Οι Νεάντερνταλ ήταν καλοφαγάδες και αποδείξεις 70.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ιράκ

Οι Νεάντερνταλ ήταν καλοφαγάδες και οι αποδείξεις ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ιράκ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ανακαλύφθηκαν απανθρακωμένα απομεινάρια του αρχαιότερου μαγειρεμένου γεύματος που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο και προκαλούν εικασίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθεις των Νεάντερταλ.

Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν πως τρέφονταν με ωμό κρέας, ψάρια και φρούτα, αλλά η ανακάλυψη στο συγκρότημα σπηλαίων στο βόρειο Ιράκ έρχεται να ταράξει λίγο τα νερά. 

Τα καμένα υπολείμματα τροφής ανακτήθηκαν στην περιοχή του σπηλαίου Shanidar, μια κατοικία των Νεάντερταλ 500 μίλια βόρεια της Βαγδάτης στα όρη Zagros. Θεωρούνται ηλικίας περίπου 70.000 ετών και ανακαλύφθηκαν σε μία από τις πολλές αρχαίες εστίες των σπηλαίων.

Οι Νεάντερνταλ ήταν καλοφαγάδες και οι αποδείξεις ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ιράκ Facebook Twitter
Το σπήλαιο Shanidar όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή των Νεάντερνταλ

Ομάδα αρχαιολόγων είχε χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να αναλύσει και τα ευρήματα που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο Φράγχθι στη νότια Ελλάδα, το οποίο κατοικήθηκε από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Εάν συνυπολογιστούν τα ευρήματα, υποδηλώνουν πως ότι οι παλαιολιθικές δίαιτες ήταν ποικίλες και η προϊστορική μαγειρική πολύπλοκη, περιλαμβάνοντας πολλά στάδια προετοιμασίας της τροφής.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν την πρώτη πραγματική ένδειξη σύνθετης μαγειρικής - και συνεπώς διατροφικής κουλτούρας - μεταξύ των Νεάντερταλ» δήλωσε ο Chris Hunt, καθηγητής πολιτισμικής παλαιοοικολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος συντόνισε την ανασκαφή.

Ο Hunt και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να φτιάξουν μία από τις συνταγές, χρησιμοποιώντας σπόρους που συλλέχθηκαν από κοντινές σπηλιές. «Έφτιαχναν ένα είδος τηγανίτας-φλατ-ψωμιού που ήταν πραγματικά πολύ εύγευστο» δήλωσε.

«Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στοιχεία για το μούλιασμα και το σπάσιμο σπόρων οσπρίων, τόσο από τους Νεάντερταλ όσο και από τους Homo sapiens και στις δύο τοποθεσίες και κατά τη διάρκεια και των δύο φάσεων στο σπήλαιο Shanidar», δήλωσε η Δρ. Ceren Kabukcu, αρχαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επικεφαλής της μελέτης.

«Βρίσκουμε επίσης ενδείξεις για "μείγματα" σπόρων που περιλαμβάνονταν σε τρόφιμα και υποστηρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες μοναδικές προτιμήσεις για συγκεκριμένες φυτικές γεύσεις» συμπλήρωσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Antiquity, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για κατανάλωση φυτών από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, εκτός από το κρέας. Οι άγριοι ξηροί καρποί και τα χόρτα συνδυάζονταν συχνά με όσπρια, όπως οι φακές, και άγρια μουστάρδα.

«Επειδή οι Νεάντερταλ δεν είχαν γλάστρες, υποθέτουμε ότι μούλιαζαν τους σπόρους τους σε δέρμα ζώων» επεσήμανε ο Hunt. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σύγχρονους σεφ, οι Νεάντερταλ δεν φαίνεται να αποφλοίωναν τους σπόρους για να φύγει η πικρίλα. Αν υποθέσουμε ότι έσπαγαν τους σπόρους χρησιμοποιώντας πέτρες, το τελικό προϊόν μπορεί να ήταν κάπως κοκκώδες.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM