Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Εικόνες δεκάδων κρατούμενων Παλαιστινίων, με εσώρουχα, στη Γάζα

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Εικόνες δεκάδων Παλαιστινίων, με εσώρουχα, υπό κράτηση από τις IDF Facebook Twitter
0

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους άνδρες, οι οποίοι φορούν μόνο τα εσώρουχά τους, μετά τη σύλληψή τους από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σε διάφορους δημόσιους χώρους στη Λωρίδα της Γάζας

Κάποια ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως επρόκειτο για μέλη της Χαμάς που παραδόθηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης, ή ύποπτοι πως έχουν σχέση με τη Χαμάς, που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες πως ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες υπήρχαν άμαχοι, αλλά και ένας δημοσιογράφος

Σε μερικά από αυτά τα πλάνα φαίνονται δεκάδες άνδρες, οι περισσότεροι από αυτούς μόνο με τα εσώρουχά τους, καθισμένοι σε δρόμο. Άλλη φωτογραφία δείχνει άνδρες ημίγυμνους, γονατισμένους. Πολλοί από αυτούς έχουν δεμένα τα μάτια και κατά τα φαινόμενα τα χέρια, πίσω από την πλάτη τους, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται από πάνω τους. 

Άλλο βίντεο δείχνει τη μεταφορά ανδρών με φορτηγό του στρατού. Δεν είναι σαφές πώς και γιατί διέρρευσαν αυτές οι εικόνες, ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς. Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί η πηγή τους, ωστόσο το ένα από τα βίντεο φαίνεται να το τραβά Ισραηλινός στρατιώτης που περπατά δίπλα στους κρατούμενους. 

Επιπλέον, αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το πού τραβήχτηκαν αυτά τα πλάνα. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι ήταν από περιοχές κοντά στην Τζαμπαλίγια και τη Σουγάγια, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για προπύργια της Χαμάς. «Μιλάμε για άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, που εντοπίστηκαν σε περιοχές τις οποίες οι άμαχοι υποτίθεται ότι εκκένωσαν πριν από εβδομάδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έιλον Λεβί. 

Οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ανέφεραν ότι οι εικόνες είναι από την Μπέιτ Λαχία, υποστηρίζοντας πως περικύκλωσαν τους άνδρες σε δύο σχολεία του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Το CNN αναφέρει πως με βάση τον γεωεντοπισμό κατέληξε ότι κάποια από τα πλάνα είναι από την Μπέιτ Λαχία. 

Λωρίδα της Γάζας: Καταγγελίες πως συνελήφθησαν άμαχοι και δημοσιογράφος 

Το Al-Araby Al-Jadeed ανέφερε ότι ο ανταποκριτής του, Ντία αλ-Καχλούτ ήταν ανάμεσα στους άνδρες που εμφανίζονται στα πλάνα με τους κρατούμενους στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σύμφωνα με το Μέσο, περικύκλωσαν τον δημοσιογράφο, τα αδέλφια και άλλους αμάχους σε δρόμο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Μετά «τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους έψαξαν και τους ταπείνωσαν, προτού τους μεταφέρουν σε άγνωστο μέρος». 

Ένας άνδρας έγραψε στα social media ότι αναγνώρισε τον αδελφό του, έναν μαγαζάτορα που έχει επιληψία, ανάμεσα στους κρατούμενους. Ο Χάνι Αλμαντούν, Παλαιστινιο-αμερικανός που ζει στη Βιρτζίνια, ανέφερε ότι είδε συγγενείς του, ανάμεσά τους τον 12χρονο ανιψιό του και ότι αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς ή άλλες οργανώσεις.

Ο εκπρόσωπος της IDF, Τζόναθαν Κόνρικους είπε στο CNN πως οι εικονιζόμενοι είναι «μέλη της Χαμάς» ή ύποπτοι πως ανήκουν στην οργάνωση. «Ήταν χωρίς ρούχα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν μεταφέρουν εκρηκτικά», δήλωσε ακόμη. 
  
«Η Χαμάς κρύβεται κάτω από το έδαφος, βγαίνουν και τους πολεμάμε», είπε άλλος εκπρόσωπος των IDF, ο Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Όποιος έχει μείνει σε αυτές τις περιοχές βγαίνει από τούνελ και κάποιοι από κτίρια και ερευνούμε ποιος συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι. Τους συλλαμβάνουμε και τους ανακρίνουμε», συμπλήρωσε. 

Γάζα: Αντιδράσεις για τα βίντεο με τους κρατούμενους 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε ανησυχία για αυτές τις εικόνες, τονίζοντας πως οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 

Το Euro-Mediterranean Human Rights Monitor ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «συνέλαβε και κακοποίησε σοβαρά δεκάδες Παλαιστίνιους αμάχους». Η οργάνωση σε ανακοίνωση σημείωσε πως έλαβε αναφορές «ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τυχαίες και αυθαίρετες εκστρατείες συλλήψεων εναντίον εκτοπισμένων, ανάμεσά τους γιατροί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι». 

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ