Ρούμελη

Πάτρικ Λη Φέρμορ 

μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας δημιουργεί μια περιήγηση που μας ταξιδεύει ανάμεσα στους σαρακατσάνους βοσκούς, στα μοναστήρια των Μετεώρων, τα χωριά των Κραβάρων κι ως την ανακάλυψη, ακόμα, ενός ζευγαριού παντόφλες που φορούσε ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι. Ένα χρονικό περιπλάνησης γραμμένο με ωριμότητα και ενθουσιασμό. Εντυπώσεις, εμπειρίες και σκέψεις του σπουδαίου συγγραφέα ο οποίος περιγράφει τις ποικίλες εκφάνσεις του ελληνικού τρόπου ζωής της επαρχίας. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν πολύ εντονότερη επίγνωση, απ' ό,τι οι Δυτικοευρωπαίοι, της ρευστότητας των γεγονότων και της αστάθειας των ανθρώπινων πραγμάτων», γράφει σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου.


Οδοιπορικό του 1806: Πελοπόννησος – Αττική – Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη

Φρανσουά Ρενέ ντε Σατωμπριάν

μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το γοητευτικό ταξιδιωτικό αφήγημα του περίφημου Γάλλου περιηγητή μας μεταφέρει στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία των αρχών του 19ου αιώνα. Με τη ματιά του παρατηρητή ο Γάλλος φιλέλληνας γράφει για την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, καταγράφει τους τόπους της ελληνικής αρχαιότητας, αναζητά και περιγράφει τα αρχαία ερείπια και εστιάζει την ανθρωπογεωγραφία των τόπων που επισκέπτεται. Μια ειλικρινής αποτύπωσης της Ελλάδας λίγο πριν την Επανάσταση.


Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα του Όθωνα

Βάνα Μπούσε 

Εκδόσεις Εστία

Ένα βιβλίο το οποίο προσεγγίζει την οθωνική εποχή από μια διαφορετική και άγνωστη πλευρά της, καθώς στρέφει την προσοχή του αναγνώστη όχι στην πολιτική ή τη διπλωματική ιστορία αλλά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Χωρισμένο σε κεφάλαια τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να ξεχωρίσει εύκολα εκείνα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Για παράδειγμα, καλλιέργειες και αγορά, ένδυση και καλλωπισμός, μουσική και εορταστικές εκδηλώσεις, καφενεία και ζαχαροπλαστική, εξοχές και χάνια, συγκοινωνία και τηλέγραφος, παιδεία και εκπαίδευση, παράδοση και απόπειρες τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, επιδημίες και καραντίνα, παραδοσιακά φάρμακα, ιατρική επιστήμη και πολλά άλλα συνθέτουν ένα συναρπαστικό πανόραμα προσφέροντας συγχρόνως πλήθος τεκμηριωμένων πληροφοριών για την εποχή.


Σαντορίνη. Εικόνες μιας άλλης εποχής

Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ - Μαργαρίτα Πουρνάρα

μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Η Σαντορίνη είναι παγκοσμίως γνωστή για την άγρια ομορφιά της, το ξακουστό ηλιοβασίλεμα και τη μοναδικότητα που της προσδίδει το ηφαίστειο της. Ένα λεύκωμα όμως έρχεται να μας ταξιδέψει στο κυκλαδίτικο νησί της δεκαετίας του '50. Τότε που το κοσμοπολίτικο νησί αριθμούσε 12.000 κατοίκους, και αποτελούνταν κυρίως από αγροτικές οικογένειες που καλλιεργούσαν σταφύλια, ντομάτες ή στάρι. Επίσης, όταν συναντούσες ψαράδες, λατόμους και ναυτικούς, που δούλευαν ως μούτσοι ή καπετάνιοι σε πλοία που γύριζαν ολάκερο τον κόσμο υπό ελληνική σημαία. Στις σελίδες του φωτογραφικού λευκώματος παρουσιάζεται μια ξεχασμένη Σαντορίνη, που δε θυμίζει τη σημερινή τουριστική της ανάπτυξη, με το απόκοσμο ηφαιστειακό της τοπίο, τον σκληρό τρόπο ζωής και το αξεπέραστο συνεκτικό στοιχείο της κοινότητας. Ένας ύμνος στην κυκλαδίτικη αμόλυντη ομορφιά.


Η Προκυμαία της Σμύρνης - Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου

Γιώργος Πουλημένος - Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου 

Εκδόσεις Καπόν

Επιστροφή στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από το δίτομο έργο στο οποίο παρουσιάζεται με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», η μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο. Μετά από πολυετή έρευνα μελετήθηκαν εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του «Και», καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού. Πρόκειται για μια ζωντανή αφήγηση της άλλοτε «χρυσής» εποχής της Σμύρνης εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μιας σημαντικής πόλης-κόμβου που, αν και βρισκόταν στην Ανατολή, «ανέπνεε» για αιώνες τον αέρα της Δύσης.


Όπου και να ταξιδέψω: Περπατώντας σε 24 πόλεις

Νίκος Βατόπουλος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή και από το Ηράκλειο ως τη Φλώρινα, ο δημοσιογράφος, Νίκος Βατόπουλος, επιχειρεί, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες να φιλοτεχνήσει την αστική γεωγραφία της Ελλάδας. Ο χρόνος, οι άνθρωποι και τα τοπία είκοσι τεσσάρων πόλεων αναδύονται μέσα από το μεγεθυντικό φακό της παρατήρησης και της περιπλάνησης. Δρόμοι, πλατείες, ετοιμόρροπα σπίτια, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, χορταριασμένες αυλές διαπερνούν τις σελίδες του βιβλίου έχοντας ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ερεθισμάτων, σκέψεων και εικόνων στον αναγνώστη.