Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Κίνα ότι βοηθά τη Ρωσία να σαμποτάρει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Κίνα ότι βοηθά τη Ρωσία να σαμποτάρει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής Facebook Twitter
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον διάλογο Σάνγκρι-Λα, στη Σιγκαπούρη - Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας τη ότι βοήθησε τη Ρωσία να εκτροχιάσει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθηεί 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.

«Η Ρωσία, χρησιμοποιώντας την κινεζική επιρροή στην περιοχή, χρησιμοποιώντας επίσης Κινέζους διπλωμάτες, κάνει τα πάντα για να διαταράξει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής», δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ομιλία του στον διάλογο Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη.

Σε μια σπάνια δημόσια επίπληξη της Κίνας -μετά από χρόνια προσεκτικών προσπαθειών να φλερτάρει το Πεκίνο και να το απομακρύνει από την «άνευ ορίων» φιλία του με τη Μόσχα- η απογοήτευση του Ζελένσκι φάνηκε να ξεχειλίζει στη Σιγκαπούρη. Είπε ότι η Ουκρανία «έχει αποδείξεις» ότι η Κίνα βοηθούσε τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ του είχε υποσχεθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από ένα χρόνο ότι το Πεκίνο δεν θα εμπλακεί.

«Δεν περιμένουμε στρατιωτική υποστήριξη από την Κίνα. Ποτέ δεν τους ζητήσαμε (…) Αλλά δεν περιμένουμε από την Κίνα να παράσχει αμυντική υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Αυτό είναι που συζητήσαμε με τον Κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά. Μου υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα μείνει στην άκρη, δεν θα υποστηρίξει τη Ρωσία με όπλα. Σήμερα, υπάρχουν πληροφορίες ότι με κάποιο τρόπο, κάποια πράγματα έρχονται στις αγορές της Ρωσίας μέσω της Κίνας ... στοιχεία του οπλισμού της Ρωσίας προέρχονται από την Κίνα» συνέχισε.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι αρνείται να συναντηθεί με την Ουκρανία. «Πολλές φορές θέλαμε να συναντηθούμε με Κινέζους εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου του Σι. Δυστυχώς, η Ουκρανία δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα, επειδή η Κίνα δεν το θέλει» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν είχε συναντηθεί με κανέναν Κινέζο αξιωματούχο όσο βρισκόταν στη Σιγκαπούρη.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Ντονγκ Τζουν, επανέλαβε ότι το Πεκίνο δεν τροφοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Κίνα «δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης», δήλωσε ο Ντονγκ Τζουν κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στη σύνοδο κορυφής της Σάνγκρι-Λα. «Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου» σημείωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Η Κίνα επέλεξε να μην στείλει αντιπροσωπεία στην ελβετική σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι δεν θα συμμετάσχει επειδή δεν προσκλήθηκε η Ρωσία. Αντ' αυτού, το Πεκίνο έχει διατυπώσει την ιδέα να διοργανώσει τη δική του ειρηνευτική διάσκεψη με εκπροσώπηση τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα ήταν δεκτική σε αυτή την ιδέα.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας επιδιώκει τη συμμετοχή πολλών χωρών στη διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Bürgenstock στο καντόνι Nidwalden, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο, ενώ απέρριψε τις επικείμενες συνομιλίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ανούσιες», χωρίς τη συμμετοχή της. Tο ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη πως οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κίνας στη σύνοδο δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ιδίως αφού η Ρωσία «προς το παρόν δεν συμμετέχει».

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ελβετικές Αρχές, περισσότερες από 80 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη συνδιάσκεψη.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM