Σε κατ'οίκον περιορισμό η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ - Απειλείται για να κάνει «δήλωση μετανοίας»

Σε κατ'οίκον περιορισμό η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ - Απειλείται για να κάνει «δήλωση μετανοίας» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε κατ'οίκον περιορισμό φέρεται να βρίσκεται από χθες η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς χιτζάμπ και επέστεψε στη χώρα της επευφημούμενη από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο. 

Η Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Κορέα χωρίς το κεφαλομάντηλό της, το οποίο είναι υποχρεωτικό στο Ιράν και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις και δεκάδες θανάτους στη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσά Αμίνι. 

Επικαλούμενο «καλά ενημερωμένη πηγή», το BBC Περσίας ανέφερε πως η Ρεκαμπί δέχεται πιέσεις για «αναγκαστική ομολογία» μετά την επιστροφή της από τη Νότια Κορέα όπου αγωνίστηκε στην αθλητική αναρρίχηση. 

Και μπορεί να έγινε δεκτή ως ηρωίδα από το πλήθος που την περίμενε στο αεροδρόμιο, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την επιστροφή της στην Τεχεράνη, η αθλήτρια δεν πήγε σπίτι της. 

«Κρατήθηκε στην εθνική ακαδημία Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την παρακολούθηση αστυνομικών με πολιτικά έως ότου συναντήσει τον υπουργό» ανέφερε η πηγή, αναφερόμενη στον υπουργό Αθλητισμοού, Χαμίντ Σατζάντι. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρεκαμπί απειλήθηκε με την κατάσχεση οικογενειακής περιουσίας ύψους 100 εκατ. ιρανικών ριάλ (περί τα 350.000 δολ.), αν δεν προβεί σε «δήλωση μετάνοιας». 

Χθες, Παρασκευή, το Κέντρο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης (IFSC) να κάνει περισσότερα για την προστασία τής αθλήτριας. 

«Μην παίρνετε τα λόγια της κυβέρνησης του Ιράν τοις μετρητοίς - Έχει καταγεγραμμένη ιστορία συλλήψεων, κακοποιήσεων και δολοφονιών των αντιφρονούντων» αναφέρει η οργάνωση. 

Οι φόβοι για την τύχη της αθλήτριας έχουν ενταθεί καθώς οι φίλοι της στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν μαζί της μετά το τέλος των αγώνων στη Σεούλ. 

Η IFSC είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ήρθε σε επαφή με τη Ρεκαμπί και «προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα».

«Η IFSC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά την άφιξή της στο Ιράν. Η ασφάλεια των αθλητών είναι κορυφαίας σημασίας και η IFSC υποστηρίζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», προσθέτει η διεθνής ομοσπονδία, διευκρινίζοντας επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ήρθε σε επαφή με την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM