Γαλλία: Ρατσιστικά σχόλια και αναρτήσεις μίσους κατά της 17χρονης που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ' Αρκ

Γαλλία: Ρατσιστικά σχόλια και αναρτήσεις μίσους κατά της 17χρονης που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ' Αρκ Facebook Twitter
Twitter
2

Προκαταρκτική έρευνα για «δημόσια προτροπή σε φυλετικές διακρίσεις και έκφραση μίσους» διεξάγεται στη Γαλλία με αφορμή δύο tweet που χαρακτηρίζουν «πίθηκο» τη νεαρή μιγάδα που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης) στον επόμενο εορτασμό της εθνικής ηρωίδας της χώρας.

Η 17χρονη Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από το Μπενίν και η μητέρα της από την Πολωνία επελέγη μεταξύ 250 υποψηφίων για να είναι η πέμπτη ενσάρκωση της Ζαν ντ' Αρκ στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν κάθε χρόνο τη νίκη της τον Απρίλιο 1429 επί των Άγγλων που πολιορκούσαν την Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία.

Η ανακοίνωση της επιλογής προκάλεσε καταιγισμό υβριστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους της γαλλικής ακροδεξιάς.

Γαλλία: Ρατσιστικά σχόλια και αναρτήσεις μίσους κατά της 17χρονης που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ' Αρκ Facebook Twitter
Η 17χρονη Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από το Μπενίν και η μητέρα της από την Πολωνία επελέγη μεταξύ 250 υποψηφίων για να είναι η πέμπτη ενσάρκωση της Ζαν ντ' Αρκ στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν κάθε χρόνο τη νίκη της τον Απρίλιο 1429 επί των Άγγλων που πολιορκούσαν την Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία. Jean Puyo / Orléans Métropole

Δύο tweet τράβηξαν την προσοχή του εισαγγελέα της Ορλεάνης, που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως απευθύνθηκε στην αστυνομία «για τον εντοπισμό της ταυτότητας των συντακτών των υβριστικών μηνυμάτων που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο».

Ο πρώτος χαρακτηρίζει την νεαρή «μπαμπουίνο» και ο δεύτερος απαντά στον πρώτο ανεβάζοντας μία φωτογραφία με μπανάνες.

Οι ακροδεξιοί κύκλοι του διαδικτύου ανησυχούν για «μία απόπειρα μετατροπής της ιστορίας σε αφήγημα όπου οι Άραβες και οι μαύροι είναι αυτοί που δημιούργησαν την ιστορία της Γαλλίας».

Οι κατηγορίες επισείουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η υφυπουργός Ισότητας Ανδρών και Γυναικών, Μαρλέν Σκιαπά, εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Ματίλντ δηλώνοντας ότι «η Ζαν ντ' Αρκ δεν ανήκει στους σωβινιστές, ούτε άλλωστε και η ιστορία της Γαλλίας».

«Το ρατσιστικό μίσος του ακροδεξιού νεφελώματος δεν έχει θέση στην Γαλλική Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter η υφυπουργός.

Η 589η επέτειος της άρσης της πολιορκίας της Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του 100ετούς Πολέμου θα γιορταστεί στο διάστημα από τις 28 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.

Κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, η νεαρή που ενσαρκώνει την Ζαν ντ΄Αρκ, θα παρελάσει έφιππη, φορώντας πανοπλία στους δρόμους της Ορλεάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στους Bob Vylan την είσοδο στη χώρα μετά το σύνθημα για τους IDF στο Glastonbury

Διεθνή / Έρευνα στους Bob Vylan για σύνθημα με τους IDF στο Glastonbury – Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η υπόθεση έχει καταγραφεί ως «παραβίαση της δημόσιας τάξης», ενώ η εταιρεία που εκπροσωπούσε το συγκρότημα διέκοψε τη συνεργασία τους
LIFO NEWSROOM
Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Διεθνή / Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Οι επιθέσεις δεν οργανώνονται από κάποιο ισλαμιστικό παρακλάδι, αλλά –σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές– από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Διεθνή / ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει αν η COVID-19 ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις προς την κινεζική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Oι λίγες πηγές που περιγράφουν την εξωτερική εμφάνιση της Jeanne d'Αrc την παρουσιάζουν μελαχρινή, ψηλή, όχι ιδιαίτερα όμορφη για τα στάνταρ του 15ου αιώνα και σχετικά μελαμψή λόγω της αγροτικής ζωής, οπότε η κοπέλα είναι αρκετά κοντά εμφανισιακά. Επίσης η Λωρραίνη απ' όπου καταγόταν δεν ήταν ακόμη αμιγώς γαλλική, αλλά μοιρασμένη ανάμεσα στη Γαλλία, το Δουκάτο της Βουργουνδίας και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.Προσβολή για την ιστορία θα ήταν ίσως αν την υποδυόταν μια Αγγλίδα.