Έναρξη σήμερα για το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Μια πενθήμερη φιλμική γιορτή που τιμά Έλληνες κινηματογραφιστές τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους.

LIFOTEAM 18.10.2018 | 11:31

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης γιορτάζει φέτος τα 12α γενέθλιά του υπό την ηγεσία της νέας του καλλιτεχνικής διευθύντριας, Μαρίας Τζομπανάκη, και με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοαμερικανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος.

 

Πιστός στους σινεφίλ που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, ο θεσμός σηκώνει την αυλαία του την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου για μια πενθήμερη φιλμική γιορτή που τιμά Έλληνες κινηματογραφιστές τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους.

 

Στο πλαίσιο του κεντρικού του στόχου να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, το Φεστιβάλ έχει επιλέξει 25 ταινίες, μεγάλου μήκους, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα από τις 18 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο Florence Gould Hall Theater και το Le Skyroom, αίθουσες που εδρεύουν αμφότερες στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην καρδιά του Μανχάταν.

 

Την έναρξη, στις 18 Οκτωβρίου, θα σημάνει η πρόσφατη επιτυχία του Τάσου Μπουλμέτη «1968», που μετουσιώνει σε ένα ιδιότυπο docufiction τον εμβληματικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Καλλιμάρμαρο εκείνη τη χρονιά.

 

Το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ θα τιμήσει τον φημισμένο Ελληνοαμερικανό διανοούμενο Νταν Γεωργακά, συγγραφέα, ιστορικό, θεωρητικό του κινηματογράφου και συνιδρυτή της διοργάνωσης, παρουσία του ίδιου και με την προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», ενώ η λήξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο Friars Club, με την απονομή των Βραβείων Κοινού στους νικητές των μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, καθώς και την τιμητική βράβευση του Γιώργου Κιμούλη για το σύνολο της προσφοράς του στις ελληνικές τέχνες ανά τα χρόνια.

 

Στο μεταξύ, το κοινό της Νέας Υόρκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικά από τα γνωστότερα φιλμ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Να απολαύσει τη μοντέρνα ιστορία έρωτα και προδοσίας «Success Story» του αμετανόητα δηκτικού Νίκου Περάκη. Να γίνει μάρτυρας της πρώτης ελληνικής περιπέτειας πολεμικών τεχνών με το «Chinatown: The Three Shelters» της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν. Να «ταξιδέψει» στα βουνά της Αρκαδίας («Της Πατρίδας μου η Σημαία» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου), τους ναούς της Σαντορίνης («Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή) ή τα χωράφια της κατακλυσμένης από πρόσφυγες Μυτιλήνης («Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά). Να ανακαλύψει κεφάλαια της τρικυμιώδους ελληνικής Ιστορίας με το «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς: Κακόπετρος, 28 Αυγούστου 1944» των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη ή το «Θεσσαλονίκη 1917, Η φωτιά που γέννησε μια πόλη» του Γρηγόρη Βαρδαρινού. Να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του αείμνηστου μουσουργού Νίκου Παπάζογλου μέσα από το «Εγώ και ο Ίσκιος μου» των Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου. Και να γευτεί συναρπαστικές, πολυβραβευμένες μικρές ιστορίες – από το σπαρταριστό ψευδοντοκιμαντέρ «Καουμπόι», το κοφτερό αλληγορικό θρίλερ «Heimlich» και το αγωνιώδες κοινωνικό πορτρέτο «Το Εισιτήριο» μέχρι τα συγκινητικά γυναικεία δράματα «Ουρανία», «Καρδιές για Φέγωμα» ή «Μελτέμι».

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα εισιτήρια επισκεφθείτε http://nycgreekfilmfestival.com.

Οδηγός Σινεμά