Κινούμενο σχέδιο της Dreamworks που χρησιμοποιεί ανθρώπους ως κύριους χαρακτήρες για να δώσει έμφαση στο συναισθηματικό στοιχείο και τα καταφέρνει περίφημα, προσφέροντας απλόχερα εναέριο εντυπωσιασμό και την κλασική συνταγή της δυσλειτουργικής οικογένειας. Ο Ψάρης, ένας έφηβος που προορίζεται για Βίκινγκ αλλά δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα της δύναμης και της ανδρείας και φυσικά δεν καταφέρνει να πείσει τον ρωμαλέο πατέρα του πως με το μυαλό και το χιούμορ μπορεί να γίνει ευυπόληπτος πολίτης σε μια κοινωνία πολεμιστών, βρίσκει έναν συμπαθέστατο δράκο στη φάση της προετοιμασίας του για τις τελικές εξετάσεις.

Κερδίζει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του με έναν απλό τρόπο: του δίνει να φάει ψάρια και επιδιορθώνει με μηχανικό τρόπο την κουτσουρεμένη ουρά του. Η Άστριντ, άσπονδη φίλη του και εξαιρετικά δυναμική έφηβη, δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν ο άσχετος Ψάρης να τιθασεύει τους δράκους στα τεστ χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στη βία. Τον κατασκοπεύει και ανακαλύπτει πως ένας άνθρωπος έχει σπάσει το ταμπού και έγινε φίλος του εχθρού. Αναγκαστικά, τον τρόπο του θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν τρομερό δράκο που φοβερίζει όλα τα υπόλοιπα θηρία, κατοικώντας στα βάθη μιας μεγάλης σπηλιάς.

Η σκηνοθεσία των Σάντερς και Ντεμπλουά είναι δυναμική και αβίαστη. Φτιάχνουν ένα παραδοσιακό animation με μεγάλη καρδιά και μοντέρνα ματιά. Δεν ξεχνούν το χιούμορ χωρίς να το εκβιάζουν, όπως στην πολύ χαριτωμένη σεκάνς της γνωριμίας του δράκου Φαφούτη με τον Ψάρη. Η φιλία τους εξελίσσεται στην αναγωγή της σχέσης ενός παιδιού με το κατοικίδιο ζώο του και, παρά της κάποιες απλουστεύσεις, το θέαμα και η συγκίνηση του Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας πιάνει τον παλμό νεαρών εφήβων με άνεση και μπορεί να ψυχαγωγήσει και τους μεγαλύτερους.