Ερντογάν: «Η Ελλάδα διαβρώνει σκόπιμα τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης»

Ερντογάν: «Η Ελλάδα διαβρώνει σκόπιμα τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ελλάδα διαβρώνει σκόπιμα τους όρους και τις προϋποθέσεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μήνυμά του για την 99η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, έχουν πρόσφατα διαβρωθεί σκόπιμα από την Ελλάδα».

»Δεν είναι δυνατόν για τη χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της πίστης στη Συνθήκη», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας το ως ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της τα τελευταία 99 χρόνια.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», είπε ο Ερντoγάν.

Η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα καθώς κάνει σταθερό βήμα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πρόσθεσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για διαρκή ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζοντας μεταξύ άλλων τον σεβασμό του για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Με πληροφορίες του Anadolu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM