Η κυβέρνηση Τραμπ θα ελέγχει τους μετανάστες για «αντιαμερικανικές» απόψεις

Η κυβέρνηση Τραμπ θα ελέγχει τους μετανάστες για «αντιαμερικανικές» απόψεις Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταναστών που αιτούνται βίζα ή πράσινη κάρτα, ώστε να εντοπίζονται «αντιαμερικανικές ιδεολογίες».

Η Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) τόνισε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενδείξεις ότι ένας μετανάστης «έχει εμπλοκή με αντιαμερικανικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις» κατά την εξέταση αιτήσεων παραμονής, εργασίας ή εισόδου στη χώρα.

Η νέα οδηγία βασίζεται σε διάταξη της μεταναστευτικής νομοθεσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η οποία απαγορεύει την πολιτογράφηση μελών κομμουνιστικών ή αναρχικών οργανώσεων. Ωστόσο, δεν ορίζει ξεκάθαρα τι ακριβώς θεωρείται «αντιαμερικανικό».

Ο Αμερικανικός Συμβούλιο Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι ο όρος είναι ασαφής και μπορεί να ερμηνευτεί υποκειμενικά: «Αυτό που κάποιος θεωρεί αντιαμερικανικό, ένας άλλος μπορεί να το δει ως φιλοαμερικανικό», σημειώνει ο αναλυτής Άαρον Ράιχλιν-Μέλνικ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) δήλωσε:

«Αν μισείς την Αμερική, μην προσπαθείς να ζήσεις στην Αμερική. Είναι τόσο απλό».

Ήδη από τον Απρίλιο, οι αρχές απαιτούν από πολλούς μετανάστες –ακόμη και τουρίστες ή φοιτητές– να υποβάλλουν τα social media handles τους και να έχουν δημόσια τα προφίλ τους για έλεγχο. Η πολιτική εφαρμόστηκε αρχικά για τον εντοπισμό αντισημιτικών αναρτήσεων, ενώ τώρα επεκτείνεται.

Η απόφαση συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τη μετανάστευση και να «διαμορφώσει» το προφίλ των νέων κατοίκων των ΗΠΑ. Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα και κατά φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα άλλαξε και το πλαίσιο για την απόκτηση ιθαγένειας, με νέες προϋποθέσεις όπως καλή ηθική υπόσταση, συνεισφορά στην κοινότητα, φορολογική συνέπεια και σταθερή εργασία.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζ.Ντ. Βανς

Διεθνή / Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζέι Ντι Βανς

Ο Έλον Μασκ φαίνεται να παγώνει τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ, φοβούμενος ρήξη με τους Ρεπουμπλικανούς. Αντίθετα, σκέφτεται να στηρίξει τον αντιπρόεδρο JD Vance για τις εκλογές του 2028.
LIFO NEWSROOM
Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Διεθνή / Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Ευχαριστούμε που ήρθατε μετά από εκείνο το φιάσκο, αλλά όταν η ζωή σου πετά λεμόνια, να τα κάνεις λεμονάδα, είπε σε συναυλία των Coldplay αναφερόμενος σε όσα έγιναν τον Ιούλιο στη Βοστώνη
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για ΝΑΤΟϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς φυσικά Αμερικανούς στρατιώτες

Διεθνή / Το σχέδιο Τραμπ για ΝΑΤΟϊκού τύπου δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς Αμερικανούς στρατιώτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία μετά από πιθανή ειρηνευτική συμφωνία - Οι ΗΠΑ εξετάζουν παροχή αεροπορικής υποστήριξης, αποκλείοντας όμως την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων
LIFO NEWSROOM