Colette: Η «μητέρα» του φεμινισμού έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Η Κίρα Νάιτλι επιστρέφει με μια καθηλωτική ερμηνεία και μια ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ

LIFOTEAM 10.10.2018 | 14:56

Η συζήτηση για την ισότητα των φύλων είναι καζάνι που βράζει εδώ και χρόνια, με το ζήτημα να έχει επανέλθει τελευταία ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο.

 

Τη συζήτηση αυτή έρχεται να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο η ταινία «Colette» που μιλά για τη ζωή και το έργο της εμβληματικής Γαλλίδας καλλιτέχνιδας και φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη του «Still Alice» και των παραγωγών του «Carol».


Ταλαντούχα συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, πρωτεργάτρια του φεμινισμού, θαρραλέα γυναίκα, η Σιντονί Γκαμπριέλ Κολέτ συνδέθηκε άρρηκτα με την αβάν-γκαρντ τέχνη και τη γυναικεία χειραφέτηση κατά τον 20ό αιώνα.

 

Colette: Η «μητέρα» του φεμινισμού έρχεται στη μεγάλη οθόνη

 

Η Κολέτ γεννήθηκε στη γαλλική επαρχία το 1873, όμως ο γάμος της με τον επιφανή συγγραφέα και εκδότη Ανρί Γκοτιέ-Βιλάρ (Ουίλι) την εισήγαγε στα αστικά σαλόνια του Παρισιού όπου ήρθε σε επαφή με την υψηλή τέχνη και διανόηση της εποχής.

 

Οι δυο τους έγιναν ένα από τα πιο κοσμικά ζευγάρια, για τα οποία μιλούσε όλη η ελίτ του Παρισιού. Η σχέση της με τον Ουίλι ήταν εκρηκτική, γεμάτη απιστίες, ερωτικά τρίγωνα, εντάσεις αλλά και δημιουργία, αφού ο Ουίλι την παρακίνησε να γράψει το πρώτο της βιβλίο με την υπογραφή του ίδιου.

 

Το ημι-αυτοβιογραφικό και τολμηρό μυθιστόρημά της «Κλοντίν» ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά από βιβλία, αλλά και προϊόντα που μπήκαν σε κάθε σπίτι όπως σαπούνια, αρώματα και καλλυντικά. Όλα τα κορίτσια της εποχής ήθελαν να γίνουν η «Κλοντίν». Σε σημερινά δεδομένα, ήταν η πρώτη influencer. Στην πραγματικότητα ήταν πολλά περισσότερα.

 

Colette: Η «μητέρα» του φεμινισμού έρχεται στη μεγάλη οθόνη


Διεκδικώντας τα συγγραφικά δικαιώματα της «Κλοντίν» αλλά και τη θέση της στον κόσμο, η Κολέτ έγινε το σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Αψήφησε κοινωνικά ήθη, νόρμες και ταμπού, έγινε ζευγάρι στη ζωή και στο σανίδι με την Μαρκησία ντε Μπελμπέφ «Μίσι» και χάραξε τον δρόμο για τον φεμινισμό πολύ πριν τα κινήματα του 1960.

 

Το λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό της έργο και η συνολική καλλιτεχνική παρουσία της την ανέδειξαν σε μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να είναι και η πρώτη γυναίκα που κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στη χώρα.

 

Colette: Η «μητέρα» του φεμινισμού έρχεται στη μεγάλη οθόνη


Στον ρόλο της επαναστάτριας Κολέτ με το ανδρόγυνο στυλ και τις ριζοσπαστικές ιδέες θα δούμε τη δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Κίρα Νάιτλι, σε μια ερμηνεία που έχει συγκλονίσει τους κριτικούς παγκοσμίως.

 

Στο πλευρό της ο εξαιρετικός Ντόμινικ Γουέστ που ενσαρκώνει τον Ουίλι, τον άνθρωπο πίσω αλλά και δίπλα στην Κολέτ, έναν απίθανο χαρακτήρα, αληθινό προβοκάτορα και πραγματικό marketeer.

 

Κι όλα αυτά με φόντο τη γαλλική εξοχή και πρωτεύουσα και με υπέροχα κοστούμια να ντύνουν την κινηματογραφική εμπειρία που λέγεται «Colette».

 

Colette: Η «μητέρα» του φεμινισμού έρχεται στη μεγάλη οθόνη


11 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIO VISUAL.

Δείτε το τρέιλερ: