Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις ανακοινώσεις που έκαναν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ για τα Βαρώσια και τόνισε πως συνιστούν «απαράδεκτη μονομερή απόφαση». 

 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στα Βαρώσια, «τα οποία πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά». 

 

«Δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σχετικά με τα Βαρώσια, η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτά τα ψηφίσματα», υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. 

 

«Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια, θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα», συνέχισε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

 

 

Επίσης τόνισε την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των νέων προκλήσεων, που «θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην νησί και να θέσουν σε κίνδυνο μία επιστροφή στις συζητήσεις για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

 

Παράλληλα, ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της».

 

Τέλος, ο Μπορέλ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία». 

 

Αντίδραση και από ΗΠΑ

 

Αντιδράσεις προκαλούν και στις ΗΠΑ οι εξαγγελίες του Ερντογάν και του Τατάρ για τα Βαρώσια.

 

Η Κάρεν Ντόνφριντ, την οποία έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν για βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη, ερωτήθηκε στη Γερουσία για αυτές τις ανακοινώσεις, στην ακρόαση για τον διορισμό της.

 

Τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έκανε λόγο για προκλητικές κινήσεις, που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Επίσης, δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση για τα Βαρώσια. «Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», επεσήμανε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.