Σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία

Σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κόμμα του Ερντογάν που δεν πέτυχε την αυτοδυναμία η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα αναθεώρησης του συντάγματος για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών συγκέντρωσε ποσοστό 41%, κινούμενο για πρώτη φορά καθοδικά στα ποσοστά του σε εκλογική αναμέτρηση.


Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 259  έδρες, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276. Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ποσοστό 49,83% και 327 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες (25,98% και 135 έδρες το 2011), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,9% και 83 έδρες (13,01% και 53 έδρες) και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών των Κούρδων της Τουρκίας  με 11,4% και 78 έδρες (6,67% και 35 έδρες).

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Κλιμακώνεται και εξαπλώνεται η σύρραξη - Νέες επιθέσεις

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυραυλικές επιθέσεις Ιράν στο Ισραήλ, πλήγματα στη Βηρυτό και κλιμάκωση σε όλη την περιοχή

Όλες οι εξελίξεις - Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν είναι «αποδεκατισμένο για 10 χρόνια» - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή - Άνοδος στις τιμές πετρελαίου
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια