Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη- Χάρτες της Μόσχας δείχνουν υποχωρήσεις

Τανκ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουκρανία συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται να δείχνουν γρήγορες υποχωρήσεις των δυνάμεων εισβολής. 

Στο καθημερινό ενημερωτικό βίντεο του υπουργείου δεν έγινε καμία αναφορά για αποσύρσεις δυνάμεων. Αλλά στους χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για να δείξει η Μόσχα τα σημεία των φερόμενων ρωσικών πληγμάτων, η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της είναι μικρότερη σε σύγκριση με μια μέρα νωρίτερα. 

Οι χάρτες στο εν λόγω βίντεο της Τρίτης δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον τον έλεγχο του χωριού Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν για την ανακατάληψη εδαφών που κατέκτησαν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου. 

Στην περιφέρεια του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά, όπου το Κίεβο καταγράφει νίκες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν ότι οι δυνάμεις του έχουν εγκαταλείψει θέσεις στη δυτική όχθη του ποταμού Όσκιλ. 

«Ουκρανοί διοικητές στα νότια και τα ανατολικά προκαλούν προβλήματα στη ρωσική αλυσίδα διοίκησης πιο γρήγορα από ό,τι οι Ρώσοι μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά», σχολίασαν Δυτικοί αξιωματούχοι. Ακόμη, σημείωσαν ότι δεν έχουν ενδείξεις για ασυνήθιστη δραστηριότητα αναφορικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας, μετά τις πρόσφατες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη- Χάρτες της Μόσχας δείχνουν υποχωρήσεις Facebook Twitter

Η Μόσχα και οι προπαγανδιστές της πασχίζουν να εξηγήσουν γιατί οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από περιοχές που «προσάρτησε» η Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει ο Guardian. 

Ο Ζελένσκι και οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν κάποιες περιορισμένες, αν και απρόσμενες, προόδους στο νότιο μέτωπο στη Χερσώνα, το οποίο οι Ρώσοι προσπαθούσαν να οχυρώσουν λόγω της Κριμαίας, όπως και στη στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν, στο Ντόνετσκ, το Σάββατο. 

Όμως, το Κίεβο είναι συγκρατημένο στη δημοσιοποίηση της προόδου που καταγράφουν οι δυνάμεις του, συχνά επιβεβαιώνοντας την ανακατάληψη χωριών αρκετές ημέρες αφότου Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δημοσιεύσει βίντεο και φωτογραφίες από τους συγκεκριμένους οικισμούς. 

«Υπάρχουν νέοι απελευθερωμένοι οικισμοί σε αρκετές περιοχές», είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να διευκρινίζει πού, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Γεβχέν Ένιν, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 50 πόλεις και χωριά στη Χερσώνα, χωρίς να αποσαφηνίσει πότε έγινε αυτό. 

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στη Χερσώνα παραδέχθηκαν ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο αρκετών οικισμών, για τους οποίους δεν έχει κάνει ανακοίνωση το Κίεβο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η Ουκρανία προχώρησε 40 χιλιόμετρα σε μια ημέρα

Χάρτες από το μέτωπο στην περιφέρεια της Χερσώνας, που δημοσίευσαν σήμερα Ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ, επίσης φαίνεται να δείχνουν πως το Κίεβο έχει μετακινήσει ακόμη περισσότερο τις γραμμές του μετώπου. 

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα μετακινήθηκαν σε μια «προετοιμασμένη αμυντική γραμμή», σε μία κατά τα φαινόμενα παραδοχή ότι η ουκρανική αντεπίθεση στα νότια κερδίζει έδαφος δραματικά, δύο μήνες αφότου ξεκίνησε. 

«Υπό την απειλή να περικυκλωθεί η ρωσική ομάδα στα χωριά Ντουντσάνι και Νταβίντιβ Μπριντ, αποφασίστηκε να αποσυρθεί το σώμα των ενόπλων δυνάμεων σε μία νέα γραμμή άμυνας», έγραψε ο Rybar, γνωστός Ρώσος μπλόγκερ αμυντικών θεμάτων, το απόγευμα της Τρίτης. Επίσης, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από άλλα έξι χωριά. 

Η Ukrainska Pravda έγραψε ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν πως οι Ουκρανοί στρατιώτες πήραν τον έλεγχο τριών εξ αυτών των χωριών. Ένας στρατιώτης από την 35η ταξιαρχία πεζοναυτών δημοσίευσε βίντεο στο οποίο υψώνει μια ουκρανική σημαία, λέγοντας ότι βρίσκεται στο Νταβίντιβ Μπριντ. 

Οι ουκρανικές νίκες είναι καταστροφικές για τη Ρωσία, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της περιφέρειας του Χαρκόβου, τη μισή από την οποία είχαν καταλάβει οι δυνάμεις της τον Φεβρουάριο. Τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να ανακαταλάβουν την περιοχή με αντεπίθεση πέντε ημερών, στις αρχές του Σεπτεμβρίου. 

Μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το κοινοβούλιο ενέκρινε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Όμως, η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτή. Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα που υπαγορεύει ότι η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη- Χάρτες της Μόσχας δείχνουν υποχωρήσεις Facebook Twitter

Η πόλη Νόβα Κακόβκα, επεσήμαναν Δυτικοί αξιωματούχοι, αποτελεί μια «κρίσιμη πρόκληση για τη βιωσιμότητα των ρωσικών στρατευμάτων στη Χερσώνα». Η πόλη βρίσκεται περίπου 30 μίλια από το σημείο που έχουν φτάσει τα πιο προωθημένα ουκρανικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις διορισμένες από τη Ρωσία τοπικές αρχές. 

Η Νόβα Κακόβκα έχει μια μεγάλη οδική γέφυρα, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φράγμα, όπως και κανάλι που μεταφέρει νερό στην Κριμαία. «Εάν την ελέγχεις, αυτό σου δίνει πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικό πλεονέκτημα, θέτοντας σε κίνδυνο περιοχές στη Χερσώνα και την Κριμαία», επεσήμαναν Δυτικοί αξιωματούχοι. 

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν την πρόοδο των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια, κατά μήκος του Δνείπερου. Όμως, προειδοποίησαν ότι καθώς οι Ουκρανοί πιέζουν προς τα νότια κατά μήκος του ποταμού, θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από πυρά του ρωσικού πυροβολισμού από την ανατολική πλευρά του Δνείπερου και πιθανόν να αντιμετωπίσουν μάχη, καθώς πολιτικά η Ρωσία δεν μπορεί να εγκρίνει μια υποχώρηση. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ