Παρατείνεται η κράτηση της δημοσιογράφου του Radio Free Europe

Παρατείνεται η κράτηση της δημοσιογράφου του Radio Free Europe Facebook Twitter
0

Την παράταση της κράτησης της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα του Radio Free Europe κατά 72 ώρες, αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε σήμερα το αίτημα για προφυλάκιση της.

Η δημοσιογράφος  κρατείται καθώς θεωρείται από την Ρωσία ως «ξένος πράκτορας», καθώς λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό για δραστηριότητες που θεωρούνται πολιτικές.

Ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν παρακολουθεί την υπόθεση ωστόσο υπογραμμίζει πως η χώρα του  δεν διεξάγει στοχευμένη εκστρατεία για την δίωξη αμερικανών πολιτών, αλλά αν εκείνοι διαπράξουν κάτι παράνομο είναι υπεύθυνοι για αυτό με βάση τον ρωσικό νόμο.
 

Το δικαστήριο Σοβέτσκι του Καζάν δήλωσε ότι η δημοσιογράφος διώκεται για παραβίαση των υποχρεώσεων εγγραφής της ως «ξένου πράκτορα» μετά την είσοδό της στη Ρωσία στις 20 Μαΐου, και πρόσθεσε ότι οι ερευνητικές αρχές ζήτησαν την προφυλάκισή της.

Υπενθυμίζεται ότι τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση από τις ρωσικές αρχές ασφαλείας όταν περίμενε την πτήση επιστροφής της στην χώρα της στις 2 Ιουνίου, και το αμερικανικό και ρωσικό της διαβατήριο, κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο του Καζάν.

Παράλληλα της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν είχε δηλώσει το αμερικανικό διαβατήριό της στις ρωσικές αρχές. Σύμφωνα μάλιστα με δικαστικά έγγραφα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 103,26 δολαρίων στις 11 Οκτωβρίου.

Αντιμετωπίζει δίωξη,και διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και πενταετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το RFE/RL.

Ο πρόεδρος του Radio Free Europe δήλωσε ότι η Κουρμάσεβα είναι μια «έγκριτη συνάδλεφος, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών» και πρέπει να αποφυλακιστεί ώστε να επιστρέψει άμεσα στην οικογένειά της.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις αρχές της Ρωσίας να «απελευθερώσουν αμέσως» την Αλσού Κουρμάσεβα και να «εγκαταλείψουν όλες τις διώξεις» σε βάρος της.

Η Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με την αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται στη Ρωσία το 2023, καθώς προηγηθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα τη 19η Μαρτίου και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM