Ο Τραμπ δεν αποκλείει την εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη δολοφονία Κασόγκι

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει την εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη δολοφονία Κασόγκι αλλά δεσμεύεται στην «ακλόνητη» σχέση Ουάσινγκτον-Ριάντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να γνώριζε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν απειλείται η «ακλόνητη» σχέση των ΗΠΑ και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

«Θα μπορούσε ο πρίγκιπας (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) να είχε γνώση αυτού του τραγικού γεγονότος, ίσως ναι, ίσως και όχι!», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλα τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ακλόνητος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση ακύρωσης στρατιωτικών συμβολαίων με το Ριάντ, υπογραμμίζοντας: «Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απαρίθμησε τους λόγους που κάνουν αυτή τη στρατηγική συμμαχία: η καταπολέμηση του ιρανικού κοινού εχθρού, η μάχη ενάντια στην «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», η αγορά αμερικανικών όπλων, η σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου, του οποίου το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «συνεχίζουν να αναλύουν όλες τις πληροφορίες».

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Washington Post στην οποία ο Κασόγκι διατηρούσε μόνιμη στήλη έχουν αναφέρει ότι η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο διάδοχος του θρόνου βρισκόταν πίσω από τη στυγνή δολοφονία.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον 17 σαουδαράβων αξιωματούχων που ενέχονται στον φόνο του Κασόγκι, μεταξύ των οποίων οικείοι του πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν.

Σε αντίθεση με την ήπια στάση που δείχνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση, μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, επιθυμούν την επιβολή περισσότερων τιμωρητικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Κατανοώ ότι μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν να πάνε προς μια άλλη κατεύθυνση, για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Είναι ελεύθεροι να το πράξουν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση του ο Τραμπ.

«Θα λάβω υπόψη όλες τις ιδέες που θα μου υποβληθούν, αλλά μόνο αν αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με την απόλυτη ασφάλεια της Αμερικής», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια