαναλαμβάνεται στην Ακαδημίας και στην Ομόνοια λίγο αργότερα. Με εμφανή στόχο, όπως καταγγέλλεται, όχι να απομονώσουν κάποιους τραραξίες αλλά να διαλύσουν τη συγκέντρωση καθαυτή.

Από κοντά και το... ιππικό,  εποχούμενοι σε μηχανές αστυνομικοί της ομάδας Δίας να τραμπουκίζουν και να τρομοκρατούν κόσμο με ευθεία απειλή για τη σωματική του ακεραιότητα, παραπέμποντας στις αντίστοιχες πρακτικές της εν λόγω Ομάδας το ’11, πάλι στο Σύνταγμα, όταν και παρέσυραν, τραυματίζοντας σοβαρά, μια γυναίκα.

Τη φορά αυτή «ξεχώρισε» ο τραυματισμός φωτορεπόρτερ στην κοιλιά από χημικό που του έριξε σε ευθεία βολή αστυνομικός, ενώ αστυνομικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων καταγγέλθηκαν και στην πορεία της προηγούμενης Παρασκευής. 

Το πιο εξωφρενικό απ' όλα ήταν ότι δακρυγόνα και ασφυξιογόνα δέχτηκαν αναπόφευκτα και επιβιώσαντες του δυστυχήματος ή φίλοι και συγγενείς εκλιπόντων που επίσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση, και μάλιστα λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προβεί σε μια καθυστερημένη, παρότι... πληθωρική δημόσια συγγνώμη εκ μέρους όχι μόνο της δικής του αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων – τόσο «large» αλλά και τόσο ανακόλουθος αν όχι υποκριτής, όπως έδειξαν τα νέα αστυνομικά κατορθώματα.

Γιατί, είπαμε, για το μακελειό των Τεμπών δεν έφταιγε η «κακιά η ώρα» αλλά η κακιά η χώρα...

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Οπτική Γωνία / Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Από που προκύπτει το αναρχικό, πόσο μάλλον κάποιο «κομμουνιστικό» προφίλ των «εμπρηστών»; Από ένα σκουλαρίκι, την είδηση για το χασίς και τα τσίπουρα, τα ρούχα που είναι αυτά που συναντάς σε πλήθος εικοσάρηδων σε πλατείες και δρόμους της χώρας;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ