Πυρά του προέδρου της Χιλής κατά της καθολικής εκκλησίας για το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων

Πυρά του προέδρου της Χιλής κατά της καθολικής εκκλησίας για το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων Facebook Twitter
EPA/CARLOS IBARRA
0

Η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία «θα μπορούσε και θα όφειλε» να έχει αποφύγει τις πολυάριθμες σεξουαλικές κακοποιήσεις και τα πολλά δεινά των παιδιών στη Χιλή», τόνισε με επικριτικό τόνο ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις πρώτες του δηλώσεις για το σκάνδαλο που συνταράσσει την εκκλησία της Χιλής, αλλά και το Βατικανό.

«Με λυπεί βαθύτατα η υπόθεση αυτή», επισήμανε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Περιφερειακή Ένωση Τηλεοπτικών Δικτύων (Arcatel), η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο από ΜΜΕ.

«Πολλές αρχές της καθολικής εκκλησίας γνώριζαν αυτές τις πράξεις και, αντί να τις αντιμετωπίσουν (γνωστοποιώντας) την αλήθεια, τις συγκάλυψαν», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους.

«Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει ένα μεγάλο μάθημα στην καθολική εκκλησία και το λέω ξεκάθαρα και με σεβασμό, ως καθολικός: η εκκλησία δεν πρέπει να συγκαλύπτει ποτέ ένα έγκλημα, ακόμα λιγότερο όταν πρόκειται για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά», επέμεινε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πινιέρα τοποθετήθηκε δημοσίως για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει εδώ και μήνες τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Χιλή.

Συνολικά 158 στελέχη της εκκλησίας –επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, αλλά και λαϊκοί στις τάξεις της– αντιμετωπίζουν έρευνες για σεξουαλικές κακοποιήσεις με θύματα ανήλικους και ενήλικους από τη δεκαετία του 1960.

Η γενική εισαγγελία κάνει λόγο μέχρι τώρα για 266 θύματα, 178 από τα οποία ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις κακοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή τον Ιανουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος – τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα ενός γηραιού παιδεραστή ιερέα – λέγοντας πως είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του και απαιτώντας από τα θύματα να παρουσιάσουν αποδείξεις για την ενοχή του.

Κατόπιν ζήτησε συγγνώμη, πριν στείλει τον Τσαρλς Σικλούνα, τον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας στον οποίο έχει αναθέσει την έρευνα για τις υποθέσεις παιδεραστίας σε βάρος των ιερέων, να συναντηθεί με τα θύματα.

Τον Μάιο, ο πάπας προσκάλεσε στη Ρώμη ορισμένα από τα θύματα και συγκάλεσε μια σύνοδο των χιλιανών επισκόπων. Οι τελευταίοι υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους έπειτα από αυτή τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, ο Φραγκίσκος έχει κάνει δεκτές τις παραιτήσεις πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM