Αιώνες αργότερα, όταν γνώρισε την πραγματική αγάπη, αποφάσισε να κάνει μια ακόμη συμφωνία μαζί του, ανταλλάσσοντας την αθανασία με τη νιότη, με έναν και μόνο όρο: μόλις η κόρη του συμπληρώσει τα 16 της χρόνια, να πάψει να ανήκει σε αυτόν. Η κόρη του, η Βαλεντίνα, πλησιάζει τα 16 και ο Δρ. Παρνάσους θέλει απεγνωσμένα να την προστατέψει από την προδικασμένη μοίρα της. Ο κύριος Νικ έρχεται για να εισπράξει τα «κέρδη» του, αλλά μην μπορώντας να αντισταθεί στην επιθυμία να βάλει ένα ακόμα στοίχημα, επαναδιαπραγματεύεται το τίμημα: αυτός που θα κερδίσει την Βαλεντίνα είναι αυτός που θα παραπλανήσει πρώτος πέντε ψυχές.

Σε αυτό τον αγώνα ενάντια στον χρόνο, ο Δρ. Παρνάσους πρέπει να παλέψει για να σώσει τη ζωή της κόρης του και να αναιρέσει τα λάθη του παρελθόντος του μια για πάντα! Η τελευταία εμφάνιση του Λέτζερ στο σινεμά μοιάζει με την πνευματική διαθήκη ενός ριψοκίνδυνου ευπατρίδη της Τέχνης, που προσπάθησε για άλλη μια φορά να μην πάρει από τα έτοιμα αλλά να δοκιμάσει τα όρια του στο όραμα ενός ωραίου τρελού, του Τέρι Γκίλιαμ.

Το Imaginarium είναι ένα παιχνίδι περιπλάνησης, ένα πολύ ικανοποιητικό road movie στο φανταστικό, ένα τσίρκο με παραμορφωτικούς καθρέφτες που χτίζει τη φήμη του σε μια τραγική απώλεια, αλλά αξίζει και πέρα από το παρασκήνιο του αδόκητου χαμού του Λέτζερ και της ευγενούς, αμισθί αντικατάστασής του από τους Ντεπ, Λο και Φαρέλ. Μια τούμπα του μυαλού, η πιο ευτυχής στιγμή του Γκίλιαμ τα τελευταία χρόνια, μια επιστροφή σε φόρμα που για ευνόητους λόγους δεν συνοδεύτηκε από τρικούβερτο πάρτι.