Νέα απολογία Τζόνσον για το partygate: Η συγγνώμη δεν αρκεί, πρέπει να μάθουμε απ΄ ό,τι έγινε

Ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Μία ακόμη «συγγνώμη» ακούστηκε σήμερα, στην Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενης έκθεσης της ανώτατης υπαλλήλου Σου Γκρέι για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες εν μέσω lockdown και πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε «που απλά δεν τα κάναμε σωστά», όπως είπε, και «τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτό το θέμα». Δεν ωφελεί να λέμε ότι αυτό ή εκείνο ήταν εντός των κανόνων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τον θυμό των πολιτών.

«Ζητήσαμε από τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να κάνουν τις πιο ασυνήθιστες θυσίες - να μην συναντήσουν αγαπημένα πρόσωπα, να μην επισκεφτούν συγγενείς πριν πεθάνουν και καταλαβαίνω τον θυμό που νιώθουν. Αλλά δεν αρκεί να λέμε συγγνώμη. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και πρέπει να μάθουμε», ανέφερε.

«Ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την έρευνά της, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα γεγονότα στην έκθεση της Σου Γκρέι, αποδέχομαι φυσικά τα γενικά ευρήματα της Σου Γκρέι πλήρως και κυρίως τη σύστασή της ότι πρέπει να μάθουμε από αυτά τα γεγονότα και να δράσουμε τώρα».

Partygate: Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ 

Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης. «Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται: «Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».
 

Με πληροφορίες BBC, Guardian, Independent & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM