Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι μασκότ του Παρισιού παρομοιάστηκαν ως «κλειτορίδες με αθλητικά»

Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Φωτ: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images
0

Πριν λίγες ημέρες το Παρίσι αποκάλυψε τις μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, ενθουσιάζοντας με την έμπνευση πίσω από την μορφή τους, ενώ παρομοιάστηκαν με «κλειτορίδες με αθλητικά».

Πρόκειται για τον φρυγικό σκούφο, ένα εκ των συμβόλων της Γαλλικής Επανάστασης.

Η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού δήλωσε ότι ήταν μια ευκαιρία να «ενσαρκώσει το γαλλικό πνεύμα προσφέροντας κάτι νέο», αφήνοντας πίσω την συνήθη απεικόνιση των μασκότ με μορφές ζώων.

Liberation για μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων: «Πολλοί από εμάς είδαμε μια κλειτορίδα και αυτά είναι καλά νέα»

Μετά την παρουσίαση των μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, η Liberation χαιρέτισε την επιλογή, χαρακτηρίζοντάς την ως μια επαναστατική απόκλιση από το παραδοσιακό φαλλικό σύμβολο του Πύργου του Άιφελ.

Οι κόκκινες μασκότ παρομοιάστηκαν με κλειτορίδες με χαμογελαστά πρόσωπα. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η ομοιότητα με την γιγαντιαία κλειτορίδα που τοποθετήθηκε απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ από φεμινιστική ομάδα που έκανε εκστρατεία για περισσότερη εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα σχετικά με το γυναικείο όργανο.

Σε άρθρο γνώμης στη Libération, ο δημοσιογράφος Quentin Girard πανηγύριζε για το γεγονός ότι η χνουδωτή άκρη του καπέλου των μασκότ θυμίζει στην πραγματικότητα κλειτορίδα.

«Αν οι επίσημες μασκότ των Αγώνων του Παρισιού παραπέμπουν στο φρυγικό καπέλο που φορούσε η Marianne, πολλοί από εμάς έχουμε δει κάτι άλλο: μια κλειτορίδα. Και αυτά είναι καλά νέα», έγραψε.

Όπως υποστηρίζει «από ανατομικής άποψης», το να έχει μια κλειτορίδα η γαλλική μασκότ των Αγώνων είναι «πολύ καλό νέο», τονίζοντας ότι μετά από ταμπού και έλλειψη εκπαίδευσης, η χώρα έχει συλλογικά «επιτέλους καταλάβει πώς μοιάζει».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι από πολιτική άποψη, δεν είναι κακό το γεγονός ότι το Παρίσι αφήνει τον αιώνιο φαλλικό Πύργο του Άιφελ υπέρ μιας κλειτορίδας, μιας νέας αναπαράστασης της γαλλικής πρωτεύουσας που είναι «επαναστατική και φεμινιστική».

Η συζήτηση φούντωσε στα social media γύρω από τις μασκότ και το σχήμα τους.

Ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι ο απλοϊκός τριγωνικός σχεδιασμός τους θα μπορούσε να ενισχύσει την ασαφή αντίληψη της κοινωνίας για το τμήμα της γυναικείας ανατομίας που συζητείται ελάχιστα, προτείνοντας να επιστρατευτούν καθηγητές βιολογίας για να τις επανασχεδιάσουν.

Από την πλευρά της, η Julia Pietri, φεμινίστρια συγγραφέας και εκδότρια που ηγήθηκε street-art εκστρατείας για περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με την κλειτορίδα, δήλωσε:

«Το βρίσκω διασκεδαστικό, επειδή έκανα εκστρατεία για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανατομία της κλειτορίδας και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε, λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν μια κλειτορίδα. Έτσι σήμερα είμαι χαρούμενη και ευτυχής που, χάρη σε όλα όσα έχουν συμβεί στον φεμινισμό, οι άνθρωποι μπορούν τουλάχιστον να αναγνωρίσουν την κλειτορίδα. Αυτό δείχνει ότι είναι πλέον στη λαϊκή κουλτούρα και αυτό είναι μια νίκη».

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM