Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon φοβούνται ότι συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon φοβούνται ότι συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού Facebook Twitter
Οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια για να πάνε στο σπίτι τους μόνο αφού έχουν βήχα
0

Τη στιγμή που οι πωλήσεις της Amazon έχουν εκτοξευθεί καθώς οι αγοραστές στοκάρουν στα σπίτια τους βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες αυτού του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετές κινήσεις ώστε να προστατεύσει το προσωπικό από τον κορωνοϊό και κατ' επέκταση τους παραλήπτες των δεμάτων της σε ολόκληρη την υφήλιο.


Ορισμένοι εργαζόμενοι στις αποθήκες στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Πιο συγκεκριμένα η Amazon επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της ισπανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας La Información ότι τρεις εργαζόμενοί της σε αποθήκες της εταιρίας έξω από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη εξετάσθηκαν και διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Επιπλέον, σύμφωνα με τη La Stampa, ένας εργαζόμενος στην αποθήκη που βρίσκεται στην πόλη Torrazza της Ιταλίας επίσης διαγνώσθηκε θετικός.

Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι στις αποθήκες της Νέα Υόρκης και του Σικάγο δήλωσαν στην Washington Post ότι η Amazon δεν λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις που έχουν προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια για να πάνε στο σπίτι τους μόνο αφού έχουν βήχα αν και υπάρχουν σημάνσεις που συμβουλεύουν τους εργαζομένους να πλένουν τα χέρια τους.

Oι εργαζόμενοι καλούν την εταιρεία να τους προστατεύσει καλύτερα από έναν ιό που οδήγησε αρκετούς μεγάλους λιανοπωλητές, όπως η Apple, η Patagonia και η Nike, να κλείσουν προσωρινά τα φυσικά τους καταστήματα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Όμως σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει εργάτες αποθήκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη λένε ότι ανησυχούν πως οι χώροι εργασίας τους δεν είναι αρκετά ασφαλείς και ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάδοση του ιού. Περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια αναφορά που καλεί την εταιρεία να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια στους χώρους εργασίας τους.


Ένας εργαζόμενος σε μια από τις εγκαταστάσεις του κολοσσού στην Ισπανία, όπου κάποιοι συνάδελφοί είχαν μπει σε καραντίνα με συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του κορωνοϊού, δήλωσε στην Post ότι φοβάται πως η αποθήκη μπορεί να είναι ένα hot spot μετάδοσης του ιού και πως θα ήθελε να κλείσει.

«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα φόβου» δήλωσε ο Luismi Ruiz, ο οποίος εργάζεται εκεί από το Νοέμβριο του 2012 και είναι εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων. Η Amazon από την άλλη δηλώνει ότι ψεκάζει με απολυμαντικό ολόκληρη την αποθήκη και έχει εφαρμόσει έναν τρόπο κλιμακωτής εργασίας ώστε να συνευρίσκεται μικρότερος αριθμός εργαζομένων σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες της διάδοσης του ιού. Επίσης, λέει ότι λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των εργαζομένων, ακολουθεί τις οδηγίες των υγειονομικών φορέων σχετικά με τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της, όπως και ότι παρέχει στους εργαζομένους τον χρόνο που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες για να πλένουν τα χέρια τους. 

«Θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε τις εγκαταστάσεις μας εξαιρετικά καθαρές και να βοηθήσουμε τους υπαλλήλους μας να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση» αναφέρει η εκπρόσωπος της Amazon, Kelly Cheeseman. «Επιπλέον, όσοι δεν θέλουν να έρθουν να εργαστούν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ αμειβόμενης ή μη-αμειβόμενης άδειας».


Οποιαδήποτε διακοπή της λειτουργίας της Amazon, της εταιρείας που παραδίδει αγαθά σε ένα αμέτρητα νοικοκυριά, θα μπορούσε να επηρεάσει όλο τον κόσμο που έχει στραφεί προς την εταιρεία τις τελευταίες ημέρες για να τους παραδοθούν κονσέρβες, είδη καθαρισμού και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης.


Το θέμα της τήρησης των υγειονομικών κανόνων πάντως δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των εργαζομένων στην Amazon. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» πάνω σε μια επιφάνεια, όπως το χαρτόνι, έως και 24 ώρες ενώ πάνω σε πλαστικές ή επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι επιζεί έως και τρεις μέρες.

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon φοβούνται ότι συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού Facebook Twitter
Μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε, η εταιρεία αύξησε τον ελάχιστο μισθό της σε 15 δολάρια την ώρα το 2018 ενώ έχει εφαρμόσει κι άλλες αλλαγές σε σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η Amazon έχει εδώ και καιρό μια αμφιλεγόμενη σχέση με ορισμένους από τους εργαζόμενους στις αποθήκες της, αν και είναι οι ίδιοι αυτοί που έχουν συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας. Για χρόνια η Αmazon, η οποία απασχολεί σχεδόν 800.000 εργαζόμενους παγκοσμίως οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στις αποθήκες της, έχει επικριθεί για κακές συνθήκες εργασίας, ανεπαρκή διαλείμματα για χρήση της τουαλέτας και δύσκολους στόχους.

Διαμαρτυρίες επίσης έχουν γίνει και σε σχέση με τις προσπάθειες της εταιρείας να διαλύσει τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων. Σημειωτέων ότι και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, έχει κατηγορήσει την εταιρεία για την καταβολή μισθών «πείνας» στο προσωπικό των αποθηκών.


Μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε, η εταιρεία αύξησε τον ελάχιστο μισθό της σε 15 δολάρια την ώρα το 2018 ενώ έχει εφαρμόσει κι άλλες αλλαγές σε σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Τώρα, οι εργαζόμενοι καλούν την εταιρεία να τους προστατεύσει καλύτερα από έναν ιό που οδήγησε αρκετούς μεγάλους λιανοπωλητές, όπως η Apple, η Patagonia και η Nike, να κλείσουν προσωρινά τα φυσικά τους καταστήματα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Σε ένα κέντρο παράδοσης της Νέας Υόρκης, ο Jonathan Bailey, συνεργάτης της εταιρείας στον τομέα της διαλογής, δήλωσε ότι η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την Amazon ώστε να ανταποκριθούν στο ρυθμό με τον οποίο πρέπει να ολοκληρώνουν τις παραγγελίες, τους ωθεί να αγνοούν τους κανονισμούς υγιεινής. Αν ο Bailey και οι συνεργάτες του δεν κρατάνε τον «ρυθμό», οι managers θα κάνουν σχετική αναφορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις.

«Έτσι, παρόλο που η Amazon ενθαρρύνει τους εργάτες να πλένουν τα χέρια τους, δεν τους δίνει αρκετό χρόνο να το κάνουν» λέει ο Bailey και συνεχίζει τονίζοντας ότι η πλησιέστερη τουαλέτα βρίσκεται συνήθως δύο έως τρία λεπτά με τα πόδια προς κάθε κατεύθυνση, μειώνοντας τον χρόνο που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πρέπει να πληρούν για το πακετάρισμα των παραγγελιών.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι ζητούν από την εταιρεία να τους παρέχει αμειβόμενη άδεια ασθενείας, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, μια και η εξέταση για τον ιό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλους. Επιπλέον, ζητούν το κλείσιμο των αποθηκών εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό και επαναλειτουργία του εφόσον έχει προηγηθεί απολύμανση.


Η Amazon ανακοίνωσε χθες, τη Δευτέρα, ότι θα προσλάβει 100.000 νέους εργάτες για τις αποθήκες της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει την αμοιβή της κατά 2 δολάρια την ώρα στις Η.Π.Α., 2 λίρες την ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 2 ευρώ την ώρα σε ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κίνηση που αναμένεται να κοστίσει 350 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: The Washington Post

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ