O Τραμπ επιτέθηκε στην Μέι επειδή τον κατηγόρησε για ισλαμοφοβία

O Τραμπ επιτέθηκε στην Μέι επειδή τον κατηγόρησε για ισλαμοφοβία Facebook Twitter
ΕPA
0

Η αναμετάδοση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη (29/11) στον λογαριασμό του στο Twitter αντιμουσουλμανικών βίντεο οδήγησε σε μια διπλωματική αντιπαράθεση με την Τερέζα Μέι. 


Ο Τραμπ απάντησε ξερά στις επικρίσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία χαρακτήρισε «λάθος» την ανάρτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμουσουλμανικά βίντεο του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First.


«Τερέζα @theresamay, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά», έγραψε ο Τραμπ σε tweet του.


Πάντως το όνομα χρήστη του Twitter που πληκτρολόγησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αυτό της πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Ένας εκπρόσωπος της Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα: «Το Britain First επιδιώκει να διχάσει τις κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική γεμάτη μίσος που διασπείρει ψέματα και προκαλεί εντάσεις». «Ήταν λάθος που το έκανε αυτό ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε.


«Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση εδώ», επεσήμανε μέσω του Twitter και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.


Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς.


Τα τρία βίντεο είχε αναρτήσει πρώτα η Τζέιντα Φράνσεν, αντιπρόεδρος της Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».


Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές. Παρουσιάζεται χωρίς συγκείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.


Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εκτίμησε ότι η ακρίβεια των βίντεο δεν είναι το θέμα. «Η απειλή είναι πραγματική, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος είναι η ανάγκη για εθνική ασφάλεια και στρατιωτικές δαπάνες. Αυτά είναι πολύ πραγματικά πράγματα, δεν υπάρχει κάτι λάθος στο θέμα».


Ο Τραμπ αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.


Η πρεσβεία της Ολλανδίας στις ΗΠΑ απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο μέσω του Twitter με αφορμή το βίντεο με την επίθεση εναντίον του νεαρού με τις πατερίτσες: «Ο δράστης της βίαιης επίθεσης που απεικονίζεται στο βίντεο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Τιμωρήθηκε και εκτίει ποινή βάσει του ολλανδικού δικαίου».


Ακόμη και ο Βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, που στηρίζει τον Τραμπ, επέκρινε τα tweets: «Κύριε πρόεδρε, μην υποτιμάτε αυτό που κάνατε. Είπατε σε όλους τους ρατσιστές, τους μισαλλόδοξους, τους αντιισλαμιτές και τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής ότι είστε στο πλευρό τους».


Πάντως η Φράνσεν, που το 2016 καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε μια γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ικανοποιήθηκε από τη δημοσιότητα που κέρδισε ξαφνικά: «Ο Θεός ας ευλογεί τον Τραμπ! Ας ευλογεί τις ΗΠΑ!».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δύο κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις, η B’Tselem και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και καλούν τη Δύση να αναλάβει άμεση δράση
LIFO NEWSROOM
Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Διεθνή / Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Περισσότεροι από 1.000 ιερωμένοι - influencers από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό της θρησκευτικής επικοινωνίας ενόψει της σημαντικής μείωσης της προσέλευσης στους ναούς
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες;

Διεθνή / Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες;

Η πτώση πακέτων από αεροσκάφη με αλεξίπτωτα - ενώ δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες - συνοδεύεται από πληθώρα προβλημάτων και θεωρείται ως «ύστατη λύση ανάγκης» και ιδιαίτερα επικίνδυνη
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Διεθνή / Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Το ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές επενδύσεις, επί των οποίων οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία, παραδέχθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής
LIFO NEWSROOM