Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι μασκότ του Παρισιού παρομοιάστηκαν ως «κλειτορίδες με αθλητικά»

Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Φωτ: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images
0

Πριν λίγες ημέρες το Παρίσι αποκάλυψε τις μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, ενθουσιάζοντας με την έμπνευση πίσω από την μορφή τους, ενώ παρομοιάστηκαν με «κλειτορίδες με αθλητικά».

Πρόκειται για τον φρυγικό σκούφο, ένα εκ των συμβόλων της Γαλλικής Επανάστασης.

Η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού δήλωσε ότι ήταν μια ευκαιρία να «ενσαρκώσει το γαλλικό πνεύμα προσφέροντας κάτι νέο», αφήνοντας πίσω την συνήθη απεικόνιση των μασκότ με μορφές ζώων.

Liberation για μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων: «Πολλοί από εμάς είδαμε μια κλειτορίδα και αυτά είναι καλά νέα»

Μετά την παρουσίαση των μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, η Liberation χαιρέτισε την επιλογή, χαρακτηρίζοντάς την ως μια επαναστατική απόκλιση από το παραδοσιακό φαλλικό σύμβολο του Πύργου του Άιφελ.

Οι κόκκινες μασκότ παρομοιάστηκαν με κλειτορίδες με χαμογελαστά πρόσωπα. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η ομοιότητα με την γιγαντιαία κλειτορίδα που τοποθετήθηκε απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ από φεμινιστική ομάδα που έκανε εκστρατεία για περισσότερη εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα σχετικά με το γυναικείο όργανο.

Σε άρθρο γνώμης στη Libération, ο δημοσιογράφος Quentin Girard πανηγύριζε για το γεγονός ότι η χνουδωτή άκρη του καπέλου των μασκότ θυμίζει στην πραγματικότητα κλειτορίδα.

«Αν οι επίσημες μασκότ των Αγώνων του Παρισιού παραπέμπουν στο φρυγικό καπέλο που φορούσε η Marianne, πολλοί από εμάς έχουμε δει κάτι άλλο: μια κλειτορίδα. Και αυτά είναι καλά νέα», έγραψε.

Όπως υποστηρίζει «από ανατομικής άποψης», το να έχει μια κλειτορίδα η γαλλική μασκότ των Αγώνων είναι «πολύ καλό νέο», τονίζοντας ότι μετά από ταμπού και έλλειψη εκπαίδευσης, η χώρα έχει συλλογικά «επιτέλους καταλάβει πώς μοιάζει».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι από πολιτική άποψη, δεν είναι κακό το γεγονός ότι το Παρίσι αφήνει τον αιώνιο φαλλικό Πύργο του Άιφελ υπέρ μιας κλειτορίδας, μιας νέας αναπαράστασης της γαλλικής πρωτεύουσας που είναι «επαναστατική και φεμινιστική».

Η συζήτηση φούντωσε στα social media γύρω από τις μασκότ και το σχήμα τους.

Ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι ο απλοϊκός τριγωνικός σχεδιασμός τους θα μπορούσε να ενισχύσει την ασαφή αντίληψη της κοινωνίας για το τμήμα της γυναικείας ανατομίας που συζητείται ελάχιστα, προτείνοντας να επιστρατευτούν καθηγητές βιολογίας για να τις επανασχεδιάσουν.

Από την πλευρά της, η Julia Pietri, φεμινίστρια συγγραφέας και εκδότρια που ηγήθηκε street-art εκστρατείας για περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με την κλειτορίδα, δήλωσε:

«Το βρίσκω διασκεδαστικό, επειδή έκανα εκστρατεία για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανατομία της κλειτορίδας και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε, λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν μια κλειτορίδα. Έτσι σήμερα είμαι χαρούμενη και ευτυχής που, χάρη σε όλα όσα έχουν συμβεί στον φεμινισμό, οι άνθρωποι μπορούν τουλάχιστον να αναγνωρίσουν την κλειτορίδα. Αυτό δείχνει ότι είναι πλέον στη λαϊκή κουλτούρα και αυτό είναι μια νίκη».

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM