Βασισμένη στην απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία που δημιούργησε τον ψυχολογικό όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», η ταινία του Ρόμπερτ Μπουντρό είναι ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ που ρίχνει φως στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη το 1973 με ιδιαίτερο χιούμορ.

 

Η περίπτωση της ληστείας στην τράπεζα Kreditbanken είχε δημιουργήσει σάλο γιατί οι υπάλληλοι της τράπεζας επέμεναν να υπερασπίζονται τον άνθρωπο που τους κρατούσε ομήρους, ενώ προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ' τον στενό κλοιό της αστυνομίας.

 

 


Ο Ίθαν Χοκ πρωταγωνιστεί ως Λαρς, ένας γοητευτικός, κάπως αφελής απατεώνας, που αγαπάει ιδιαίτερα τον Μπομπ Ντίλαν και δημιουργεί τρομερή σύγχυση στους ομήρους και την αστυνομία με τις απαιτήσεις του – όπως αυτή να αποφυλακιστεί άμεσα ο συνεργός και φίλος του, Γκάναρ (Μαρκ Στρονγκ). Η Νούμι Ράπας είναι η όμηρος που για χάρη της ταινίας ερωτεύεται ο Λαρς (στην πραγματικότητα ο Λαρς αρραβωνιάστηκε μια θαυμάστριά του, που γνώρισε κατά τη φυλάκιση του μετά τα γεγονότα). Καθώς οι όμηροι συνειδητοποιούν ότι ο Λαρς δεν θα πείραζε ούτε μύγα, καταστρώνουν όλοι μαζί ένα πλάνο για να παρατείνουν την αναμονή και να αποδράσουν όλοι μαζί με εκατομμύρια.

 

 


Η ληστεία της Στοκχόλμης και η εξαήμερη ομηρία καλύφθηκε ζωντανά στην τηλεόραση της Σουηδίας καθ' όλη τη διάρκεια της. Μετά τη σύλληψη των δραστών, οι όμηροι προσπάθησαν να συλλέξουν χρήματα, για να ενισχύσουν οικονομικά τον δικαστικό αγώνα των απαγωγέων τους και αρνήθηκαν μάλιστα να καταθέσουν εναντίον τους – συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να επαναλαμβάνουν ότι ήταν περισσότερο φοβισμένοι από την αστυνομία και τις σπασμωδικές κινήσεις τους, παρά από τους ληστές. Το 1974 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New Yorker άρθρο του δημοσιογράφου Ντάνιελ Λανγκ με τίτλο "The Bank Drama". Το άρθρο εξιστορούσε πώς το 1973 οι όμηροι σε μια ληστεία τράπεζας στην Στοκχόλμη δέθηκαν με τους απαγωγείς τους και στράφηκαν εναντίον των αρχών κι αποτέλεσε την έμπνευση και τη βάση για την ταινία του Μπουντρό.


 

 

«Υπάρχει η ληστεία του Μπρούκλιν που ενέπνευσε τη Σκυλίσια Μέρα και υπάρχει και η περίπτωση της ληστείας στη Στοκχόλμη το 1973, απ' όπου προέκυψε ο όρος "σύνδρομο της Στοκχόλμης". Η ταινία του Ρομπ Μπουντρό εξιστορεί την παράλογη αλλά αληθινή ιστορία που έκανε τους ψυχολόγους του κόσμου να αναρωτιούνται γιατί οι υπάλληλοι της τράπεζας επέμεναν να υπερασπίζονται τον άνθρωπο που τους κρατούσε ομήρους».

 

— Κάρεν Κέμερλε, Casting director

 

Info

Stockholm

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μπουντρό

Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Νούμι Ράπας, Μαρκ Στρονγκ

Διάρκεια: 92'

 

Δείτε το τρέιλερ: