Τα δύο λιοντάρια που κατάφεραν να επιβιώσουν στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και της Συρίας βρήκαν καταφύγιο

Τα δύο λιοντάρια που κατάφεραν να επιβιώσουν στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και της Συρίας βρήκαν καταφύγιο Facebook Twitter
EPA
0

Οι εμπόλεμες ζώνες σε χώρες που πνίγονται στο αίμα από επιθέσεις όπως το Ιράκ και η Συρία δεν έχουν μόνο θύματα χιλιάδες αμάχους αλλά και πολλά άγρια ή σπάνια ζώα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα ταλαιπωρημένα από την πείνα και αφυδατωμένα λιοντάρια στους ζωολογικούς κήπους στο Ιράκ και τη Συρία διασώθηκαν και πλέον είναι ασφαλή από τον πόλεμο βρίσκοντας καταφύγιο στη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα δύο λιοντάρια διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Νότια Αφρική τη Δευτέρα για να βρουν καταφύγιο σε έναν χώρο με άλλα είδη που επέζησαν σε σκληρές συνθήκες αιχμαλωσίας και εγκατάλειψης.

 

Τα λιοντάρια έφθασαν στο Γιοχάνεσμπουργκ μέσα σε μεταλλικά κιβώτια και αφού έφυγαν από ένα καταφύγιο ζώων στην Ιορδανία την Κυριακή, μεταφέρθηκαν σε οχήματα όπου έμειναν για πολλές ώρες ταξιδιού μέχρι να φτάσουν στο καινούργιο τους σπίτι.

Ενδεικτικό των δυσχερειών που πέρασαν τα ζώα σε ζωολογικούς κήπους του Ιράκ και της Συρίας είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 40 ζώα του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης στο Ιράκ βρέθηκαν νεκρά είτε από την πείνα είτε από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ αρκετά διέφυγαν και αγνοούνται.

Τα μέλη της διεθνούς οργάνωσης που διασώζει ζώα από τέτοιες καταστάσεις, Four Paws, έφτασαν στη χώρα πριν από ένα χρόνο και τα δυο ζώα που βρήκαν στον ζωολογικό κήπο στη Μοσούλη ήταν μια αρκούδα και το περίπου 4 ετών λιοντάρι Simba.

Το δεύτερο λιοντάρι, ο 2 ετών Saeed, διασώθηκε τον Ιούλιο μαζί με 12 άλλα ζώα από το πάρκο Magic World της Συρίας.  Σήμερα τα ζώα αυτά έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και έχουν πάρει βάρος.

«Ένας βασικός στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με τις συνθήκες επιβίωσης των λιονταριών και άλλων ζώων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία» δηλώνει η Fiona Miles, διευθύντρια της Four Paws' στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άγρια λιοντάρια της Αφρικής, των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί πολύ. 

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη ζήτηση από ασιατικές χώρες για τα οστά των λιονταριών που χρησιμοποιούνται για παθήσεις, αλλά και για το τεράστιο πρόβλημα της λαθροθηρίας. Σημειώνεται ότι η ασφάλεια στο Lionsrock της Νότιας Αφρικής όπου θα φιλοξενηθούν τα ζώα που διασώθηκαν είναι ισχυρή, καθώς η λαθροθηρία είναι συχνή.

Πάντως, η Νότια Αφρική επιτρέπει τη νόμιμη εξαγωγή οστών από λιοντάρια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία και διαμηνύει ότι υπάρχουν περίπου 2.900 άγρια λιοντάρια και περίπου 7.000 αιχμάλωτα λιοντάρια στη χώρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM