Spiegel: Ο Γιούνκερ θέλει να χαλαρώσει τα κριτήρια της Ευρωζώνης για το χρέος

Spiegel: Ο Γιούνκερ θέλει να χαλαρώσει τα κριτήρια της Ευρωζώνης για το χρέος Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Να χαλαρώσει τα κριτήρια της Ευρωζώνης για το χρέος, θέλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο πρόεδρος της ΕΕ θέλει να ισχύσει η υποχρέωση τήρησης του ορίου του ελλείμματος 3% από την Ευρωζώνη ως σύνολο, και όχι πλέον από τα μεμονωμένα κράτη – αυτό θα είχε πλεονεκτήματα για κυβερνήσεις απρόθυμες στη λιτότητα».

Όπως επισημαίνεται, «η εν λόγω σκέψη εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, που προτίθεται να παρουσιάσει ο Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη. Θα προταθεί επίσης και η μετατροπή του μηχανισμού διάσωσης ESM σε θεσμό με βάση το δίκαιο της ΕΕ. Εκτός αυτών, ο Γιούνκερ θα προτείνει μελλοντικά να είναι ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων και ο Πρόεδρος του Eurogroup».


Το ρεπορτάζ του Spiegel επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» που μετέδωσε ότι «η σύγκλιση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομιών της ευρωζώνης φαίνεται να επανέρχεται, ωστόσο εξακολουθεί να είναι τεράστιο το χάσμα ως προς το εισόδημα, αναφέρει μελέτη, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ. Το ευρώ δεν επέδρασε ως καταλύτης για τη μείωση των ανισοτήτων, σημειώνεται στην μελέτη. Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι το ίδιο το ευρώ ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει τη σύγκλιση, όμως στην περίπτωση της νότιας Ευρώπης, πιθανώς να απέκρυψε τα ευρύτερα προβλήματα που προϋπήρχαν του ενιαίου νομίσματος. Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, η αδύναμη θεσμική διακυβέρνηση, και η ανεπαρκής χρήση των επενδύσεων είναι πιθανότερα οι αιτίες της απόκλισης και όχι η δυσκαμψία του ενιαίου νομίσματος, αναφέρει η μελέτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Spiegel

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM