9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση

9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση Facebook Twitter
Filippo Marsigli (1790-1863), «O θάνατος του Mάρκου Mπότσαρη», ελαιογραφία.
0



ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ από την Επανάσταση του '21, σίγουρα μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει πλέον μια σύγχρονη και αρκετά εμπεριστατωμένη παραγωγή έργων που, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου πριν φτάσουμε στο 1821 αλλά και μετά, της συγκρότησης κράτους και της εξέλιξης της Ελλάδας από επαρχία μιας αυτοκρατορίας σε έθνος-κράτος. Σε αυτή την επιλογή θα προσπεράσουμε τα πιο κλασικά έργα των Δημαρά, Ηλιού, Ασδραχά και Παναγιωτόπουλου (θα πάμε, όμως, στα πιο πρόσφατα έργα του) και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα «μονοπάτι» σχετικά πρόσφατων κυκλοφοριών, με μια θεματική και χρονολογική σειρά, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η ιστορία των Νέων Ελλήνων από το 1400 έως το 1820

Π. Πιζάνιας

Εστία

Μία εξαιρετική εισαγωγή κυρίως για τους άγνωστους αιώνες του ελληνισμού, της επιβίωσης, της ανάπτυξης και της κινητικότητας.

Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας

Κ. Κωστής

Πατάκης

Μια ιστορία του νεοελληνικού κράτους, με τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια να αναφέρονται με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο στην κίνηση του ελληνισμού μέχρι την Επανάσταση του 1821.

Νεοελληνικός Διαφωτισμός

Π. Κιτρομηλίδης

ΜΙΕΤ

Το πλέον εμβληματικό έργο, που περιγράφει την πνευματική και ιδεολογική κίνηση του ελληνισμού, η οποία αποτέλεσε το υπόστρωμα για την ιδεολογική προετοιμασία της μεταβολής που επέφερε η Επανάσταση.

Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-1820

Β. Παναγιωτόπουλος (σχεδιασμός - διεύθυνση έκδοσης)

Ελληνικά Γράμματα

Η σημαντικότερη και πλέον ολοκληρωμένη συλλογή κειμένων και άρθρων του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Οι τρεις πρώτοι τόμοι καλύπτουν την περίοδο 1770-1821 & Β. Παναγιωτόπουλος (επιστημονική διεύθυνση), Οι ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας, «Τα Νέα», δεκαπεντάτομη απόπειρα βιογραφικής εξιστόρησης του '21 μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών του.

Ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης 

Φίνλεϋ και Σπυρίδωνος Τρικούπη (Ίδρυμα Βουλής) και Θωμά Γόρδωνος (Τόμας Γκόρντον)

ΜΙΕΤ

Οι επιμελημένες επανεκδόσεις από Μαντά, Κρεμμυδά και Τριανταφυλλόπουλο των σημαντικών αυτών ιστοριών μπορεί να προσφέρουν τις υποκειμενικές ματιές των συγγραφέων τους, αλλά δεν παύουν να είναι κολοσσιαία έργα που παρέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών.


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Β. Κρεμμυδάς

Gutenberg

και

1821

Θ. Βερέμης -Ι. Κολλιόπουλος - Ι. Μιχαηλίδης 

Mεταίχμιο

Μικρές αναλυτικές, ευσύνοπτες και γεγονοτολογικές ιστορίες για την περίοδο κοντά στο 1821.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και κάποια σημαντικά έργα για την περίοδο μετά την Επανάσταση, σχετικά με αυτό που έφερε το '21 και το πώς οι συνέπειες του επαναστατικού φαινομένου οργανώθηκαν κοινωνικά και πολιτικά σε ένα έθνος-κράτος, κάτι πραγματικά πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής.


Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο ελληνικό βασίλειο, 1833-1843

J.Α. Petropulos

MIET

Ένα από τα πλέον κλασικά έργα της ελληνικής ιστοριογραφίας, όπου ο συγγραφέας έχει προχωρήσει σε μια πλήρη και διεξοδική έρευνα των πηγών.

Ιστορία του ελληνικού κράτους, 1830-1920

Γ.Β. Δερτιλής

ΠΕΚ

Μια έρευνα που μελετά εις βάθος κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του νέου ελληνικού κράτους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 βιβλία για την Ελλάδα

Θέλω να διαβάσω / 6 βιβλία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα των περασμένων ετών, η περιήγηση σε άλλες εποχές, τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά ίχνη των πόλεων, νοσταλγικά στιγμιότυπα, ταξιδιωτικές περιπλανήσεις αλλά και εικόνες ανθρώπων και τοπίων στη διάρκεια του χρόνου παρουσιάζονται σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ελληνικές εκδόσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο του Χ.Γ. Bάσκες που αγαπήθηκε στις δημόσιες βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο

«Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» δεν αναφέρεται μόνο στις ζωές που χάθηκαν στην πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας αλλά και στις αξίες που χάνουν το νόημά τους, στις σχέσεις που δεν βγάζουν πουθενά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Βιβλίο / Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Επιστρέφει με ένα νουάρ για τη σκοτεινή δράση της alt-right στην Ελλάδα και μιλάει για όσα ανακάλυψε, για τη σχέση του με τον ήρωά του Μιχάλη Κρόκο, αλλά και για το πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι συγγραφέας σήμερα. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ποτέ πια δεν θα είμαι ο γιος της»

Βιβλίο / Ένα βιβλίο - στοχασμός για τα γηρατειά που παραγκωνίζονται κοινωνικά

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν γράφει για την εισαγωγή της μητέρας του σε γηροκομείο, για τη ζωή και τον θάνατο μιας γυναίκας του λαού που δεν άφησε διαθήκη - γιατί δεν υπήρχε τίποτα ν’ αφήσει.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ειρήνη Γιαννάκη

Βιβλίο / Η Ειρήνη Γιαννάκη γράφει ποίηση για μια χώρα που επιζητεί το δράμα

Με αφορμή την έκδοση της συλλογής «Δόξα Έβρου», μία ψύχραιμη φωνή των social media μιλά για τη δικτατορία της γνώμης, το στρογγύλεμα της ιστορίας και την ποίηση ως το πιο ειλικρινές είδος λογοτεχνίας.
M. HULOT
Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Βιβλίο / Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Το «τρομερό παιδί» της γαλλικής λογοτεχνίας βρίσκεται όλο και πιο συχνά στην Αθήνα που τόσο αγαπά· με αφορμή την εμφάνισή του στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μίλησε στη LiFO για την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα στη Γαλλία και διεθνώς.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ισμαήλ Κανταρέ «Η κόρη του Αγαμέμνονα», «Ο Διάδοχος»

Το Πίσω Ράφι / Ο Ισμαήλ Κανταρέ και η επιβίωση των αλβανικών γραμμάτων

Η «Κόρη του Αγαμέμνονα» και ο «Διάδοχος» γράφτηκαν σε μια εποχή που ο διασημότερος σύγχρονος Αλβανός λογοτέχνης ένιωσε ότι πρέπει να αφήσει ένα είδος διαθήκης, ασκώντας ευθεία κριτική στο καθεστώς Χότζα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»: Γιατί εξακολουθεί να μας γοητεύει ο Προυστ;

Σαν Σήμερα Γεννήθηκε / «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»: Γιατί εξακολουθεί να μας γοητεύει ο Προυστ;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Παναγιώτη Πούλο, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας και Αισθητικής της ΑΣΚΤ και μεταφραστή του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Με συγκινούν τα αμερικανικά pulp μυθιστορήματα και η σάγκα του “Όσα παίρνει ο άνεμος”»

The Book Lovers / «Με συγκινούν τα αμερικανικά pulp μυθιστορήματα και το “Όσα παίρνει ο άνεμος”»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Νίκο Καραπιδάκη, ομότιμο καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», για τα βιβλία που τον διαμόρφωσαν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ