Νέα απολογία Τζόνσον για το partygate: Η συγγνώμη δεν αρκεί, πρέπει να μάθουμε απ΄ ό,τι έγινε

Ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Μία ακόμη «συγγνώμη» ακούστηκε σήμερα, στην Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενης έκθεσης της ανώτατης υπαλλήλου Σου Γκρέι για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες εν μέσω lockdown και πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε «που απλά δεν τα κάναμε σωστά», όπως είπε, και «τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτό το θέμα». Δεν ωφελεί να λέμε ότι αυτό ή εκείνο ήταν εντός των κανόνων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τον θυμό των πολιτών.

«Ζητήσαμε από τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να κάνουν τις πιο ασυνήθιστες θυσίες - να μην συναντήσουν αγαπημένα πρόσωπα, να μην επισκεφτούν συγγενείς πριν πεθάνουν και καταλαβαίνω τον θυμό που νιώθουν. Αλλά δεν αρκεί να λέμε συγγνώμη. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και πρέπει να μάθουμε», ανέφερε.

«Ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την έρευνά της, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα γεγονότα στην έκθεση της Σου Γκρέι, αποδέχομαι φυσικά τα γενικά ευρήματα της Σου Γκρέι πλήρως και κυρίως τη σύστασή της ότι πρέπει να μάθουμε από αυτά τα γεγονότα και να δράσουμε τώρα».

Partygate: Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ 

Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης. «Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται: «Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».
 

Με πληροφορίες BBC, Guardian, Independent & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM