Reuters: Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση για την κατάσχεση του φορτίου του ιρανικού τάνκερ

Reuters: Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση για κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά της Καρύστου Facebook Twitter
Το πλοίο που ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Εύβοιας - Φωτ.: Marine Traffic
0

Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε, δευτεροβάθμια, τη δικαστική απόφαση αναφορικά με την κατάσχεση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του ιρανικού πετρελαίου από το πλοίο που ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Καρύστου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ κατάσχεσαν μέρος του ιρανικού πετρελαίου και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Το Ιράν είχε καταθέσει έφεση στην αρχική δικαστική απόφαση, όπως επεσήμανε πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων. 

«Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο» δήλωσε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (σ.σ. η απόφαση του εφετείου)» εκτίμησε. 

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι ΗΠΑ ή ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόφασης. 

Τα αντίποινα του Ιράν

Η ακινητοποίηση του πλοίου ανοιχτά της Καρύστου, οδήγησε σε αντίποινα από την Τεχεράνη, που έκανε κατάληψη σε δύο ελληνικά τάνκερ. Το Delta Poseidon και το Prudent Warrior καταλήφθηκαν στις 27 Μαΐου και έκτοτε έχουν δέσει στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αποχωρήσουν.

Ο Ιρανός Ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε ξεκαθαρίσει πως το ρεσάλτο ήταν πράξη αντεκδίκησης στην κατάσχεση του φορτίου του ιρανικής σημαίας πλοίου. 

«Χρησιμοποιούν τη μιντιακή αυτοκρατορία τους και την εκτεταμένη προπαγάνδα για να κατηγορήσουν το Ιράν για πειρατεία. Ποιος είναι ο πειρατής; Εσείς κλέψατε το πετρέλαιό μας, εμείς το πήραμε πίσω. Η ανάκτηση κλεμμένης περιουσίας δεν αποκαλείται κλοπή» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει την κατάληψη των δύο δεξαμενόπλοιων «πειρατεία» και έχουν καλέσει την άλλη πλευρά να τα απελευθερώσουν. Ανάλογο αίτημα έχουν εκφράσει και άλλες πλευρές: ΗΠΑ, Κομισιόν, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM