Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα» Facebook Twitter
Unsplash
0

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει το αμερικανικό κράτος στην απόκτηση μεριδίου 10% στη γιγαντιαία εταιρεία μικροτσίπ Intel.

«Ο πρόεδρος θέλει να θέσει τις ανάγκες της Αμερικής σε πρώτη προτεραιότητα, τόσο από άποψη εθνικής ασφάλειας όσο και από οικονομική σκοπιά», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, η πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανταλλαγή κρατικών επιχορηγήσεων με μετοχές της Intel.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει την Intel, η οποία πασχίζει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως η Nvidia, η Samsung και η TSMC, ειδικά στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Όπως ανέφερε ο Λάτνικ σε δηλώσεις του στο CNBC την Τρίτη, οι ΗΠΑ ζητούν μερίδιο στην Intel σε αντάλλαγμα για τις επιχορηγήσεις που είχαν εγκριθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Πρέπει να αποκτήσουμε μετοχικό μερίδιο για τα χρήματά μας», τόνισε. «Θα πάρουμε μετοχές ως αντάλλαγμα… αντί να δίνουμε απλώς επιχορηγήσεις».

Η πιθανή συμφωνία, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, στοχεύει να βοηθήσει την Intel στην κατασκευή ενός κορυφαίου βιομηχανικού συγκροτήματος στην πολιτεία Οχάιο. Την περασμένη εβδομάδα, η Intel δεν σχολίασε ευθέως τα ρεπορτάζ, αλλά ανέφερε πως είναι «βαθιά δεσμευμένη να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ» για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο ιαπωνικός επενδυτικός κολοσσός Softbank ανακοίνωσε την αγορά μεριδίου 2 δισ. δολαρίων (1,5 δισ. λίρες) στην Intel, μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της εταιρείας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, η μετοχή της Intel ενισχύθηκε σχεδόν κατά 7% στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Η Intel είναι μία από τις ελάχιστες αμερικανικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της. Η πιθανότητα κρατικής συμμετοχής στην Intel θεωρείται λογική, δεδομένου του καίριου ρόλου της εταιρείας στην αμερικανική παραγωγή ημιαγωγών, σημείωσε ο Βίνσεντ Φερνάντο από την επενδυτική Zero One. Η Ουάσινγκτον χρειάζεται κρίσιμους τομείς, όπως η βιομηχανία ημιαγωγών και η άμυνα, να μην εξαρτώνται από ξένους προμηθευτές, πρόσθεσε.

Η μετατροπή επιχορηγήσεων σε μετοχές θα μπορούσε να ενισχύσει την Intel, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει «αβεβαιότητα για κάθε εταιρεία που ήδη συμμετέχει ή σκέφτεται να συμμετάσχει σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιχορηγήσεων» Η πολιτική ανάμειξη, παράλληλα, θα μπορούσε να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων και να μετατοπίσει τις προτεραιότητες, προσθέτοντας εμπόδια στην ήδη δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης της Intel, εκτίμησε ο Νταν Σίχαν από την Telos Wealth Advisors. «Η εισαγωγή κρατικού μετοχικού κεφαλαίου σε αυτό το περιβάλλον εγκυμονεί τον κίνδυνο να θολώσει η γραμμή ανάμεσα στην επιχειρηματική πειθαρχία και στους πολιτικούς στόχους», προειδοποίησε ο Σίχαν.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που ο αμερικανικός κλάδος μικροτσίπ βρίσκεται υπό έντονη εποπτεία από τον Λευκό Οίκο. Την περασμένη εβδομάδα, οι Nvidia και AMD συμφώνησαν να καταβάλουν στην αμερικανική κυβέρνηση το 15% των εσόδων τους από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς συμφωνίας που εξασφαλίζει άδειες εξαγωγών προς την κινεζική αγορά.

Με πληροφορίες από BBC

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Τech & Science / Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Οι μετοχές της Intel κατέγραψαν άνοδο άνω του 5% - Ο Τραμπ έχει ήδη συμφωνήσει με Nvidia και AMD να καταβάλουν το 15% των εσόδων τους από πωλήσεις κινεζικών AI chips στο αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Τech & Science / Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών
THE LIFO TEAM
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά επίσημη έρευνα για το Grok του Έλον Μασκ

Τech & Science / Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά επίσημη έρευνα για το Grok του Έλον Μασκ

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το X να βρει «επειγόντως» λύση για να αποτραπεί η διασπορά πλαστών, «εξοργιστικών» εικόνων γυμνών γυναικών και παιδιών που δημιουργήθηκαν από το Grok
THE LIFO TEAM
Οι εκδότες φοβούνται ότι τα chatbots και οι περιλήψεις μέσω AI σηματοδοτούν το «τέλος της εποχής της επισκεψιμότητας»

Τech & Science / Τα chatbots και οι περιλήψεις μέσω AI σηματοδοτούν το «τέλος της εποχής της επισκεψιμότητας» στα ειδησεογραφικά sites

Η επισκεψιμότητα προς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχει ήδη υποχωρήσει κατά ένα τρίτο μέσα σε μόλις έναν χρόνο παγκοσμίως, λόγω της ανόδου των AI overviews και των chatbots
THE LIFO TEAM