Η πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Τραμπ: Αποπέμπεται ο Μάικ Γουόλτς λόγω Signal Gate

SignalGate: Αποπέμπεται ο Μάικ Γουόλτς, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ Facebook Twitter
Ο Μάικ Γουόλτς ήταν αυτός που πρόσθεσε κατά λάθος τον αρχισυντάκτη του The Atlantic στις ομαδικές συνομιλίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς αποπέμπεται από τη θέση του, σύμφωνα με το CBS και το Reuters.

Ο αναπληρωτής του Μάικ Γουόλτς, Άλεξ Γουόνγκ, θα παραιτηθεί επίσης από τη θέση του, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Ο Γουόλτς είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αποχωρεί από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία μόλις χθες συμπλήρωσε 100 ημέρες.

Η θέση του κινδύνευε μετά την αποκάλυψη ότι κατά λάθος πρόσθεσε τον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic, σε μια ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων όπου συζητούνταν σχέδια για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Ο Γουόλτς είχε δηλώσει ότι ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για τη διαρροή.
 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές εβδομάδες από τότε που ανέλαβε την ευθύνη για τη διαρροή ο Γουόλτς. 

Το παρασκήνιο της απομποπής του Μάικ Γουόλτς: Η δυσαρέσκεια Τραμπ και η εκδήλωση για τις 100 ημέρες κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ο Γουόλτς βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής με το Signal Gate. Το περιστατικό προκάλεσε έντονη αμηχανία στον Λευκό Οίκο και κυριάρχησε για ημέρες στην ειδησεογραφία, καταγράφοντας μια από τις πρώτες σοβαρές επικοινωνιακές κρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Αν και ο Πρόεδρος απέφυγε αρχικά να αποπέμψει τον Γουόλτς, είχε εκφράσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, την έντονη απογοήτευσή του κατ’ ιδίαν.

Πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο σημειώνουν ότι η δυσαρέσκεια προς τον Γουόλτς υπήρχε ήδη πριν το περιστατικό με το Signal. Ο ίδιος είχε προβεί σε προσλήψεις βοηθών που, σύμφωνα με επικριτές του εντός της κυβέρνησης, δεν απηχούσαν τις προτεραιότητες και τη ρητορική της πολιτικής βάσης του Τραμπ. Επιπλέον, αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την ατζέντα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου στα μέσα ενημέρωσης — κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν ένα από τα πλεονεκτήματά του, ως πρώην βουλευτής της Φλόριντα.

Εσωτερικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο Γουόλτς υιοθετούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο παραδοσιακά επιθετικές θέσεις σε ζητήματα όπως η Ουκρανία και το Ιράν, γεγονός που τον έφερνε σε σύγκρουση με άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Μαζί με τον Γουόλτς, αποπέμπεται και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ. Πρώην βοηθός του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τομ Κότον και βασικός διαπραγματευτής κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, ο Γουόνγκ θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Γουόλτς. Ωστόσο, δέχθηκε έντονη κριτική από εξωτερικούς συμμάχους του Τραμπ, οι οποίοι — χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις — ισχυρίστηκαν ότι είχε φιλοκινεζικές τάσεις. Πηγές αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που είχαν προσληφθεί από τον Γουόλτς ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια πορεία απομάκρυνσης.

Ο Γουόλτς είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Μίσιγκαν την Τρίτη για να παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση του Προέδρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών της θητείας. Ωστόσο, του ζητήθηκε να μην παραστεί, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πηγές από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ο Γουόλτς είχε ήδη περιθωριοποιηθεί στις κορυφαίες στρατηγικές συζητήσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα διπλωματικών διαύλων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ρόλο-κλειδί φέρονται να διαδραμάτισαν ο προσωπικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος, όπως σημειώνεται, περνάει πλέον μεγάλο μέρος του χρόνου του στον Λευκό Οίκο.

Τι είναι το Signal Gate

Στα τέλη Μαρτίου, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αποκάλυψε ότι προστέθηκε κατά λάθος σε μια κρυπτογραφημένη συνομιλία στην εφαρμογή Signal από έναν χρήστη με το όνομα Μάικ Γουόλτς (Mike Waltz).

Η συνομιλία, όπως ανέφερε ο Γκόλντμπεργκ, περιλάμβανε υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες φέρονται να ήταν ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς (JD Vance) και ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ (Pete Hegseth), με τα προφίλ τους να αναγνωρίζονται βάσει ονομάτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, στη συνομιλία αποκαλύφθηκαν απόρρητα στρατιωτικά σχέδια που αφορούσαν επικείμενες αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη. Τα έγγραφα αυτά περιλάμβαναν λεπτομέρειες όπως πακέτα όπλων, στοχοθετήσεις και ακριβή χρονοδιαγράμματα. Όπως υποστήριξε, είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες περίπου δύο ώρες πριν πραγματοποιηθούν οι βομβαρδισμοί.

Ο Μάικ Γουόλτζ δήλωσε αρχικά άγνοια για το πώς βρέθηκε ο Γκόλντμπεργκ στη συνομιλία, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News, παραδεχόμενος ότι ο ίδιος είχε δημιουργήσει την ομάδα συνομιλίας.

Ποιος είναι ο Μάικλ Γουόλτς

Ο Μάικ Γουόλτς ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν μεταξύ των πρώτων διορισμών του Τραμπ μετά την εκλογή του.

Πριν από τον ρόλο του στον Λευκό Οίκο, ήταν βουλευτής από την έκτη περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα από το 2019 μέχρι που παραιτήθηκε τον Ιανουάριο για να αναλάβει τη νέα θέση με τον Τραμπ.

Στο Κογκρέσο, υπηρέτησε στις επιτροπές Πληροφοριών, Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Προηγουμένως ήταν αξιωματικός στον Στρατό και την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, αποσυρόμενος μετά από 27 χρόνια με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Οι πρώτες αντιδράσεις των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν χρόνο αντιδρώντας στις αναφορές ότι ο Μάικ Γουόλτς παραιτείται από τον ρόλο του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. «Ένα άτομο λιγότερο που θα θέσει τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», γράφει η βουλευτής Τζούλι Τζόνσον σε μια ανάρτηση στο X. Ο βουλευτής Χερμπ Κόνγουεϊ γράφει απλώς: «Καλή αρχή». Και ο βουλευτής Γιουτζίν Βίντμαν λέει ότι έχουν «φτάσει στα μισά», ζητώντας την αποχώρηση και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγσεθ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ στέλνει στρατό στο Πόρτλαντ βλέποντας βίντεο από το 2020

Διεθνή / Ο Τραμπ στέλνει Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ βασιζόμενος σε fake news του Foxλ από το 2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να στείλει Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ βασιζόμενος σε ψευδές ρεπορτάζ με πλάνα του 2020. Ο δήμαρχος και ο γενικός εισαγγελέας του Όρεγκον αντιδρούν έντονα.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM