ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ο πρώην πλέον βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια λίστα με ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Αθήνας, τα οποία εξέθεσε, είχε προειδοποιηθεί από το Μαξίμου ότι παρόμοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον.

 

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν φαντάστηκε ότι η χθεσινή παράσταση που έδωσε στη βουλή θα μπορούσε να εκληφθεί από το Μαξίμου ως «παρόμοια ενέργεια». Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που δεν κατάφερε να εκτιμήσει τις καταστάσεις και τη σοβαρότητά τους.

 

Με το άγχος των επόμενων εκλογών στη σκληρά ανταγωνιστική περιφέρεια της Α' Αθήνας είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες στόχευαν στην επανεκλογή του, παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα.

 

Στις εκλογές του 2019 ο Κ. Μπογδάνος κατάφερε να εκλεγεί με μεγάλη δυσκολία στις τελευταίες θέσεις και γνώριζε από καιρό ότι οι επόμενες εκλογές θα ήταν ακόμα δυσκολότερες για εκείνον, καθώς στην περιφέρεια αυτή προετοιμάζονται για να κατέβουν νέοι υποψήφιοι, με μεγάλη ισχύ, που πιθανόν να τον εκτοπίσουν. 

 

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ήδη ενοχλημένος μαζί του από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της λίστας των νηπίων. Και παρότι θεωρεί χρήσιμους τους βουλευτές με τη δεξιά ρητορική, προκειμένου να λειτουργούν ως ανάχωμα και να συγκρατούν τους δεξιούς ψηφοφόρους, είχε στείλει σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν όρια.

 

Εδώ και καιρό κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: να προκαλεί δημοσιότητα γύρω από το όνομά του, ώστε να γίνεται είδηση. Με κάθε τρόπο. Ξέρει επίσης ότι ακόμα και οι επιθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων τον ωφελούν, αφού συσπειρώνουν μία σκληρή βάση ψηφοφόρων τους οποίους χρειάζεται.

 

Τίποτα λοιπόν από όλα αυτά δεν κάνει τυχαία, ούτε αυθόρμητα. Ξέρει ποιο είναι το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Κι επειδή εκεί που βλέπει κάποιο «κενό» είναι στη σκληρή δεξιά, αλλά και στην ακροδεξιά, προσαρμόζει την τακτική του αναλόγως. Γι' αυτό προκαλεί σκοπίμως το ΚΚΕ και την αριστερά ώστε να του απαντήσουν και να του επιτεθούν, προκειμένου να συσπειρώνει αυτούς που βρίσκονται απέναντι. Και όλα αυτά τα κάνει αδιαφορώντας για τα μέσα που χρησιμοποιεί (βλ. λίστα νηπίων), την (α)καταλληλότητα της συγκυρίας (βλ. συζήτηση για την Αμυντική Συμφωνία) αλλά και για τις ευρύτερες συνέπειες. 

 

Είναι προφανές ότι ο βουλευτής της Α’ Αθήνας δεν έβλεπε τίποτα άλλο πέρα από την επανεκλογή του, την οποία πλέον –αν η ΝΔ δεν τον πάρει πίσω κάποια στιγμή– θα πρέπει τώρα να ξεχάσει. 

 

Ο Κ. Μπογδάνος γνωρίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας και της πρόκλησης, αλλά αγνοεί το πολιτικό παιχνίδι και τους κανόνες του. Συμπεριφέρεται συχνά με αμετροέπεια και αδυνατεί να αντιληφθεί τις περιστάσεις.

 

 

Έτσι και χθες. Αγχωμένος με την προοπτική της μη επανεκλογής του, πήγε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, όπου ο Νίκος Δένδιας θα παρουσίαζε μία συμφωνία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ιστορική για να κάνει το δικό του προσωπικό σόου. 

 

Εκτός τόπου και χρόνου, άρχισε να μιλάει διχαστικά, προκαλώντας το ΚΚΕ, όταν λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει έκκληση για ομοψυχία. 

 

 

Αδιαφορώντας άλλη μια φορά για τις συνέπειες των πράξεων του, αγνόησε για τις εκκλήσεις του Νίκου Δένδια και τη γραμμή της κυβέρνησης που ήθελε να αναδείξει τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία και μετέτρεψε τη Βουλή σε πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Θανάση Παφίλη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αντί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται πάνω στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών για τη Συμφωνία, απαντούσαν στον Μπογδάνο για το Βίτσι και τους βασιλόφρονες της Καστοριάς. 

 

Η οργή του Νίκου Δένδια για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ήταν απολύτως αναμενόμενη, αφού προκειμένου να δώσει την προσωπική του παράσταση, δεν δίστασε να παρεκτρέψει τη συζήτηση στη Βουλή για ένα θέμα που το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί κορυφαίο. Γι' αυτό και του επιτέθηκε λέγοντάς του ότι δεν βρίσκονται εκεί για να συζητήσουν το παρελθόν, αλλά το μέλλον, εκθέτοντάς τον ότι προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικό όφελος.

 

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή» είπε, απευθυνόμενος κυρίως σε αυτόν, δηλώνοντας ότι όσο εκπροσωπεί εκείνος την κυβέρνηση στη Βουλή, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια.

 

Λίγο μετά ανακοινώθηκε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με απόφαση του πρωθυπουργού που βρισκόταν στη Σλοβενία, όταν ενημερώθηκε για όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή.  

 

Η ομιλία Μπογδάνου που εξόργισε τον Νίκο Δένδια

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ήδη ενοχλημένος μαζί του από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της λίστας των νηπίων. Και παρότι θεωρεί χρήσιμους τους βουλευτές με τη δεξιά ρητορική, προκειμένου να λειτουργούν ως ανάχωμα και να συγκρατούν τους δεξιούς ψηφοφόρους, είχε στείλει σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν όρια.

 

Ο πρωθυπουργός θέλει να προβάλει το φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ του και ήδη με την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη δυσαρέστησε αρκετούς από τους κεντρώους και φιλελεύθερους ψηφοφόρους του, ενώ και στις δημοσκοπήσεις ο τελευταίος ανασχηματισμός καταγράφηκε ως μετατόπιση προς τα δεξιά, κυρίως λόγω του νέου υπουργού Υγείας (του οποίου επιχειρείται να αναδομηθεί το προφίλ). 

 

Μετά την κριτική που δέχθηκε για τον Πλεύρη, δεν σκόπευε να αφήσει μεγάλα περιθώρια για να συνεχιστεί αυτή με νέες αφορμές. Σε άλλη συγκυρία μπορεί ο Μπογδάνος να είχε γλιτώσει. Σε αυτήν όμως η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη. 

 

 

Ο Ν. Δένδιας, μετά την επίθεση στον Κ. Μπογδάνο, έγινε «ήρωας» στα σόσιαλ μίντια. Είναι αξιοσημείωτο ότι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του έδιναν συγχαρητήρια και κάποιοι από αυτούς έγραψαν ότι του αξίζει να είναι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ.

 

Ο Ν. Δένδιας είναι γνωστό ότι διαθέτει τη φιλοδοξία να ηγηθεί του κόμματός του όταν του δοθεί η ευκαιρία. Αν το πετύχει, πιθανόν να είναι ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τα στελέχη συχνά τον εκθειάζουν. Νομίζουν ότι βλάπτουν με αυτό τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ μάλλον πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, αφού στην πράξη διαφημίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει «αξιόλογο πάγκο», τη στιγμή που εκείνοι δέχονται κριτική για το αντίθετο. 

 

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως είναι αλήθεια ότι δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με την αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών στον Κ. Μπογδάνο. Ενώ πολλοί, όπως και ο Ν. Δένδιας, κατηγόρησαν τον πρώην βουλευτή ότι «χάλασε τη γιορτή», αρκετοί έλεγαν εχθές ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί, εάν ο υπουργός δεν «υπεραντιδρούσε» και το άφηνε να περάσει αδιάφορα ως άλλη μία γραφικότητα του Μπογδάνου.

 

Κάποιοι από την καραμανλική και σαμαρική πλευρά θεώρησαν ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε σαν να σύρθηκε από τον Νίκο Δένδια στην απόφαση της διαγραφής. Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, δεν απαίτησε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό. Ήταν απόφαση δική του, όπως προκύπτει από όλες τις πηγές. 

 

Στην κυβέρνηση υπάρχει πάντως σήμερα ενόχληση, καθώς θεωρούν ότι από εκεί που ο Σύριζα είχε στριμωχτεί με την αμήχανη θέση του για τη γαλλική Συμφωνία, η συζήτηση μετατοπίστηκε στην υπόθεση Μπογδάνου και τα απόνερά της.