ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ οι εξαγγελίες για τα Βαρώσια

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ οι εξαγγελίες για τα Βαρώσια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. 

Παράλληλα, υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ενώ κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999)». 

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε σημερινή συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ την ενημέρωσε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα, προανήγγειλε την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος για τμήμα των Βαρωσίων. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος για την επιστροφή των περιουσιών τους - υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής διοίκησης.
 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ