Πυρά του προέδρου της Χιλής κατά της καθολικής εκκλησίας για το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων

Πυρά του προέδρου της Χιλής κατά της καθολικής εκκλησίας για το σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων Facebook Twitter
EPA/CARLOS IBARRA
0

Η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία «θα μπορούσε και θα όφειλε» να έχει αποφύγει τις πολυάριθμες σεξουαλικές κακοποιήσεις και τα πολλά δεινά των παιδιών στη Χιλή», τόνισε με επικριτικό τόνο ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις πρώτες του δηλώσεις για το σκάνδαλο που συνταράσσει την εκκλησία της Χιλής, αλλά και το Βατικανό.

«Με λυπεί βαθύτατα η υπόθεση αυτή», επισήμανε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Περιφερειακή Ένωση Τηλεοπτικών Δικτύων (Arcatel), η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο από ΜΜΕ.

«Πολλές αρχές της καθολικής εκκλησίας γνώριζαν αυτές τις πράξεις και, αντί να τις αντιμετωπίσουν (γνωστοποιώντας) την αλήθεια, τις συγκάλυψαν», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους.

«Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει ένα μεγάλο μάθημα στην καθολική εκκλησία και το λέω ξεκάθαρα και με σεβασμό, ως καθολικός: η εκκλησία δεν πρέπει να συγκαλύπτει ποτέ ένα έγκλημα, ακόμα λιγότερο όταν πρόκειται για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά», επέμεινε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πινιέρα τοποθετήθηκε δημοσίως για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει εδώ και μήνες τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Χιλή.

Συνολικά 158 στελέχη της εκκλησίας –επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, αλλά και λαϊκοί στις τάξεις της– αντιμετωπίζουν έρευνες για σεξουαλικές κακοποιήσεις με θύματα ανήλικους και ενήλικους από τη δεκαετία του 1960.

Η γενική εισαγγελία κάνει λόγο μέχρι τώρα για 266 θύματα, 178 από τα οποία ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις κακοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή τον Ιανουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος – τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα ενός γηραιού παιδεραστή ιερέα – λέγοντας πως είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του και απαιτώντας από τα θύματα να παρουσιάσουν αποδείξεις για την ενοχή του.

Κατόπιν ζήτησε συγγνώμη, πριν στείλει τον Τσαρλς Σικλούνα, τον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας στον οποίο έχει αναθέσει την έρευνα για τις υποθέσεις παιδεραστίας σε βάρος των ιερέων, να συναντηθεί με τα θύματα.

Τον Μάιο, ο πάπας προσκάλεσε στη Ρώμη ορισμένα από τα θύματα και συγκάλεσε μια σύνοδο των χιλιανών επισκόπων. Οι τελευταίοι υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους έπειτα από αυτή τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, ο Φραγκίσκος έχει κάνει δεκτές τις παραιτήσεις πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM