Τυφώνας Γιάγκι: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι στην Μιανμάρ

Τυφώνας Γιάγκι: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι στην Μιανμάρ Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι 77 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο αριθμός των θανάτων είναι ο διπλάσιος από τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό (113 νεκροί). Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών.

Κατά επίσημα δεδομένα, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εξαιτίας του τυφώνα αυτού, ο οποίος άρχισε να πλήττει τη νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του μήνα, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους στη Μιανμάρ, στο Βιετνάμ, στο Λάος και στην Ταϊλάνδη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι πλημμυροπαθείς στη Μιανμάρ είναι κάπου 631.000.

Η υπηρεσία, που κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη να διανεμηθούν τρόφιμα, πόσιμο νερό, ρούχα στους πληγέντες και να τους διατεθεί στέγη, επισήμανε πως γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν κοπεί, δρόμοι έχουν αποκλειστεί και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές, κατάσταση που περιπλέκει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Η έλλειψη επικοινωνίας, ιδιαίτερα με πληγείσες κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές, κάνει ταυτόχρονα δύσκολη τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα θύματα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), άλλη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, οι πλημμύρες αυτές είναι οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάιγκ ζήτησε το Σάββατο διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής — εξαιρετικά σπάνιο διάβημα: στο παρελθόν, το καθεστώς είχε άλλωστε εμποδίσει να εισέλθει στη χώρα βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι πλημμύρες χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα, θέατρο ολοένα πιο αιματηρού εμφυλίου πολέμου αφότου κατέλαβαν και πάλι την εξουσία οι στρατηγοί, τον Φεβρουάριο του 2021. Η ένοπλη σύρραξη είχε ήδη αναγκάσει πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM